Как да изберем резачка за дърва?

Публикувано: 2023-08-14 06:15:58
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

Ако допреди време резачките за дърва се използваха преимуществено от фермери и служители в горските стопанства, днес те са неизменна част от градинския инвентар на всеки собственик на къща с дворно пространство. С тях може да се отмятат различни задачи, сред които традиционната подготовка на дърва за огрев, вдигане на огради, разчистване на суха храстовидна растителност и т.н. Благодарение на стремителното развитие на технологиите, съвременните резачки за дърва, наричани още верижни триони, са значително подобрени като комфорт на работа и лекота на използване. На пазара ще срещнете голям избор на модели. Затова днес сме си поставили за цел да ви помогнем да се ориентирате при покупката на верижен трион. 

Лесно може да се ориентирате сред продуктовата гама, когато знаете кои са основните фактори от значение за този тип градинска техника. Преди обаче да преминем към тях, нека кажем още няколко важни неща за резачките за дърва. 

верижен трион моторен

Какво представлява резачката за дърва?

Резачката за дърва е верижен трион, с който се режат клони, трупи и друг дървен материал. Често намира приложения и в строителството, тъй като машината е способна да се справи с разрязването не само на дърво. Режещата част на резачката представлява верига със заточени зъбци, които се въртят по направляваща шина. За да се възползвате оптимално от машината, препоръчително е редовно да заточвате веригата. Ако предпочитате да го правите у дома, може да купите специално оборудване за целта. Заточване на вериги се предлага и в някои специализирани магазини за градинска техника. 

Критерии при избор на резачка за дърва

Тъй като верижният трион е инструмент, който може да се използва както в домашни условия, така и в професионалната сфера, добре е да помислите кой модел е подходящ спрямо вашите потребности. Мнозина се ориентират по цената, но тя не е най-важната. Като начало обърнете внимание на няколко критерия: 

Тип двигател 

Според захранването резачките за дърва биват няколко вида:

  • електрически
  • акумулаторни
  • бензинови 

Всеки един от тях има своите предимства и недостатъци. Затова ще ги разгледаме накратко. 

верижни триони щил и хускварнаЕлектрически верижен трион 

Верижните триони с електрически двигател изискват достъп до електрическата мрежа и са предназначени като цяло за не толкова натоварващи задачи. По-ниската им мощност се допълва от по-леко тегло и по-малко усилия за поддръжката им. Електрическият верижен трион няма нужда от предварителна подготовка на горивна смес. Освен това работи по-тихо и не генерира вредни газове. Той е подходящ за подготовка на огрев, дребни довършителни строителни дейности и позволява да се използва в затворени пространства. 

Акумулаторен верижен трион

Акумулаторните резачки за дърва не ви ограничават с наличие на кабел. Те се захранват с батерии, поради което може да ги използвате където пожелаете. Ограничение за потребителя е зарядът на батерията. Трябва да следите нивото му, за да знаете с колкото време още разполагате. За да решат този проблем, много потребители купуват резервна батерия. Акумулаторният верижен трион е подходящ за рязането на дребни клони. На пазара ще откриете и доста мощни модели, които конкурират бензиновите по производителност. Ако имате нужда точно от такъв, не се колебайте да потърсите съвет от консултантите в магазина.

Бензинов верижен трион

Бензиновите верижни триони са най-мощните. За да режете с тях, трябва да умеете да правите горивна смес. Точните пропорции на горивото и маслото може да научите от търговски консултант или от документацията към машината. На пазара ще откриете три типа бензинови резачки според приложението им: 

  • Малка бензинова резачка

Малките бензинови резачки са предпочитани за ремонтни дейности, строителство на дървени конструкции, подготовка на дърва за огрев и поддръжка на градината. Често се купуват от жени, които търсят машина с леко тегло и компактни размери. С тях лесно се поддържат храсти и дървета. Трябва да знаете обаче, че тези верижни триони не са предназначени за продължителна ежедневна употреба. Основното им предимство са простата експлоатация и теглото. 

Вижте още:

Електрически резачки за дърва - характеристики, предимства и топ предложения

Мини акумулаторна резачка за клони - специфики и приложение

Евтини резачки за дърва - топ предложения за сезона

Бъдете готови за пролетта с резачки за дърва и лозарски ножици BLUE BIRD

  • Резачка за дома и градината

Полупрофесионалните моторни резачки за дърва са по-издръжливи и позволяват да се натоварват повече и редовно. Наш съвет е, когато режете с тях, да правите кратки почивки. По този начин може да ги използвате без проблем поне няколко часа на ден. 

Бензиновият верижен трион от този клас ще свърши работа в подготовката на зимния огрев, дори ако става дума за по-голямо количество дърва. Той е подходящ за интензивно използване на вилата, на село или пък в земеделски стопанства. 

  • Професионална резачка за дърва

Специално място в магазините за градинска техника е отделено на професионалните моторни верижни триони. Тяхната мощност и издръжливост обуслява интереса към тях от различни сфери на дейност - строителството, горските стопанства, службите за гражданска защита и т.н. Професионалните резачки са мултифункционални и снабдени с най-новите технологии. Те позволяват на потребителя да постигне висока производителност и да се справя с различни задачи в сложни условия. Освен това не са никак леки и често доста по-големи по-размери. Предназначени са за ежедневна работа и сериозно натоварване. Затова често не са първи избор от клиенти, които търсят верижен трион за собствения си двор.

резачки за дърва на кабел

Размери на шината, веригата и звената

Когато купувате резачка за дърва, поинтересувайте се от размерите на шината, веригата и звената. Това е важна информация, която ще ви е необходимо за по-нататъшната употреба на машината. Всеки модел се отличава с мощност, безопасност и обем на резервоара за масло, които са съобразени с дължината на шината.

Още няколко важни характеристики 

За да изберете верижен трион по свой вкус обърнете внимание и на допълнителни характеристики като:

  • тегло
  • ръчно натягане на веригата
  • механизъм за лесен старт
  • икономичен двигател
  • екологичен двигател
  • регулиране на подаването на масло
  • защита на оператора

Запознайте се също така с аксесоарите за употреба. За пълноценна работа верижният трион има нужда от смазочно масло, гориво, инструменти за заточване и регулиране на веригата и др. 

акумулаторен верижен трион

Заключение 

С помощта на нашите съвети можете уверено да изберете електрическа, акумулаторна или моторна резачка за дърва според вашите нужди. Към края искаме само да добавим, че е желателно да можете да усетите машината в ръцете си. Например да я включите и изключите, да я подържите хоризонтално, а също така и вертикално, с ръкавици и без. Усещането за комфорт е определящо за удовлетворението от покупката ви и заради него си струва да отделите още малко време преди да направите окончателен избор.

При покупката на верижен трион е важно и да не подцените производителя. Популярността на дадена марка не кореспондира пряко с качеството на нейните продукти. Когато става дума за резачки за дърва, препоръчваме утвърдените производители. Те гарантират качество на изпълнение и издръжливост и надеждност. Освен това осигуряват занапред аксесоари, резервни части и друго оборудване, което е необходимо за дългогодишната употреба на инструмента. 




Може би се интересувате още и от: 

3-те най-добри марки за резачки за дърва в света

Най-добрата мини акумулаторна резачка за дървета: съвети при избор

Ревю: 4 причини да изберете акумулаторната резачка за дърва Greenworks GD80CS50

Експерти от цял свят тестваха верижен трион STIHL MS 462

HUSQVARNA 450 II: Моторната резачка за дърва, която мнозина предпочетоха

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание