Електрически листосъбирачи - същност и основни характеристики

Публикувано: 2021-07-12 09:22:34
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Какво представляват?

Електрическите листосъбирачи представляват съвременен градински уред за почистване на големи площи от растителни отпадъци. За разлика от акумулаторните и бензиновите модели, които работят само в един режим - духалка за листа или прахосмукачка, листосъбирачите на ток винаги имат два режима на работа

За да ви разкрием пълния им потенциал, в следващите редове ще ви разкажем подробно за техните основни характеристики, функции, особености при използване, преимущества и недостатъци и т.н.

Преди да пристъпим към същината на днешната тема, трябва да ви информираме, че независимо дали изберете бензинов, електрически, или акумулаторен листосъбирач, препоръчително е да използвате защитно облекло, очила, антифони и работни ръкавици. 

Основни характеристики

Безспорно най-популярни сред градинарите и собствениците на къщи с двор са електрическите листосъбирачи. Те са по-леки, по-малко шумни и по-евтини. Освен това модерните им версии са снабдени с плавно регулиране на въздушната струя

Преди да започнете да разглеждате характеристиките на листосъбирачите на пазара, помислете какъв обем работа предвиждате да извършвате с машината, която ви трябва. На пазара има професионални и хоби модели. За неголеми площи напълно достатъчни са листосъбирачите с мощност до 2400 W. По-мощните модели се използват за почистване на паркове, площади, градински алеи и др. 

листосъбирач

Основните елементи на един листосъбирач са тръбата и двигателят. Друг важен детайл е турбината. Ако планирате да събирате опадали листа, окосена трева и неголеми счупени клони, може да се спрете на листосъбирач с турбина от удароустойчива пластмаса и надробяваща/режеща перка. Ако на двора ви обаче е възможно да срещнете шишарки, препоръчваме модел с турбина от стомана

При избор на електрически листосъбирач отделете внимание и на обема на торбата за събиране. Функцията мулчиране е добре дошла, ако искате да превръщате събрания растителен отпадък в мулч, който по-късно може да използвате за наторявате на градината

Добър показател за надробяване е съотношението 10:1. Така ще може да поберете в торбата листа и клонки с обем 10 пъти по-малък от първоначалния им размер. 

Вижте още:

Какво представляват листосъбирачите?

Моторни листосъбирачи и духалки за листа - същност и основни характеристики

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

Листосъбирач или духалка за листа - модели, мнения и съвети

Полезна функция на съвременните модели е защитата от случайно стартиране. Тъй като работата с тази машина е свързана с вдигане на прах, не е излишна и система за филтриране на въздуха. 

листосъбирач райдер

Други важни характеристики, които може да повлияят на избора ви, са:

  • удобство при експлоатация
  • скорост на въздушната струя
  • мощност на двигателя
  • ниво на вибрации
  • качество на материалите, от които са изработени корпусът, тръбата и др. 
  • размери на машината
  • гаранционен срок
  • цена

Параметри от второстепенно значение за листосъбирачите са дизайнът и опаковката

Предимства и недостатъци

За разлика от акумулаторните и бензиновите листосъбирачи електрическите не могат да работят без достъп до електропреносната мрежа. Това в известна степен създава неудобство на потребителите. Ограничава тяхното движение и достъпа им до отдалечените зони от градината. 

Преодоляването на този проблем обаче е лесно. Необходимо е да се снабдите с достатъчно дълги удължители. Колкото до риска от закачане на кабела в храсти, дървета и други предмети, той може да бъде сведен до минимум, когато планирате добре работния процес

Едно от ключовите предимства на електрическите машини за събиране на листа е изгодната им цена. Те са значително по-евтини от акумулаторните и са също толкова лесни за използване и съхранение. 

Ако работите за първи път с такава градинска машина, закупуването на електрически модел е изгоден избор. Ще ви послужи като ориентир за възможностите му и ще свикнете да работите с него. 

Към плюсовете на листосъбирачите на ток без съмнение трябва да добавим и лекото им тегло. Те са подходящи за използване както от мъже, така и от жени. Средното тегло на електрически листосъбирач е 3,5 кг, докато на акумулаторните и бензиновите е с 1 до 4 кг повече

Основни съвети при избор на електрически листосъбирач 

Когато планирате покупка на електрически листосъбирач, препоръчително е да потърсите мнение от консултанти в специализиран магазин за градинска техника. Те имат опит с този тип машини и най-адекватно могат да отговарят на въпроси относно тяхното приложение, функционалности и особености. 

листосъбирач хюндайВ профилираните магазини ще откриете широк асортимент от всички видове листосъбирачи и духалки за листа и ще се запознаете най-пълно какво представляват и на каква цена се предлагат. 

Като търговец с дългогодишен опит можем да ви дадем няколко съвета отсега. Определящо при покупката на електрически листосъбирач е да с изясните какви точно задачи предстои да изпълнявате с него и в какъв обем. 

За почистването на пътеките край дома от опадалата шума и разчистването на тревата от растителните отпадъци може да се доверите на по-малко мощно устройство. В повечето случаи тази задача може да отметнете само с помощта на функцията духалка за листа. 

Ако бюджетът ви не позволява да правите солидни инвестиции, изберете евтин листосъбирач. Въпреки цената си, той може да се окаже напълно достатъчен за оптималната поддръжка на вашата градина. 

Ако възнамерявате да събирате растителния отпадък и да го мулчирате, тогава изберете мощен листосъбирач - с мощност поне 2 kW. С него ще отметнете почистването по-бързо. Мощните електрически листосъбирачи са препоръчителни за по-големи терени. Освен че с тях ще ускорите събирането на листата, те имат по-мощна въздушна струя

Колкото по-голяма е последната, толкова по-лесно е:

  • да отстраните растителните отпадъци по пътя ви, когато работите в режим духалка.
  • да ги съберете, когато използвате режима засмукване.

Освен това по-голямата мощност спомага за използването на машината без това да води до прегряване. Като при всеки електрически уред, продължителната експлоатация води до нагряване. Поради това е препоръчително да правите почивки. 

Например почиствайте в продължение на половин час, след това направете почивка от 15 минути. Този начин на работа позволява на мотора да се охлади, което е важно за по-дългия срок на годност на листосъбирача. 

Допълнителен ориентир може да ви бъде конструкцията на машината за почистване на листа. На пазара се предлагат два модела според наличието на една или две тръби. Във втория случай листосъбирачът е по-добре адаптиран към използването му като “прахосмукачка”. Машините с една тръба са универсални. Те обаче са по-малко неефективни в качеството си на листосъбирач. 

В заключение ще кажем, че електрическият листосъбирач е един от най-полезните градински уреди. Най-функционалните модели на пазара работят в 3 режима - духане, всмукване и мулчиране. 

В магазини Коледжиков предлагаме богат асортимент на достъпни цени и на производители с дългогодишен опит в разработването и производството на градинска техника (Райдер, Щил, Хускварна, Бош, Гардена, RYOBI, HYUNDAI, MAKITA, MTD, GREENWORKS и др.). Въпреки изобилието от марки и модели, с наша помощ може лесно да се ориентирате в разликите между тях. 




Може би се интересувате още от: 

Професионални духалки за листа - същност и основни характеристики

Как да изберем духалка за листа?

Въздуходувката: Полезни приложения в градината и бита

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание