Въздуходувка: Полезни приложения в градината и бита

Публикувано: 2022-08-22 06:52:35
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

В магазини Коледжиков предлагаме богат асортимент от градинска техника. Един от най-практичните продукти, който може да намери приложение в градината и бита целогодишно, е въздуходувката.

Позната още като прахосмукачка за листа, духалка за листа или градинска прахосмукачка, тази специализирана машина е пълноценен помощник и е лесна за употреба. Ще ви бъде от полза в различни ежедневни задачи.

Приложения на въздуходувката

Греблата и метлите никога не са излишни в градината, но с въздуходувка може да си спестите усилия и време. Издухвайки въздух, тя с лекота разчиства поляната и пътеките от опадали листа, суха трева, дребни клонки и шишарки.

Съвременните модели се отличават и с ергономичен дизайн и лекота на използване. Компактните им размери правят съхранението им безпроблемно. Може да им определите точно място в бараката, създавайки им оптимални условия, когато не работят.

Ако прецените може да разгледате и въздуходувките тип листосъбирач. Тази модификация е предпочитана от клиенти, които искат напълно да отстранят растителните отпадъци от терена или пък да ги мулчират.

Въздуходувка за градината

На пазара ще откриете богато разнообразие от производители на въздуходувки. Ние предлагаме бензинови, акумулаторни и електрически за хоби и професионална употреба. Опитът ни през годините ни е уверил в професионализма на няколко марки, които ще откриете в магазините ни. В продуктовия им асортимент може да се спрете на подходящата за вас градинска прахосмукачка. С нейна помощ може да:

  • Прочиствате короните на дърветата и храстите от сухи клонки и листа.
  • Събирате опадалите листа в края на лятото и през есента. Листната маса е отличен материал за производство на мулч и може да го използвате като наторяващ компонент в градината си.
  • Почиствате пътеките и алеите от шума и дребни отпадъци, както и след косене, когато малки отрязъци трева се посипват по плочите.
  • Ако почвата около къщата е песъчлива, използвайте въздуходувка, за да отстраните постоянно натрупващия се пясък. Може да включвате уреда веднъж или два пъти месечно, за да поддържате градината в отличен вид.

Въздуходувка за дома и ремонтни дейности

С въздуходувка у дома може да поддържате ред и чистота. Например, когато дойде време за основното почистване през пролетта и есента. Те ще са ви полезни и по време на ремонт за отстраняване на фин прах и стърготини. С тях може да обработите дрехи, мебели, различни повърхности и др.

По всяко време на годината, а и през зимата, когато палите камината, може да използвате въздуходувка за разпалване на огъня.

Докато разглеждате различните модели в магазина ни, не се колебайте да се поинтересувате от мощността им. Този параметър е ключов за функционалността. С достатъчно мощна въздуходувка, например, може да почиствате мокри листа от водостоците.

Някои хора използват въздуходувка и за да понижат нивото на влага в мазето. В този случай е добра идея да приложите комбиниран подход, да проветрите добре помещението и да поставите в него влагоуловител.

През зимата най-мощните въздуходувки може да бъдат използвани за отстраняване на току-що паднал лек сняг. С тях може да почистите както пътеки и входове, така и колата си.

Каква въздуходувка да изберете - моторна, акумулаторна или електрическа?

В зависимост от производителя, функционалността и класа може да купите въздуходувка на цена от около 100 лв. до 1000 - 2000 лв.

Електрическа въздуходувка - преимущества и недостатъци

Ако искате да купите въздуходувка, нашият съвет е да проучите добре производителите и моделите, които привличат вниманието ви. Уредите на ток изискват наблизо да имате източник на електрозахранване. Техният радиус на действие е ограничен и поради това трябва да предвидите разклонител. Последният обаче не бива да бъде твърде дълъг, тъй като това може да се отрази на мощността на въздуходувката.

Сред плюсовете на моделите на ток е, че са леки и може да разчитате на продължителна работа - 2,3 и повече часа. Освен това са екологични, не генерират вредни емисии или дим в лицето на този, който ги използва. Ниското ниво на шум е друго важно предимство пред моторните въздуходувки, например. С електрическа прахосмукачка за листа може да работите без да пречите на съседите. И при тях обаче остава препоръката за използване със защитни антифони.

Съществено преимущество на въздуходувката на ток е, че не изисква сложно обслужване. Няма нужда от смяна на масло, филтър или почистване на карбуратора. Това ги прави предпочитани от хоби потребители, които търсят нещо по-евтино и просто за използване.

Преди обаче да се спрете окончателно на електрическа въздуходувка, важно е да вземете предвид нейните недостатъци. Например, ограниченият радиус на действие и слабата мощност.

Приложение: За малки дворове и градини и битова употреба.

Акумулаторна въздуходувка - преимущества и недостатъци

Въздуходувките на батерии са алтернатива на моделите на ток. Те са също така безшумни и не генерират вредни газове. Ключово предимство обаче е възможността да ги използвате свободно из градината или дома, тъй като не са ограничени от кабел. Ръководите се единствено от заряда на батерията.

С въздуходувка с батерия можете удобно да достигнете до желаната точка. Тъй като двигателят й в обичайния случай е аналогичен на електрическата машина, мощността е сходна. Макар по този показател да отстъпва на бензиновите въздуходувки, той не е определящ в някои случаи.

Погледнете допълнително скоростта на издухване. В магазин Коледжиков може да откриете изключително мощни акумулаторни въздуходувки на разумна цена.

Понастоящем един от най-мощните модели на пазара на батерии е STIHL BGA 300 SOLO със скорост на въздушната струя 313 км/ч. Внимание заслужават още GreenWorks GD80BLK2 - със скорост на въздушната струя 200 км/ч и време за зареждане 45 минути.

Приложение: Препоръчваме да заложите на акумулаторна въздуходувка за поддръжка на малки до средно големи площи.

Бензинова въздуходувка - преимущества и недостатъци

В бензиновата (моторна) въздуходувка има двигател с вътрешно горене, който осигурява завидна мощност и по-продължително време на работа. Този тип градинска техника не е ограничена като периметър и се използва традиционно на по-големи терени. Непостижимата мощност от другите видове духалки за листа я прави незаменима за професионално приложение.

Сред недостатъците на бензиновата въздуходувка е по-високото тегло - няколко пъти по-голямо от това на електрическите модели. Към него трябва да добавим по-високо ниво на шум, генериране на вредни газове и необходимост от обслужване (зареждане с гориво, смесено с масло, периодично почистване на карбуратора и др.).

Приложение: Моторната въздуходувка е оптимално решение за поддръжка на паркове, вили и други големи озеленени площи. Незаменими са за общинските служби по поддръжка и фирмите, занимаващи се с озеленяване.

Заключителни думи и един съвет

Градинската техника постоянно се развива, следвайки променящите се потребности на клиентите. И при нея важи правилото - “Евтиното излиза скъпо”. Затова в магазини Коледжиков се придържаме към философията да подхождаме към всеки един клиент, проучвайки неговите изисквания и очаквания. Грамотно избраната въздуходувка ще свърши работата, за която сте я купили.

Нашият съвет е да не подценяване реалните технически параметри, които са необходими на машината, защото това може само да ви донесе неудовлетворение. Надценяването, на свой ред, също има своите недостатъци - например, когато плащате по-висока цена за мощност и функции, които няма да използвате.



Може би се интересувате още от:

Листосъбирач или духалка за листа - модели, мнения и съвети

Как и къде да съхраняваме градинската техника?

BILLY GOAT DL1801VE е мощен листосъбирач за професионална употреба

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание