Най-добрата мини акумулаторна резачка: съвети при избор

Публикувано: 2022-03-21 06:00:08
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

Без необходимост да се включват в контакт и да се приготвя горивна смес, акумулаторните резачки стават все по-популярни на пазара. Днес те са оборудвани с мощни и издръжливи батерии и имат технически характеристики, които ги правят конкурентни на бензиновите. Те са по-мощни и по-продуктивни от всякога. Освен това имат модерни функции. 

Това са само част от плюсовете на качествената акумулаторна резачка за дърва. Струва си да ви посочим и останалите, преди да пристъпим към очертаване на основните параметри, които трябва да вземете предвид при покупката на такъв тип градинска техника. 

Преимущества на съвременните мини резачки на батерии

Няколкото са положителните страни на акумулаторните резачки, поради които мнозина ги предпочитат. Те се захранват от батерии и съчетават мощност, мобилност, безопасност и удобство в едно

Сред безспорните им преимущества е възможността да бъдат използвани навсякъде. Те са с сравнително леко тегло (в зависимост от модела) и в повечето случаи - по-леки от бензиновите резачки. Това е добре дошло за всеки, който работи в сложни условия. Например на високо, където един тежък инструмент е неудобен и труден за употреба.

Дърворезачките на батерии имат и по-проста конструкция. По-екологични са и по-лесни за употреба от хора с по-малко опит. Тъй като не генерират вредни газове, те са подходящи за използване не само на открито, но и в работилници и други закрити обекти. 

Препоръчваме ви да изберете акумулаторна резачка и заради по-ниското ниво на шума и вибрациите

Друго ключово предимство е отсъствието на необходимост да използвате допълнителни инструменти за регулиране, сваляне или натягане на веригата. Всичко това може да отметнете ръчно. Допълнителен плюс е плавното стартиране. 

Накрая ще завършим с основна препоръка при работата с акумулаторна резачка за клони. Преди да я стартирате, уверете се, че е заредена и че има масло за смазване на шината и веригата. Характерно за този тип градинска техника е, че достига максимална производителност веднага след стартиране. При резачките с двигател с вътрешно горене се изисква известно време за ускоряване и набиране на обороти. За да се възползвате от този плюс, подгответе добре машината. 

Как да изберем най-добрата мини резачка за дърва 

В самото начало, още преди да се впуснете в обстойно разглеждане на характеристиките на резачките, проучете внимателно утвърдените марки на пазара и тези, които тепърва набират популярност. И в двете категории ще откриете качествени модели, от които да изберете своя. В продуктовия асортимент на магазини Коледжиков може да изберете дърворезачка на батерии на:

  • Husqvarna
  • Stihl
  • Ego
  • Ryobi
  • Raider
  • Makita
  • Greenworks  
  • Hyundai
  • MTD и др.

Специално внимание заслужава акумулаторната мини резачка за дърва, за която ще поговорим повече в следващите редове. Към днешна дата най-популярните модели са STIHL GTA 26 и BLUE BIRD CS 22-04.

акумулаторна резачка щил GTA 26

Внимателният избор на марка е наложителен поради няколко причини. Сред тях са наличие на гаранция, резервни части и аксесоари. Провереният и изградил си добра репутация производител е за предпочитане пред по-ниската цена. 

Критерии за избор на дърворезачка на батерии

Според интензивността, с която ще използвате акумулаторната дърворезачка, и различните задачи препоръчваме да помислите от какъв клас машина се нуждаете. Тя може да бъде битова или професионална

Едно утвърдено мнение е, че предпочитането на професионална резачка, когато е необходима само за малък обем работа, е грешка, но това не е така. Ако имате финансовата възможност да си закупите мощна машина, направете го, ще постигнете по голяма ефективност и резултати за по - кратко време. По - важно е за обратния случай - когато купувате евтина резачка за дърва за интензивно натоварване. С любителска и евтина машина категорично не можете да постигнете високите резултати които сте си поставили за цел. Именно за това е създаден професионалният клас. Ще ви обясним защо - двата класа машини имат своето предназначение и когато то не отговаря на предписаното от производителя, може да извлечете само негативи. 

резачка на батерии blue bird

Клас 

В магазини Коледжиков ще откриете акумулаторни резачки с различни мощност и капацитет на батерията. Условно те са поделени на две групи:

  • За бита 

Резачките за дърва за домашна употреба са съобразени с нуждите на потребителя. Те са в по-ниския ценови клас и са по-компактни и леки. Може да разгледате като пример няколко резачки Щил - MSA 140 и MSA 160. Обикновено те са с по-къса шина - до 30 см. 

  • Професионални 

акумулаторни резачки щилВ професионалния клас акумулаторни верижни триони изборът е много по-голям. Може да избирате сред утвърдени марки като Al-ko, Greenworks, Stihl, Husqvarna, Ego, Ryobi, Makita, MTD,  Milwaukee, ProCraft и др. В продуктовия им асортимент има както модели за полупрофесионалисти, така и за професионалисти. Те са по-мощни, по-производителни, издържат на натоварване. По-големите им батерии са от литиево-йонен тип. Освен това системите за защита са модерни и оптимално защитават операторите. 

Мощност

Колкото по-мощен е двигателят на резачката, толкова по-производителна е тя. За да сте уверени, че ще разполагате с достатъчно време на пълна мощност, инструментът трябва да е с достатъчно голяма батерия. Една акумулаторна резачка с батерия 2 Ah осигурява до 20-25 минути работа.

За удобство може да купите две батерии - така докато едната се зарежда, ще може да работите с втората. 

Шина 

Смята се, че акумулаторните резачки е добре да имат по-къса шина. По този начин те са по-производителни и осигуряват по-продължителен работен процес. Резачките с дълги шини разходват повече заряд и ще се наложи по-скоро да използвате зарядното. Препоръчителната дължина на шина за дърворезачка е 30 см. С такъв модел ще работите по-дълго време. 

При мини акумулаторен верижен трион като BLUE BIRD CS 22-04 и STIHL GTA 26 дължината на шината е 10 см. Освен това е лек. Отличен избор е за отрязване на сравнително недебели клони и храсти. Ако имате нужда от лозарска ножица, този тип дърворезачка ще ви бъде от полза. Още повече, че моделът BLUE BIRD CS 22-04 може да бъде използван с удължител - за достигане на по-високи клони. 

Спирачен механизъм

Работата в градината е процес, който е трудоемък и изисква внимание и спазване на правила за безопасност. Затова най-добрата резачка за дърва е снабдена с качествена защитна система. Не се колебайте да се допитате до търговски консултант точно по този въпрос. Той ще ви насочи към продукт, който отговаря на високите съвременни стандарти за безопасност. 

Тегло на батерията

Важен показател, от който зависи удобството и лекотата на работа с акумулаторен верижен трион, е теглото на батерията. Колкото по-леко е то, толкова по-малко усилия ще влагате в процеса на рязане. Средно теглото на батерията варира от 0,5 до 2 кг при общо тегло на дърворезачката между 3,5 и 7 кг

За да не бъдем голословни, ще ви кажем какво е теглото на едни от най-популярните акумулаторни резачки на пазара, когато са без батерия. STIHL MSA 140 C-BQ например е с олекотен дизайн и тежи само 2,6 кг (при напрежение на батерията 36 V и дължина на шината 30 см), докато EGO CS1401E тежи 5,4 кг (58 V, 35 см). Акумулаторна резачка Raider RDP-SCHS20 SOLO е с батерия 20 V и 25-сантиметрова шина. Тя тежи 4,38 кг. Друг лек модел е STIHL MSA 160 С-BQ. Тази акумулаторна резачка Щил е с дължина на шината 30 см и напрежение на батерията 36 V. Има автоматична система за омасляване на веригата и работи много тихо. 

Ако искате да купите акумулаторна резачка Хускварна, хвърлете поглед на модела HUSQVARNA 120i. Той тежи само 4,2 кг, има 30-сантиметрова шина и 36 V батерия

акумулаторна резачка за дърва хускварна

Заключение

Много хора ще ви препоръчат да си купите акумулаторна резачка за клони. След горните редове вече познавате по-добре техните преимущества спрямо електрическите и бензиновите модели и може да си изградите собствено мнение. Този градински инструмент е от полза както в грижата за домашна градина, така и за общински фирми, които поддържат паркове и градинки. Може да влезе в употреба в горското стопанство, земеделието и особено на лозарите

С резачка на батерии имате свобода на работа. Може да режете на открито и на закрито. Отличен помощник е в изпълнението на различни монтажни, ремонтни или строителни дейности.

Съвет: За да разполагате с най-добрата акумулаторна резачка за дърва, не се колебайте да инвестирате в по-скъп модел, продукт на утвърдена марка. Тя ще ви служи дълги години. Купете резачка на батерии с резерв откъм мощност - това ще ви позволи да изпълнявате с нея различни по трудност задачи. 



Може би се интересувате още от:

4 причини да изберете акумулаторна резачка за дърва

3-те най-добри марки за резачки за дърва в света

Как да се грижим за резачката за дърва в домашни условия

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание