Как да се грижим за резачката за дърва в домашни условия

Публикувано: 2022-11-21 06:53:41
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

Познаването на спецификата на работа на резачките за дърва, тяхната поддръжка и съхранение помага да се удължи срокът им на служба и да се поддържат добри и бързи резултати. Затова, ако планирате да си купите бензинова резачка за дърва или имате вече такава, препоръчваме да се запознаете в детайли с основните правила за работа с нея

В следващите редове ще обърнем внимание на няколко ключови момента: 

  • верига и шина
  • заточване на верига
  • пропорции на горивната смес
  • проверка на запалителната бобина 
  • смяна и обслужване на филтри 
  • стартиране на двигателя

Готовата за работа резачка за дърва отговаря на няколко условия - изправни детайли на механизмите, правилно поставена верига, заредени горивен и маслен резервоар. За да сте уверени, че разполагате точно с такъв инструмент, ще отделим внимание на всяка една стъпка.

Обърнете внимание на веригата и шината 

Преди да започнете работа с верижния трион, трябва да се уверите, че и шината, и веригата са в работно състояние. В противен случай рискувате да съкратите срока им на служба. Ако веригата например, е затъпена, ще затрудните работата на машината. Същият риск съществува и при повредена шина. 

бензинова резачка за дърва обслужване шина и верига

В най-общия случай трябва да се уверите, че веригата е правилно монтирана и натегната. Зъбите трябва да попадат точно в звената. Може да разберете дали натягането е правилно, като се уверите, че веригата не виси твърде много, но и не е прекалено обтегната. На пазара ще откриете резачки за дърва, при които натягането на веригата става по два начина за натягане - с инструмент или без. В първия случай ще имате нужда от специален ключ. Добрата новина е, че повечето бензинови резачки вървят в комплект с такъв. Вторият начин е по-бърз и прост. Използва се специален винт за регулиране, с който с лекота може да контролирате степента на натягане. 

Заточване на веригата 

В хода на работа и в зависимост от натовареността всяка верига ще се затъпи, независимо колко страна може да се научите да ги заточвате в домашни условия

Как да разберем, че веригата има нужда от заточване? 

По няколко признака: рязането е осезаемо по-трудно, налага се да влагате повече усилия, усещате по време на работа по-силен аромат на опърлено дърво, инструментът често ви бяга от ръцете, при рязане встрани летят дребни парченца дърво, веригата се движи по-бавно и др. 

За заточване на верига в домашни условия имате нужда от: обла пила за заточване на режещия зъб, плоска пила, която отнема чистача преди режещия зъб, шаблон за определяне на градуса на зъба и др. 

бензинова резачка за дърва заточване на верига

На пазара се предлагат готови комплекти за заточване на вериги.  

Определете на пропорциите на горивната смес

Днес масово се използват бензинови резачки за дърва с двутактови двигатели. При тях маслото и горивото се наливат в един резервоар, което има своите специфики. 

Първо, няма универсална пропорция за смесване. Всеки производител посочва различно съотношение на бензина и маслото - то може да бъде 1:50 или пък 1:40. Затова, преди да приготвите горивната смес, проучете инструкцията, предоставена от производителя или поискайте съвет от търговски консултант. 

Препоръчително е горивната смес да не се съхранява повече от един месец. При смесването започва химична реакция и с всеки изминал ден разтворът започва да губи свойствата си, а това може да повлияе негативно върху работата на дърворезачката. Препоръката на експертите е да подготвяте горивната смес непосредствено преди рязане. Ако се случи така, че смесите повече от необходимото, добре е да съхранявате течността на тъмно място при стайна температура. 

Проверете запалителната бобина

В случай че двигателят на дърворезачката не се запалва и проблемът не е в запалителната свещ, проверете запалителната бобина. Има няколко признака, по които може да разпознаете, че има проблем - инструментът въобще не запалва, запалва, но работи неравномерно, долавяте падане на мощността или твърде висок разход на гориво

Сменете и обслужете филтрите 

Бензиновите резачки са инструмент, който има нужда от редовно техническо обслужване. В частност, препоръчително е редовно да почиствате и заменяте въздушния и горивния филтър. Това може да направите без проблем сами. Преди да пристъпите към това, уверете се, че двигателят е студен. За да избегнете непредвидено стартиране, препоръчително е да махнете и запалителната свещ. 

Почистване на въздушния филтър в няколко стъпки: отворете капака на отсека, извадете филтъра и го измийте с топла вода със сапун. След това го оставете да изсъхне на въздух. Ако филтърът е мрежест или хартиен, по-добре не го мийте. Вместо това го изтупайте. Може да използвате и прахосмукачка. След това почистете отсека за филтъра. Накрая поставете въздушния филтър на място и затворете плътно капака. 

Внимание: Ако забележите в процеса на чистене, че филтърът е деформиран, станал е твърде плътен или по него има цепнатини, препоръчително е да го замените. 

По отношение на горивния филтър, в оптималния случай трябва да се заменя един път на две години. Ако обаче използвате твърде много резачката, желателно е да пристъпите към смяна по-рано. Как да разберете, че има нужда от смяна на горивния филтър? Инструментът ще глъхне, когато натискате газта. 

Стартиране на двигателя 

Ако до този момент не сте работили с резачка за дърва, добре е да се поинтересувате как правилно се стартира. Процедурата е проста. В най-общия случай тя се отнася за всички модели, независимо от производителя. Първото, което трябва да направите, е да проверите нивото на смазката и количеството на горивото в резервоарите. Ако всичко е наред, следващата стъпка е стартиране. Обикновено за целта има специален лост отстрани на дръжката. След това остава да издърпате шнура на стартера и двигателят ще стартира.

бензинова резачка за дърва стартиране на двигателя

За да предотвратят риск от нараняване, някои клиенти предпочитат да притиснат резачката между колената си. С една ръка държат предната ръкохватка, а с другата дърпат стартера. Има и втори вариант - поставете инструмента на твърда повърхност. Натиснете го стабилно с ръка към нея, а с крак подпрете задната ръкохватка. След това издърпайте въжето. 

Как да съхранявате правилно бензинова резачка за дърва? 

Няколко съвета ще ви бъдат от полза, ако искате да използвате оптимално дълго бензиновия верижен трион. 

Първо, преди продължително съхранение в бараката или на друго подходящо за целта място, изпразнете напълно горивния резервоар и го почистете. Стартирайте един път резачката, за да отстраните и последните остатъци от горивна смес. 

Второ, след всяко използване почиствайте веригата и шината. Добре е да ги напръскате накрая със специална защитна смазка. 

Трето, мястото, където съхранявате бензиновата резачка, трябва да бъде сухо и проветриво и недостъпно за деца. Никога не я дръжте на открито. За предпочитане е да я поставите в кутия, за да намалите вероятността от навлизане на прах във вътрешността на корпуса. 

Четвърто, за да предпазите машината от увреждане, не я оставяйте за дълго време под палещите лъчи на слънцето

Заключителни думи 

Съвременната градинска техника е създадена с оглед по-лесното й използване и поддръжка от страна на потребителя. Именно поради това нейното обслужване не е трудно. Ако имате въпроси, свързани с избора на модел и как точно да се грижите за него - не се колебайте да се свържете с екипа на магазини Коледжиков. Ще ви помогнем да се научите да използвате оптимално възможностите на резачката за дърва, която сте решили да купите. 


Снимки: pexels.com





Може би се интересувате още и от:

Евтини резачки за дърва - топ предложения за сезона

4 причини да изберете акумулаторна резачка на дърва

Най-добрата мини акумулаторна резачка за дърва: Съвети при избор

Ръчна количка за градината и строителството: Критерии при избор

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание