Моторни листосъбирачи и духалки за листа - същност и основни характеристики

Публикувано: 2021-08-02 10:18:28
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Поддържаните зелени площи са приятна гледка както когато се разхождаме из града, така и когато са наша лична собственост. За да изглежда добре, градината на къщата ни има нужда от адекватна грижа

Тревата трябва да се коси редовно, почвата - да се аерира и разрохква, храстите - да се оформят, а падналите листа от дърветата - да се събират, мулчират или пък изгарят. Ако посегнем към традиционните градински инструменти, всяка една от тези задачи ще отнема много време и усилия. Затова ви препоръчваме да използвате съвременна градинска техника - косачки за трева, аератори, мотофрези, листосъбирачи и т.н.

Листосъбирачите и духалките за листа са полезни за всеки любител градинар или професионален озеленител. Някои потребители подценяват нуждата им в собствената им градина, а не бива да бъде така. 

Опадалата шума създава благоприятна среда за размножаването на вредители, развитието на болести и избуяването на плевели. С листосъбирач може да поддържате благотворна среда за цветната градина, овошките и живия плет. Той ще ви бъде от полза и за разчистването на алеите, тротоара пред къщата и т.н. 

Какво представляват?

Листосъбирачите и духалките за листа имат сходно предназначение. Ключова разлика при тях е, че първите разполагат с торба, в която се събират растителните отпадъци. Те имат функция, подобна на домашната прахосмукачка - всмукват листата. С духалката за листа, наричана понякога въздуходувка, можете да съберете опадалата шума на определено от вас място. 

При листосъбирачите растителният отпадък отпада необходимостта да предвиждате зона, на която да го струпате. Някои модели са снабдени с функцията мулчиране, което превръща органичната материя в надробена маса. С нея може да наторите почвата и растенията в двора. 

листосъбирач

Освен разчистване на листа, дребни клонки и т.н., листосъбирачите може да се използват по време ремонт (ефикасно улавят строителния прах), а по-мощните духалки - за отстраняване на току-що натрупал снежец. 

В следващите редове ще отделим специално внимание на моторните листосъбирачи и духалки за листа. Те са снабдени с бензинов двигател и работата с тях е по-специфична в сравнение с електрическите и акумулаторните модели, които може да срещнете на пазара. 

Основни характеристики

При избор на бензинова духалка за листа определяща характеристика е мощността й. Тя е от значение за производителността на машината. Ориентировъчно духалка за листа с мощност 600 W ще ви осигури разчистване на терен с площ до 4 кв.метра на минута. Към този показател трябва да добавим още силата на въздушната струя. 

Когато подбирате модел, не се хвърляйте веднага на най-мощния. Колкото по-мощна е въздуходувката, толкова по-скъпа и тежка ще бъде тя. Последният параметър може да направи експлоатацията на машината неудобна. 

бензинова духалка за листаСкоростта на въздушната струя е друга ключова характеристика. Тя ви подсказва с какъв тип растителни отпадъци ще се справи машината. Например скорост от 120-200 км/ч е достатъчна да метете сухи листа и трева. 

Вижте още:

Какво представляват листосъбирачите?

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

Акумулаторна духалка за листа: Топ предложения на пазара

Ако търсите машина, която безпроблемно ще се справя с влажна шума, търсете модел с показател около 300 км/ч. Още по-мощните въздуходувки ще се справят с тежки клонки, камъчета, дребен строителен отпадък и т.н. 

Ако обмисляте да купите мощна духалка за листа с показател около 350 км/ч, имайте предвид, че тя е способна да увреди градината ви с декоративни растения и храсти. 

Силата на въздушната струя няма да ги пощади, ако не внимавате по време на използването на машината. Тук решението идва от функция за регулиране на скоростта на въздушния поток

Следващата характеристика са наличните режими на работа. Както казахме по-горе, основната задача на моторните духалки за листа е да издухват растителния отпадък. В някои случаи производителят може да ги е снабдил с функция всмукване. Повече работни режими ще откриете при листосъбирачите. 

Поради практиката с тях да се събира по-голям обем шума и по-едър отпадък, полезна функция е мулчирането. Така събраната растителност се раздробява в процеса на чистене. Обемът й намалява в пъти спрямо първоначалния. Образуваният в торбата мулч впоследствие може да използвате за обогатяване на почвата и наторяване на растенията в градината

При избор на бензинов листосъбирач е важно да обърнете внимание на наличната комплектация. Машините предназначени за по-сериозно натоварване, които се използват често, са снабдени с колела. По този начин тежестта на уреда не натоварва физиката на оператора

В обичайния случай тежките ръчни листосъбирачи тежат 4-6 кг, което при продължителна работа води до натрупване на умора. Ползата от колела обаче ще има, ако се движите по равен терен. Наличието на висока трева и препятствия по-скоро ще спъват използването на колесния листосъбирач. 

За да повишат комфорта при работа с листосъбирач и духалка за листа, съвременните производители са предвидили модели тип раница (гръбни) и с раменен колан. Гръбните машини освобождават ръцете ви и опростяват пренасянето им от място на място. 

Хвърлете поглед и на накрайниците, които се предлагат към машината. С различна дюза може да контролирате дебита на въздушната струя. 

Друг немаловажен фактор е нивото на шума. Моторните духалки за листа и листосъбирачи се задвижват от бензинов двигател, който не е никак тих. Колкото по-мощна е машината, толкова по-голяма е вероятността тя да бъде доста шумна. 

В магазини Коледжиков ще откриете широка гама производители, някои от които полагат сериозни усилия в разработването на по-тиха технология на работа. За нивото на шума може да се ориентирате по децибелите

Добрата новина е, че дори да харесате шумен бензинов листосъбирач, може да неутрализирате вредното му въздействие върху слуха като се снабдите с антифони

Предимства и недостатъци

Всеки градински инструмент има своите положителни и отрицателни страни

Когато говорим за моторни духалки за листа, сред техните преимущества са:

  • удобна и проста експлоатация
  • мобилност
  • лесно издухване на растителния отпадък дори от труднодостъпни места
  • висока производителност - подходящи са за обработка на големи терени
  • по-безопасна среда на работа в сравнение с традиционните градински гребла и др. 
  • не увреждате кореновата система на растенията, тъй като работите над повърхността 

въздуходувка

Като недостатък на въздуходувките може да посочим:

  • с тях не е препоръчително да се работи във влажна среда
  • при работа с тях се образува облак от прах, затова е препоръчително, който работи с тях, да носи защитна маска
  • генерират вредни емисии
  • някои модели може да са доста шумни 

Бензиновите духалки за листа са по-тежки спрямо акумулаторните и електрическите. В този смисъл те изискват от оператора физическа издръжливост и техника на работа. 

Ако планирате да купите бензинов листосъбирач, неговите силни страни се изразяват в:

  • мултифункционалност - издухване, всмукване и мулчиране
  • мобилност
  • висока мощност и производителност
  • проста и удобна употреба
  • лесно почистване на опадалата шума

Като недостатък на този градински уред трябва да посочим теглото му. В хода на работа натоварването върху оператора се увеличава, тъй като се събира растителен отпадък. Колесните листосъбирачи решават този проблем, но не са толкова популярни сред любителите градинари


Може би се интересувате още от: 

Въздуходувка: Полезни приложения в градината и бита

Листосъбирач или духалка за листа - модели, мнения и съвети

Електрическите листосъбирачи - същност и основни характеристики

BILLY GOAT DL1801VE е мощен листосъбирач за професионална употреба

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание