Как да косим тревата през лятото

Публикувано: 2022-06-06 06:15:00
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Наближаването на лятото изисква да подходите с внимание към поддръжката на тревата. Температурите се покачват, а дъждовете може да се окажат рядко явление. В това време на изпитания градината ви има нужда от подходяща грижа и бързи реакции в случай на засушаване или пък проливни дъждове. 

Полезни градински инструменти и машини 

За да бъдете подготвени за летния сезон, първо ще поговорим за инструментите и машините, които може да ви бъдат от полза. Задължително в инвентара ви трябва да има качествена косачка за трева с мощност, която отговаря на площта, която ще косите. Съвременният пазар предлага богат избор. Може да купите електрическа, бензинова или акумулаторна косачка, а защо не и косачка робот. Докато разглеждате моделите, обърнете внимание на функционалността им - някои от тях вървят с функция мулчиране. Тя ще ви бъде от полза за превръщането на растителния отпадък в полезен за здравето на почвата тор. 

В грижата за градината може да извлечете полза още от тример за трева, моторна коса, ножица за клони, храсти и трева и аератор. За тях обаче може да прочетете повече в някой от другите статии в блога ни. Днес ще съсредоточим вниманието си върху поддръжката на перфектен тревен килим. 

Как да косим мокра трева?

Тревата през лятото 

Трева, плевели, райграс, троскот, власатка, кощрява и др. - този тип растителност се развива добре при температура на въздуха около 20°С. Щом обаче термометърът започне да отчита по-високи градуси, растенията са под стрес. Доближаването и надхвърлянето на 30°С на свой ред водят до установяването на гореща и суха среда, която забавя вегетацията. 

В този критичен момент, ако градинарят не предприеме действия, е възможно да се появят първите признаци на износване на трева и прегаряне. Препоръчително е да поливате тревата редовно, да я косите своевременно и да я подхранвате. 

косачка риоби

Основни правила при косенето на трева през лятото 

Редовното косене е задължителният минимум, който трябва да положите, за да се наслаждавате на зелена поляна. Ако спортните терени обикновено се косят веднъж на седмица, то градинки и други зелени пространства - на всеки 3-4 дни. 

За региони, в които лятото е влажно и топло, препоръчителната височина на тревната настилка е около 3-4 см. В случай че при вас температурите са по-високи и времето е сухо, косете на височина 6-7 см. По-високата трева има по-дълбоки корени, което е добре за устойчивостта на засушаване. 

Практиката показва, че когато се коси, не бива да се реже повече от ⅓ от височината на тревата. Затова, ако не сте успели навреме да окосите поляната, направете го на няколко пъти в рамките на две денонощия. 

Преди да включите косачката, не забравяйте да проверите колко остри са ножовете й. Ако са затъпени, те няма да срежат тревата, а ще я късат, което няма да се отрази добре върху крайния резултат. 

Накрая окосената трева може да оставите да лежи на тревата в качеството на мулч. Малките парченца ще бъдат като “покривало” на почвата и ще спомогнат за съхраняването на влагата в нея. Те представляват естествен тор. 

Как да възстановите зона с утъпкана трева? 

Ако на поляната ви има участъци с утъпкана трева, може да се справите с проблема с помощта на торене, поливане и аериране. В магазини Коледжиков предлагаме няколко вида аератори за трева, с които ще подобрите достъпа на въздух, вода и хранителни вещества. Този тип градинска техника е изключително полезна и ключова в поддръжката на затревени площи през пролетта, лятото и есента. 

косачка за трева его

Един практичен съвет, за да избегнете утъпкването на тревата - направете в двора си пътечки в зоните, където има най-интензивно движение. Старайте се и да не ходите по току-що окосените зони. По този начин ще дадете възможност на тревата да започне да расте. 

Как да косим тревата през лятото, избягвайки най-често срещаните грешки

  • Преди да започнете да косите, препоръчително е да почистите поляната с гребло или друг подходящи градински инструмент. Така ще заравните терена и ще повдигнете тревата
  • Отстранете камъни, клони и други по-едри предмети
  • Уверете се, че косящият апарат е с еднаква височина от двете страни. В противен случай рискувате да не постигнете добър резултат
  • Добре е мислено да начертаете план, по който ще косите тревата
  • Желателно е посоката на ивицата при всяко косене да бъде перпендикулярна - така ще избегнете получаването на оребрени ивици 

Често задавани въпроси 

Връхчетата на тревата жълтеят след косене - защо? 

Тъпите ножове на роторната косачка може да доведат до този нежелан ефект.  Ако не се справяте с проблема, не отлагайте посещението на сервизен център. Това ще ви спести време и няма да нанесете допълнителни щети по поляната. 

Тревата изглежда оребрена? 

Ако забелязвате, че поляната ви се състои от тесни ивици дълга и по-къса трева перпендикулярно на движението на косачката, възможно е ножовете да се движат твърде бавно. Обяснението може да бъде: 

  • наличие на роса по тревата
  • твърде ниско или високо косене 

Защо тревата жълтее? 

Когато тревата започне да жълтее, причините за това може да бъдат най-различни. Например недостатъчно поливане, несвоевременно косене, брашнеста мана, липса на минерални вещества, дефицит на светлина, нарушаване на кореновата система (за което принос може да имат домашните животни), механично въздействие (в резултат на разнообразни семейни дейности), измръзване и др. 

Един от начините да се справите с пожълтяването на тревата е като провеждате профилактика срещу болести и преразгледате графика на поливане и торене. Можете също така да прибегнете до използването на: 

  • Аератор 
  • Скарификатор
  • Мулчирате

Аериране на почвата е необходимо, когато горният слой на тревата стане твърде плътен. Той спира проникването на въздух до корените на растенията и това влошава състоянието на тревата. 

В магазини Коледжиков ще откриете и скарификатори. Те правят дупки в почвата и отстраняват натрупания растителен отпадък. 

Друга процедура, която не бива да подценявате като полезност, е мулчирането. Тя заменя пълноценно обикновеното подхранване на тревата и освен това подобрява запазването на влагата в почвата. 

Заключение 

През лятото тревата има нужда от комплексна грижа и бързо адаптиране към капризите на времето. Не забравяйте да поливате градината редовно, периодично да косите тревата и да торите. Като резултат ще получите гъста, здрава и зелена трева за месеци напред.




Може би се интересувате още и от: 

SECO – тракторни косачки, произведени в Чехия!

Как да се отървем от високата трева с косачка GRILLO HWT 700

Ревю: Какво представлява косачката за трева STIHL RMA 235?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание