Как и къде да съхраняваме градинската техника?

Публикувано: 2021-06-07 09:46:38
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Всеки градинар и собственик на къща с дворно пространство знае, че срокът на експлоатация и качеството на работа на градинската техника зависят от три неща - какъв клас е машината, доколко грамотно се използва и как се съхранява. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за правилата за съхранение на градинския инвентар

Градинската техника - съхранение през различните сезони

През зимата

Всеки работи в градината си с някакви машини и инструменти. В определен момент те излизат от редовна употреба и трябва да бъдат съхранявани някъде. Независимо дали сте купили евтина моторна коса, или скъпа бензинова косачка трактор, струва си да се отнесете с уважение към вложените в тях пари. 

Спазването на определени правила и препоръки ще ви помогне значително да облекчите подготовката на техниката за новия сезон и съществено ще удължи срока на нейната експлоатация.  

косачка за трева щил

Електрическа и акумулаторна градинска техника

Ако имате електрически тример, храсторез, дробилка за клони или пък друг градински инвентар на ток, от кой знае какви усилия в подготовката за прибирането им през зимния сезон няма да има нужда. 

В зависимост от конкретния тип и модела трябва да ги почистите (както статичните елементи, така и движещите се), да свалите батериите, ако има такива, и да махнете режещите елементи и всеки допълнителен прикачен детайли. 

След това проверете целостта на кабелите. Накрая се уверете, че помещението, в което ще съхранявате инструментите, отговаря на изискванията на производителя към температурата и нивото на влажността

Бензинова и дизелова градинска техника 

Когато в градината си използвате техника на бензин и дизел, има няколко стъпки, които трябва да направите, за да я запазите годна за употреба през следващия сезон. 

Независимо дали става дума за маломощни тримери, бензинови резачки за дърва и култиватори, за средни по мощност косачки за трева и мотоблокове, или за мощни косачки райдери, подготовката им за съхранение е сходна

При всички положения трябва добре да почистите машината както отвън, така и отвътре. По време на активния сезон са се натрупали различни отлагания и мръсотии по вътрешните елементи на горивната система и двигателя, по колекторите и др. 

Препоръчително е да ги отстраните, преди да полепнат стабилно по тях. Премахването на всякакви следи от абразивни частици и органична материя е задължително. Те може да нарушат механиката и създават условия за окисляване и разрушаване на защитното покритие

Ако имате градински инструмент с двигател с вътрешно горене, първото, което трябва да направите, е да изпразните горивния резервоар. Тъй като за него се използва смес от бензин и масло, при продължително съхранение (над 2 седмици) по-тежките компоненти в нея може да се отложат по дъното на резервоара. пръскачка щил

По-плътните примеси пък ще останат на повърхността. В такова състояние сместа не е годна за използване

Може да защитите вътрешността на цилиндър от корозия с един изпитан през годините метод. За целта е необходимо просто да го запълните с масло. След това, когато наближи новият сезон, ще го излеете. Изпразнения карбуратор защитете с антикорозионно покритие

Градинската техника с четиритактов двигател изисква по-различна грижа. Може да я подготвите за периода на съхранение по два начина. 

Те съответно са:

  • Запълнете до горе резервоара с гориво. Задължително към него добавете специална обогатителна октановото число на горивото добавка, която предотвратява отлаганията. Този метод позволява напълно да изключите вероятността от образуване на конденз във вътрешността на резервоара, когато температурата в помещението е ниска. 
  • Изпразнете резервоара напълно. В този случай е препоръчително да използвате специален аерозол за защита на вътрешната повърхност на резервоара от окисляване. Смукателния колектор и цилиндрите също се защитават от корозионни процеси чрез употребата на аерозол. По време на зимуването трябва да излеете от колектора маслото, тъй като то може да загуби своите свойства при продължително съхраняване на студено

Нека приведем и още няколко препоръки от общ характер. Те са приложими за всякаква техника - косачки за трева, кастрачки, храсторези, моторни коси, дробилки за клони и др. 

Те от своя страна са:

  • За да избегнете повреждане на кабелите и проводниците, използвайте специални средства на основата на восък и силикон. Те предпазват от загуба на еластичност и окисляване. Този тип продукти се нанасят лесно и не е необходимо да ги отстранявате при настъпването на пролетта и подготовката на машините за употреба. 
  • Когато техниката стои дълго време без да се използва, препоръчително е да намалите статичното натоварване. По възможност свалете гумите и вдигнете агрегата на специална поставка. 
  • Поддържайте оптимална температура в помещението - тя зависи от типа оборудване и от препоръките на производителя. 

През пролетта, лятото и есента 

Пазарът предлага разнообразие от модели снегорини, които се отличават по своята мощност, производителност, удобство на работа и качество на изработка. Това, по което си приличат, са изискванията за съхранението им. Когато снеговалежите спрат, няма нужда повече да използвате своя снегорин. 

Може да го подготвите за заслужена почивка. Преди обаче да му дадете такава, трябва да проведете качествена диагностика. Може да я направите сами или да се доверите на услугите на сервиз

резачка за дърва хускварна

Няколко съвета за оптимално съхранение на снегорина:

  • дръжте го в помещение, което е сухо и се проветрява
  • температурата в околната среда трябва да отговаря на препоръчаната от производителя
  • всички детайли на машината трябва да са смазани със специално масло, за да я предпазите от корозия и окисляване на метала
  • крепежните елементи задължително затегнете и проверете дали са поставени правилно
  • прегледайте ремъците 

Преди да приберете снегопочистващата машина, почистете всички повърхности от прах, засъхнала кал, мръсотия и т.н. Препоръчително е да я покриете с калъф. По този начин ще си спестите още чистене следващата зима. 

Къде е най-добре да я съхраняваме?

Първото и най-важно правило е да съхраняваме градинската техника в сухо помещение. Това означава, че гараж, който е с протекъл покрив, няма да ви свърши работа. В условия на ниски температури и високо ниво на влага металните елементи на машините може да корозират, с което рискувате да ги извадите от строя. 

В края на сезона ви препоръчваме да смазвате работните елементи и да налеете масло в двигателя. Маслото задължително трябва да е подходящо за сезона. Преди да вкарате техниката в помещението за съхранение, уверете се, че сте я почистили добре.

За да не рискувате намокряне заради наводнение или друг фактор, мнозина ще ви препоръчат да разположите машините във вертикално положение, на стойка или пък увесени на стена. Конкретно за бензиновите резачки трябва да не забравите да свалите веригата и шината им

снегорин

Влага и температура

Няколко пъти до този момент споменахме температурен режим и ниво на влага. За повечето видове градински инвентар, който работи с двигатели с вътрешно горене, препоръчителната температура за съхранение е от -40 до +50 градуса по Целзий. Този диапазон е най-често споменаван от производителите. 

За да защитите максимално механичните детайли, най-важно е да осигурите оптимално ниво на влага. Минусовите температури не са толкова рискови за състоянието на градинската техника, колкото влагата. 

Когато нивото й е много високо, резките промените в температурата на околната среда може да окажат деструктивен ефект. Под формата на конденз влагата попада във вътрешността на подвижните елементи.

Когато тя замръзне, се разширява и това може да доведе до повреждане на гумените и силиконовите уплътнители. Освен това влагата представлява отлична среда за развитие на корозия. Всеки един метален елемент в началото на новия сезон може да се окаже компрометиран. 

Заключителни думи

В заключение трябва да подчертаем, че от вас зависи колко дълго ще ви служи градинското оборудване. Адекватната грижа не само ще ви позволи да постигате качествени резултати в грижата за градината, но и ще ви спести разходите за обслужване и ремонт

Правилното извеждане на машините от активен период е предпоставка за по-малко грижи на по-късен етап, когато ще трябва да ги подготвите за работа. 



Полезно четиво:

Градинска техника за домашна или професионална употреба?

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Как да подготвим градинската техника за работа?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание