Видове вибромастари

Публикувано: 2021-10-25 08:33:21
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

Вибромастарът, наричан още виброрейка или вибродъска за бетон, е инструмент, който е предназначен за приложение в строителството. Представлява метална рамка и вибрационен механизъм, който действа върху сменяемата греда в хоризонтална проекция. 

Вибрацията се генерира от мощен редуктор, задвижван от високооборотен четиритактов двигател. Генерираните честотни вибрации се предават на гредата и по този начин се осъществява заглаждане и подравняване на бетонната смес

С този строителен инструмент може да обработвате еднакво добре малки и големи площи. Сред основните му преимущества е, че за кратък срок с него се постигат добри резултати. 

Високата честота на вибрационните колебания помага на потребителя максимално равномерно да разпределя строителната смес. С него може да се запълват цепнатини, като цялата бетонова смес се изчиства от наличието на въздух и се елиминира излишното количество вода и въздух.

Използването на вибромастар позволява да разходвате оптимално строителната смес. То осигурява надеждно сцепление между слоевете бетон и прави настилката гладка и привлекателна. От доброто уплътняване на бетоновото покритие пряко зависи неговите здравина и студоустойчивост. Увеличава се и общият срок на експлоатация на повърхността. 

вибромастари

Характеристика на видовете вибромастари

На пазара ще откриете различни видове вибродъски за бетон. Те може да се различават по форма на профила, габарити, материала, от който са изработени, тип двигател, броя вибрационни възли и др. 

Според типа профил има два вида вибромастари:

  • единичен - с една широка греда, която е със заоблени краища най-често, за да се облекчи движението по повърхността на сместа
  • двоен - с две греди 

Според материала, от който е изработен инструмента, той може да бъде:

  • стоманен
  • алуминиев 

Алуминиеви греди са много леки и здрави, но по-скъпи. Използват се за постигане на перфектни резултати. Рамката на виброрейките винаги са от стомана, тръбна, с различен диаметър. Ръкохватките в най-добрия случай са снабдени с гумено покритие. То улавя част от вибрациите и прави работата с виброрейката по-удобна.

Този строителен инструмент може да има различни параметри. В практиката се е доказал като най-използван вибромастарът с дължина на профила 3-4 метра (при диапазон от 1 до 30 метра). 

вибромастар

Ширината на гредата започва от 5 см, като най-вече строителите предпочитат да работят с размер 20-25 см. Височината на инструмента също може да варира в зависимост от модела. Средният показател е от 1 до 1,2 метра. Дълбочината на уплътняването също е различна - от 10 до 30 см

Според броя на вибрационните механизми на пазара се предлагат модели с един вибратор, с два и повече, а според захранването - бензинов или електрически. 

Бензиновите мастари за заглаждане на бетон на свой ред може да бъдат двутактови (при най-простите модели) или четиритактови (при по-скъпите). Мощността им е в диапазона от 1 до 5 кВт. Електрозахранването може да бъде монофазно или трифазно

Какво приложение имат?

Принципът на работа на всяка една вибродъска се състои в създаването на вибрации. Това може да се постигне по няколко начина, които зависят от конструкцията на самия профил. От голямо значение са изискванията към бетонната повърхност, спецификите на подготвената смес и типът площ за заливане

Основното приложение на вибромастара е в строителството. С него се повишава качеството на бетоновите повърхности. Това се постига като равномерно се разпредели бетонът, уплътни се и се извадят от него излишните вода и въздух. Следва ново заравняване с цел постигане на гладкост

Така вибродъската за бетон изпълнява две функции: 

  • уплътняване
  • изравняване 

Сферата й на приложение включва всякакви строителни обекти, където се полага бетон: пътища, алеи, подлези, различни площадки и др., както и полагане на подове от бетон във вътрешността на помещения

Сред преимуществата на този инструмент е, че позволява да се използва с течни и т.нар. “сухи” разтвори (които съдържат по-малко от 20% вода). Освен това е компактен. 

вибродъска

В този ред на мисли най-популярната виброрейка е плаващата. Тя може да се използва от един човек и гредите й са от алуминий. Теглото й достига до 25 кг. 

Плаващият вибромастар се поставя на повърхността на разтвора и след това се придвижва с помощта на ръкохватките. Ширината на профила му може да бъде до 5 метра на един ход. Дълбочината на проникване е от 15 до 18 см. 

Вибромастарът с направляващ профил е създаден за изглаждане на неравни повърхности. Уплътняването се осъществява на дълбочина 30 см. Преди заливането с бетон, се поставят водачи (майки) за шаблон. По този начин може да се контролират нивото и ъгълът на изливане

Когато бетонният разтвор е излят, вибромастарът се придвижва по водачите. Вибрационното въздействие при този подход е по-високо. Когато инструментът е с направляващ профил, често се използват две греди. Така се оптимизира работата и се постигат по-бързи резултати

За придаване на идеален вид на повърхността се използват вибромастари с плаваща греда с лек алуминиев профил. Тип мистрия намира приложение за финалната обработка на бетона. 

На популярност се радват още секционният и реверсивният вибромастар. Първият се състои от няколко секции, които се събират преди да започне работата. Количеството секции зависи от нужната дължина на инструмента. Реверсивния мастар може да теглите към себе си и в противоположна страна. За целта остриетата му са заоблени, тъй като така съпротивлението се намалява. 

За да бъдем максимално полезни, можем отсега да ви дадем няколко насоки при избора на модел:

  • за големи открити площи заложете на бензинов вибромастар. Техническите характеристики на този вид най-често са по-добри от тези на електрическите модели. 
  • на закрито отдайте предпочитание на електрическите инструменти. 
  • трифазната виброрейка е по-мощна и по-издръжлива, но за нея ще имате нужда от ел. мрежа с три фази. 
  • ако ви предстои да извършвате различни дейности, в участъци с различна ширина, подберете инструмент с регулируема ширина на работа. Подходящи са телескопичните модели или секционните. Този тип виброрейки са по-лесни за транспортиране, тъй като в сгънато състояние са компактни.
  • най-популярните инструменти за заравняване на бетон са плаващите, в оптималния случай изберете модел със сменяща се греда. 
  • преимущество е, когато може да регулирате честотата на вибрациите.

Марки и модели 

Като търговец с дългогодишен опит на пазара на строителна техника се стремим да предлагаме на нашите клиенти качествени вибромастари от различни ценови класове и производители. Подбрали сме няколко компании, лидери в сектора и утвърдени в международен мащаб: HUSQVARNA, IMER, OSCAR.

Ценови диапазони

В магазини Коледжиков предлагаме широка гама вибромастари на цени от 1390 до 13 000 лв. С тях може да разчитате на високо качество на крайния резултат и производителност в зависимост от нуждите ви. 

вибродъски

Предимства и недостатъци

Вибродъските за бетон са удобен и лесен за използване инструмент. В следващите редове ще разгледаме какви са предимствата и недостатъците му в зависимост от това дали е бензинов или електрически. 

Електрически вибромастар 

Той разходва икономично ток и се предлага на по-изгодна цена. Тъй като се задвижва от електрически двигател, работи безшумно и може да се използва в близост до жилищни сгради. Щади околната среда, тъй като не генерира вредни емисии. Това го прави подходящ за използване на закрито. 

Освен това електрическите вибромастари са високо маневрени, двигателят им е защитен от прегряване, падане на напрежението и др. Профилът на инструмента е изработен от издръжлив алуминий. 

Недостатък на електрическата вибродъска за бетон е, че не може да бъде използвана на места, където няма достъп до ел. мрежа

Бензинов вибромастар

На бензинов вибромастар залагат потребителите, които имат нужда от повече мощност и по-висока производителност. Той също е маневрен и не изисква допълнителни приспособления, за да бъде преместван. Тъй като бензиновият двигател отделя газове, задължително е при употреба на закрито да бъде осигурена добра вентилация

Защо от Коледжиков?

Избирайки магазини Коледжиков, вие получавате в замяна:

  • професионално обслужване
  • експертен опит, трупан в продължение на над 30 години
  • гаранционно и извънгаранционно обслужване 
  • първоначален и последващ инструктаж 
  • продукти с високо качество на достъпна цена 

Винаги може да разчитате на нас за съвет и мнение, независимо дали купувате строителна техника, в това число и вибромастари, за първи или за пореден път. С нашите консултанти може да обменяте ценен опит и да направите информиран избор

За да бъдем от реална полза за клиентите си, се стремим да откриваме решения на тяхното искане, максимално изгодни и практични. На ваше разположение сме при въпроси.  

Може би се интересувате още и от:

Как да изберем машина за рязане на плочки?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание