Листосъбирач или духалка за листа - модели, мнения и съвети

Публикувано: 2022-07-11 06:10:56
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Всеки, който има къща знае, че тя изисква постоянни грижи. През пролетта настъпва време за разчистване на натрупаните през студените месеци растителни отпадъци, а през лятото има нужда от прибиране на окосената трева. Листопадът през есента е следващото предизвикателство. Следва зимата. Докато за почистване на снега обаче е за предпочитане да имате снегорин, то за задачите, които изброихме през останалите три сезона, може да извлечете полза от купуването на листосъбирач или духалка за листа

Тези две градински машини са практично и удобно решение. Имат своите плюсове и минуси и именно за тях ще стане дума в следващите редове. В тях възнамеряваме да ви запознаем и с няколко доказали се през годините модела, ползващи се с висока оценка от страна на потребителите. Ще споделим и нашето мнение и ще ви дадем съвети, за да бъдете информирани преди купуването на листосъбирач или духалка за листа. 

Листосъбирач или духалка за листа?

листосъбирачНа този въпрос еднозначен отговор не може да бъде даден. Двете устройства се различават като принцип на действие. Основната разлика на градинския листосъбирач от духалката за листа, известна още като въздуходувка, е, че събира растителния отпадък в специална торба. Духалката само премества листата до желаното от вас място. Някои модели на пазара съчетават и двете функции - обдухване и засмукване. В този случай получавате мултифункционален инструмент. Ще ви предложим няколко подходящи листосъбирача и с такъв принцип на работа. 

На кои характеристики трябва да се обърне внимание?

Пазарът на листосъбирачи и духалки за листа е разнообразен и ще откриете модели в широк ценови диапазон. Някои от тях са продукт на добре известни марки, други - са дело на производители, насочени към бюджетния клас. Трети радват със своя иновативен подход и стремеж да предложат градинска техника с оригинален дизайн и модерна функционалност. 

Когато правите избор на листосъбирач или духалка за листа, обърнете внимание на няколко ключови характеристики. 

Захранване

Според захранването си духалките и листосъбирачите се делят на две основни групи - бензинови и електрически. Във втората има два вида - с кабел или с батерия. 

акумулаторна прахосмукачка за листа

Най-важното преимущество на бензиновите духалки за листа и листосъбирачи е мощността на двигателя им. Като минус може да отбележим нуждата постоянно да правите двутактова смес от бензин и масло, ако машината е двутактова, или да сменяте изцяло маслото в двигателя, ако машината е четиритактова, да следите нивото му и да работите в среда с отделени вредни газове. Именно това провокира някои потребители да предпочетат електрическите и акумулаторните листосъбирачи и духалки за листа. Те се предлагат на достъпна цена и имат достатъчно висока мощност. Недостатък на моделите с кабел е необходимостта край вас да има източник на електрозахранване. Освен това с тях не бива да се работи във влажни условия и радиусът им на действие е ограничен от дължината на захранващия кабел. 

При акумулаторните листосъбирачи и въздуходувки тези недостатъци са решени в известна степен. Имате мобилност, равностойна на използването на бензинов модел. Освен това може да работите в сиво време, няма риск от инциденти с тока и зависимост от наличието на контакт.

грийнуъркс листосъбирачиСред недостатъците на акумулаторните прахосмукачки за листа са времето за работа, което батериите осигуряват, нуждата от презареждане и по-малката мощност. На пазара обаче през последните години се появиха достойни акумулаторни алтернативи на моторните листосъбирачи и духалки за листа. 

Конструкция 

В магазини Коледжиков ще откриете няколко вида прахосмукачки за листа за битова и професионална употреба - ръчни, гръбни и колесни

Ръчните листосъбирачи и духалки на листа са най-търсените. Те са с неголямо тегло и имат компактни размери. Често са снабдени с презраменен колан. Духалките и листосъбирачите тип раница са с бензинов двигател. 

Производителност 

Производителността на този тип градинска техника се измерва с два параметъра - въздушен дебит на издухване и скорост на въздушната струя. Тя е определяща за времето, което ще ви отнема почистването на дребните растителни отпадъци. 

Въздушният дебит се измерва в кубични метра. Средният показател варира от 10 до 15 куб.м в минута. Ако имате неголям двор за поддръжка, може да изберете листосъбирач или духалка с производителност около 10 куб.м в минута

Колкото до скоростта на въздушната струя, тя може да бъде посочена в км/ч или в м/с. 

Допълнителни характеристики 

Сред другите важни характеристики, които е добре да имате предвид при купуването на листосъбирач или духалка за листа, са функцията раздробяване, обема на торбата за събиране на шума, възможността за регулиране на скоростта на въздушния поток, наличието на няколко режима на работа и т.н. Този тип градинска техника може да работи в 3 режима - духане/засмукване, духане и мулчиране

Често срещани въпроси

Защо някои потребители предпочитат да имат акумулаторен листосъбирач? 

Акумулаторният листосъбирач, подобно на духалката на листа на батерии, предлага компактност и мобилност. По-новите модели са с добре преценено тегло, което да отговаря на изискванията на потребителите. Смело могат да бъдат определени като усъвършенствана версия на кабелните градински прахосмукачки за листа. Превъзхождат бензиновите си алтернативи по това, че работят по-тихо и не генерират миризма. 

листосъбирач колесен

Важна ли е функцията мулчиране? 

Листосъбирачите, които имат функция мулчиране, много често са предпочитани, тъй като им дава по-голяма практическа стойност. Когато машината може да прибере опадалите листа и да ги надроби, по-бавно се запълва торбата и може да свършите повече работа за единица време. Накрая мулчът може да бъде използван за торене на цветната градина

Колко голяма да бъде торбата за листа? 

Когато купувате листосъбирач, обърнете внимание на вместимостта на торбата. Трябва да потърсите оптимално за вас решение. Не може да ви посъветваме да вземете модел с твърде голяма торба, тъй като в процеса на работа, тя ще натежава все повече и повече. В същото време листосъбирач с прекалено малка торба означава по-често прекъсване за изпразване на съдържанието. 

При избор на листосъбирач преценете внимателно физическите си възможности. Така ще купите комфортен за използване модел.



Може би се интересувате още от: 

Професионални духалки за листа - същност и основни характеристики

BILLY GOAT DL1801VE е мощен листосъбирач за професионална употреба

Как и къде да съхраняваме градинската техника?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание