Как да изберем вибратор за бетон?

Публикувано: 2023-08-28 06:06:17
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

Качествената строителна техника и доброто изпълнение на работните дейности са гаранция за отлични резултати. В магазин Коледжиков ще откриете широка гама инструменти и оборудване за строители и строителни фирми. Днес обръщаме поглед към един от несложните уреди в продуктовия ни асортимент - а именно вибратора за бетон. Той е предназначен за отстраняване на излишния въздух от бетонната смес и го прави с посредством вибрации. 

Видове вибратори за бетон

На пазара ще откриете няколко вида вибратори за бетон според тяхната конструкция, начин на захранване и други параметри. Те условно се делят на дълбочинни и повърхности. Първите се използват за вибриране на свежо налят бетон и може да бъдат видени при строителството на сгради по монолитна технология. Повърхностите вибратори за бетон се използват за заливане на подове и пътища. Днес ще спрем по-бостойно на първия вид. 

Видове вибратори за бетон според захранването 

Когато обмисляте да купите машина за вибриране на бетон, запознайте се с разновидностите на пазара. Може да изберете:

  • електрически вибратор за бетон 

електрически вибратор за бетонЕлектрическите модели са с леко тегло, не отделят вредни газове и създават невисоко ниво на шум. Намират приложение на места, в които има достъп до електричество. Еднофазните вибратори за бетон, който работят с напрежение 220V, се характеризират с неголяма мощност. Ако имате нужда от по-мощен уред, разгледайте моделите, които се захранват с трифазен ток, 380V. 

  • бензинов или дизелов вибратор за бетон

Те се отличават с по-големи размери, висока мощност и възможност да работят дълго време без прекъсване. Използват се обичайно в строителството на големи обекти. 

  • пневматичен вибратор за бетон

Работата на този тип машина за вибриране на бетон се осигурява от сгъстен въздух, постъпващ от компресор. Рядко се използват в битовото строителство, но може да ги срещнете в заводи за производството на изделия от бетон и железопътни конструкции. Имат няколко предимства. Сред тях са неголямо тегло, неограничен срок на служба, възможност да се използват във влажна среда и др. 

Още критерии при избор на вибратор за бетон

Разглеждайки характеристиките на вибраторите за бетон, ще видите, че те се различават в много отношение. Тук идва въпросът кое е най-доброто решение за вас. Помислете например или се консултирайте за: 

Какъв накрайник да купя за вибратора за бетон? 

При покупка на накрайник обърнете внимание на диаметъра му. От този показател зависи производителността на вибратора за бетон. Колкото по-голям е, толкова по-голям е радиус на въздействие. 

Каква да е дължината на гъвкавия вал на вибратора за бетон? 

Дължината на гъвкавия вал се определя от конкретната строителна работа. Ако планирате да уплътнявате бетон при създаване на фундамент на къща, и дължина 50 см ще да са ви достатъчни. За уплътняване на бетон при заливане на стени, колони и други подобни ще имате нужда от по-голям гъвкав вал. На пазара ще откриете модели с дължина до 15 метра.

пневматичен вибратор за бетонС каква мощност и честота на въртене на вала да бъде вибраторът за бетон? 

Тези две характеристики имат значение по отношение на работните задачи, които може да изпълнявате. Има портативни вибратори за бетон с мощност до 2 кВт, с които може да работят и любители. Моделите с мощност до 4 кВт се използват широко в масовото строителство и заводите за железобетонни изделия. 

Според честота на въртене на вала (измерва се в хиляди трептения в минута) дълбочинните машини за вибриране на бетон се делят на: 

  • нискочестотни - до 3000 об/минута. Приложение: уплътняване на бавно движещ се бетон с едрозърнест добавъчен материал.
  • средночестотни - до 3500 - 10 000 об/минута. Приложение: за уплътняване на бетонови смеси с различни технически характеристики
  • високочестотни - над 10 000 об/минута. Приложение: за уплътняване на подвижни дребнофракционни бетонови смеси.

Мощността на вибраторите за бетон е важна за целите, за които ще ги използвате. Неправилно избран уред или няма да доведе до желания резултат, или няма да оправдае цената си. 

Вибраторът за бетон за битови цели обикновено е с мощност 2 кВт или по-малко. Той се използва за заготовка на подове, фундаменти за бани, беседки и други подобни проекти. Идеален е за домашно използване и като резервен вариант за професионалисти. 

Вибраторите за бетон за професионални цели са с висока мощност - над 2 кВт до 5 кВт. Това се отразява както върху размерите им, така и върху теглото. С тях може да се работи продължително време и често. 

Има ли значение теглото на вибратора за бетон?

Теглото оказва влияние върху мощността на техниката. Колкото по-производителен е вибраторът за бетон, толкова по-тежък е той. Това донякъде означава, че не бива да залитате към модели с прекалено леко тегло. Голяма е вероятността тяхната мощност да е недостатъчна за целите, които искате да постигнете. 

акумулаторен вибратор за бетон милуоки

Разбира се, теглото на вибратора зависи и от захранването. Най-леките са електрически или пневматични. Бензиновите и дизеловите са къде-къде по-тежки. 

Лекият вибратор за бетон е до 5 кг. Той е портативен и основно се използва за битови цели. Заема малко място. От 5 до 20 кг са т.нар. среден клас вибратори за бетон. Те са полупрофесионални и може да се използват в промишленото строителство. С тегло над 20 кг ще разпознаете професионалните машини за вибриране на бетон.

Заключение

Заливането на бетон е трудоемък процес, който изисква опит, усилия и време. Също така - и пари. Затова с качеството на строителното оборудване не бива да се правят компромиси. Икономия може да излезе по-скъпа. Когато купувате вибратор за бетон, уверете се в реномето на производителя, наличието на гаранция и гаранционен сервиз. След това изберете модел, който ще отговаря на обема работа, който ще му възложите. 

При покупка на вибратор за бетон обърнете внимание на фактори като диаметър и дължина на накрайника, размер на гъвкавия вал, честота на вибрациите, мощност на двигателя и др. 



Може би се интересувате още и от:

Как да изберем жираф за шлайфане?

Видове вибромастари

Как се използва пистолет за боядисване на стени?

Кой е най-мощният акумулаторен гайковерт?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание