Какво представляват листосъбирачите?

Публикувано: 2021-05-21 10:29:58
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Собствениците на къща с двор, вила и обекти с обширни затревени зони знаят, че през лятото и особено при настъпването на есента е време за редовно почистване на опадалата шума. Извън естетически съображения, те имат и други, по-практични. Опадалите листа са отлична среда за развитие на паразити и вредители

Те представляват опасност за тревата, дръвчетата и храстовидната растителност. Второ, да се ходи по опадала шума не е препоръчително. Под листата се задържа много влага и това може да доведе до силно размекване на почвата и неволно подхлъзване. 

За лесното прибиране на листа, опадали малки клони и други дребни отпадъци е създадена специална градинска техника. Тя значително облекчава процеса и съкращава времето за изпълнението му. 

Такива са:

Духалките за листа, наричани още въздуходувки, може да бъдат ръчни и гръбни. Те са предназначени за събиране на суха шума. Създават силна въздушна струя, с помощта на която можете лесно да съберете на купчинка опадалите листа. 

Листосъбирачите са градинска машина, с която може да съберете шумата в специална торба или контейнер. Някои модели може да изпълняват и функцията на духалка за листа. Трети са оборудване с механизъм за мулчиране

На свой ред метачните машини работят с въртящи се четки, с които лесно и бързо се почистват площите около частни и многофамилни сгради, паркинги и тротоари и др. Те може да се използват и за разчистване на току-що навалял сняг. 

В следващите редове ще обърнем специално внимание на листосъбирачите. Ще поговорим за разновидностите, които може да откриете на пазара, приложението им и начина за работа с тях. 

листосъбирач

Същност

Както вече споменахме, листосъбирачите представляват градински инструмент, с който можете да събирате по-лесно листа, дребни растителни отпадъци и клони. Те са снабдени с двигател, торба за събиране на шумата, ръкохватка, захранващ кабел или резервоар за гориво в зависимост от модела. 

Според своята конструкция листосъбирачите може да бъдат -

  • ръчни

Ръчните листосъбирачи представляват компактен градински уред, който може да тежи от 3 до 7 кг. Те са подходящи за хоби градинари и професионални озеленители. За удобство се предлагат във вариант тип раница. 

  • колесни

Колесните листосъбирачи са много мощни и се използват най-вече за обработката на големи градини и площи. Те имат голяма работна ширина и са снабдени с обемни кошове. Често разполагат с режещ механизъм, който може да се справи с клонки с дебелина до 5 см

Вижте още: 

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

Моторни листосъбирачи и духалки за листа - същност и основни характеристики

Електрически листосъбирачи - същност и основни характеристики

Листосъбирач или духалка за листа - модели, мнения и съвети

BILLY GOAT DL1801VE е мощен листосъбирач за професионална употреба

листосъбирачиЗа да се използват лесно и да бъдат маневрени, колесните събирачи имат въртящи се предни колела. Според задвижването си може да бъдат ръчноводими или самоходни. Последните са предпочитани за почистването на обширни паркови зони

  • прикачни

Прикачните листосъбирачи са професионален клас машини. Те се използват преимуществено за поддръжката на големи градински терени, игрища за голф, тротоари и алеи, паркинги и спортни площадки. 

В зависимост от типа двигател листосъбирачите се делят на две групи -

  • бензинови

Наричани още моторни, бензиновите листосъбирачи се отличават със своята мощност и мобилност. Те по-рядко се използват в бита. Основното им предназначение е за професионални цели, тъй като са високопроизводителни и за кратък период от време може да разчистите опадалата шума от голяма площ. 

Моторният листосъбирач има три сериозни недостатъка. По време на работа създава доста шум и двигателят генерира вибрации и вредни емисии. Производителите на градинската техника се стараят максимално да подобрят характеристиките на бензиновите модели, предлагайки по-добър дизайн, антивибрационна система, по-добри филтри и др. 

  • електрически 

Електрическите листосъбирачи не са с голяма мощност. Предпочитани са от хоби градинарите. Основният им минус е свързан със зависимостта от ел. мрежа. Радиусът им на действие се определя от дължината на захранващия кабел

Поради това електрическият листосъбирач е идеален избор за собственици на малки дворни пространства. Негово безспорно предимство са ниското ниво на шум по време на работа и отсъствието на вибрации. Освен това листосъбирачът на ток не генерира вредни емисии, т.е. не замърсява околната среда

Ако смятате, че имате нужда от повече гъвкавост и мобилност, може да се спрете на градинските листосъбирачи на батерии. Те притежават всички плюсове на електрическите, като радиусът им на действие е по-голям.  

Приложение

За приложението на листосъбирача стана ясно по-горе, но си струва да споменем по-конкретно функциите на този полезен градински инвентар. Той може да има три функции - събиране, издухване и мулчиране

Повечето модели на пазара предлагат два режима на работа - издухване и събиране. Някои от тях са снабдени със специален механизъм, който надробява събраната растителност. Т.е. те може да мулчират. 

Тази функция е удобна и практична. С нея значително намалявате обема на растителния отпадък, а впоследствие може да го използвате като естествен тор за почвата и растенията. 

Заради ергономичния си дизайн, производителност и полезни функции листосъбирачи са идеалното решение за всеки собственик на малки до средно големи дворни пространства. Ако трябва да ги сравним с духалките за листа, те са по-ефективни. Това е причината и за по-високата им цена

Дали ще се спрете на електрически, акумулаторен или бензинов листосъбирач, зависи изцяло от целите, които искате да постигнете. По-мощните модели ще ви осигурят по-висока производителност за единица време. Други критерии за избор са дизайн, ергономични качества, обем на торбата за листа, допълнителни опции и др. 

професионален листосъбирач

Начин на работа 

Работата с листосъбирач не изисква специални познания или кой знае каква опитност с други градински машини. Достатъчно е в самото начало да прочетете инструкциите на производителя

Ние можем да ви дадем няколко базови съвета: 

  • Започнете първото събиране на опадалите листа преди да паднат първите слани. През този период на есента шумата е все още по-податлива на засмукване. 
  • Когато почиствате чакълести пътечки, използвайте функцията издухване и дръжте уреда малко по-високо. Така няма да разбутате камъчетата. 
  • Максималното време за непрекъсната работа с листосъбирача е около 20 минути. След това е желателно да направите почивка, за да се охлади двигателят
  • Когато събирате шума от по-голяма територия, препоръчително е първо да я струпате на едно място и след това да я засмучете с функция “събиране”. 
  • При запълване на коша/контейнера до ⅔ от обема му е препоръчително да го изпразните. В противен случай ефективността на засмукване намалява и двигателят се претоварва
  • Нежелателно е да превключвате от режим “духане” към режим “събиране” без да изключите напълно двигателя. 
  • Не забравяйте да поддържате добро ниво на хигиена. Почиствайте градинския листосъбирач, независимо колко време сте го използвали. Изпразнете коша, извадете събрания прах и почистете с влажна кърпа корпуса. 
  • Стремете се да използвате безопасно машината. Пристъпвайте към почистването й само при спрян двигател или когато е изключена от електрическата мрежа. 




Може би се интересувате още от: 

Въздуходувката: Полезни приложения в градината и бита

Как да изберем духалка за листа?

Професионалните духалки за листа - същност и основни характеристики

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание