Машини за мелене на грозде - цени и видове

Публикувано: 2022-06-20 06:50:05
Категории: Гроздомелачки Rss feed , Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

През есента настъпва моментът всеки, който произвежда вино, да запретне ръкави. Гроздето има нужда от грамотна обработка, за да се създаде напитка с добро качество. За целта е добре да се използва специална мелачка за грозде. Този тип машини намират широко приложение както в промишленото производството, така и в домашни условия. Те пестят време и усилия и спомагат да създадете вино по съвременна технология. Имат несложна, но ефективна конструкция. 

В следващите редове ще ви представим най-популярните на пазара видове машини за мелене на грозде. Ще ви дадем и съвети как да изберете подходящ за вас модел, ориентирайки се по няколко важни критерия. 

машина за мелене на гроздеВидове и цена

В магазини Коледжиков предлагаме на ваше разположение разнообразно винарско оборудване - гроздомелачки, плодорезачки, преси за грозде, помпи за вино, шихтови филтри, съдове за съхранение на вино и др. Сред тях мелачките за грозде заемат ключово роля в производството, за да имате накрая качествен резултат. 

За ваше удобство сме групирали машините според характеристиките си в три категории: 

Електрическа гроздомелачка ронкачка 

Електрическата машина за мелене на грозде е с компактна конструкция и е лесна за употреба и транспортиране. Тя ефикасно се справя с отстраняването на чепките и осигурява добра производителност. Качествените модели само спукват гроздовите семена, за да може сокът да изтече и да започне ферментацията. Те премахват дръжките от мъстта и по този начин виното е бистро и без танини

Вижте още:

Търсите гроздомелачка? Насоки и съвети

Какво трябва да имаме предвид при избора на оборудване за нашата винарска изба?

Иноксов съд за вино - предимства, начин на употреба и поддръжка

В магазини Коледжиков предлагаме италиански електрически гроздомелачки ронкачки, чиято работа може да настройвате според сорта, който обработвате. Можете да контролирате скоростта на мелене и да променяте силата на притискане

Цените на електрическите машини за мелене на грозде са в диапазона 1000 - 1700 лв. в зависимост от характеристиките им. 

МоделМощностПроизводителностМатериал на корпусаФункции
GRIFO DMC750W1500 кг/ч

прахово боядисана стомана

мелене, отделяне на чепките

GRIFO DMS 18750W1500 кг/чпрахово боядисана стоманамелене, отделяне на чепките
ENOITALIA ENO 3745W1000 - 1200 кг/чпрахово боядисана стоманамелене, отделяне на чепките
ENOITALIA ENO 3 INOX736W1000 - 1200 кг/чнеръждаема стоманамелене, отделяне на чепките
GRIFO DMCI 18750W1500 кг/чнеръждаема стоманамелене, отделяне на чепките
ENOITALIA ENO 3M750W1000 - 1200 кг/чпрахово боядисана стоманамелене, отделяне на чепките


Машините за мелене на грозде с отделяне на чепките са високо ценени на пазара. Всеизвестно е, че вкусът на виното зависи пряко от съдържанието на дъбилни вещества в него. Те попадат там при надробяването на семките и чепките. Тъй като последните съдържат много дъбилни вещества, е препоръчително те да бъдат отстранени своевременно. Ако пропуснете да го направите, виното става по-горчиво. 

Отделянето на чепките има специална роля при различните сортове. Ако обработвате грозде сорт Мерло например, традиционно се премахват само половината от чепките. 

Електрическа гроздомелачка ронкачка с помпа 

Наличието на шнекова помпа улеснява работата с електрическата мелачка на грозде. С нейна помощ мъстта се транспортира директно в съда за съхранение и ферментация. Препоръчваме да предпочетете гроздомелачка с помпа, когато преработвате по-голямо количество грозде. Винената помпа ще засмуква смляната гроздова каша и ще я транспортира директно, като няма риск от разливане и загуба на течност. 

МоделМощностПроизводителностМатериал на корпусаФункции
GRIFO DVEP 20.181500W2000 кг/чпрахово боядисана стомана

ронкане, отделяне на чепките, транспортиране на кашата

ENOITALIA ENO 201500W1500 - 1800 кг/чпрахово боядисана стоманамелене, отделяне на чепките и транспортиране на кашата
GRIFO DVEP301839W3000 кг/чпрахово боядисана стоманаронкане, отделяне на чепките, транспортиране на кашата
ENOITALIA ARNO 151471W2000 кг/чпрахово боядисана стоманаотделяне на чепките, транспортиране на кашата
ENOITALIA ARNO 15 INOX1471W2000 кг/чнеръждаема стоманаотделяне на чепките, транспортиране на кашата
ENOITALIA ENO 20 INOX1500W1500 - 1800 кг/чнеръждаема стоманамелене, отделяне на чепките и транспортиране на кашата


Ако имате ограничен бюджет, може да купите прахово боядисана електрическа машина за мелене на грозде с помпа от инокс. Тази технология на изработка осигурява добра защита и устойчивост срещу киселия гроздов сок. 

Най-търсените модели от този тип са GRIFO DVEP 20.18, ENOITALIA ENO 20, GRIFO DVEP30 и ENOITALIA ARNO 15. Те се предлагат на цени между 2100 до 2800 лв. и при редовна поддръжка ще ви служат дълго време. 

Машините за мелене на грозде с помпа от инокс (неръждаема стомана) са по-скъпи. Те са по-устойчиви на образуване на ръжда и корозия. Тяхната цена е около 4000 лв. Моделът ENOITALIA ARNO 15 INOX например е най-изгоден, той е с производителност 2000 кг/ч, мощност 1471W и има центробежна помпа. Размерите му са 1100 x 700 x 900 мм.

Ръчна гроздомелачкаиталианска гроздомелачка

Ръчната гроздомелачка се отличава от електрическите по начина на задвижване. То е механично и се осъществява с трансмисия, разположена отляво или отдясно на машината. Потребителят ръчно завърта колело, държейки дървена или пластмасова дръжка. Той задвижва механизъм от зъбчати колела и процесът на мачкане на гроздето започва. 

В магазин Коледжиков предлагаме два типа ръчни машини за мелене на грозде според функционалността им. Те са с корпус от прахово боядисана стомана. Най-евтините модели са на цена между 220 и 320 лв. По-скъпите ръчни гроздомелачки, които предлагат и функция ронкане, се предлагат в ценовия диапазон 610 - 700 лв. 

Ако търсите машина за мелене на грозде с отделяне на чепките на изгодна цена, ръчният модел е бюджетно решение. GRIFO DMA 18 предлага производителност 1000 кг/ч, а ENOITALIA ENO 3 - 1000-1200 кг/ч. И двете гроздомелачки ронкачки са изработени от италиански компании с дългогодишни традиции в производството на винарско оборудване.

Бележка: Никога не е късно да превърнете ръчната мелачка грозде в електрическа. За целта е необходимо да я оборудвате с електромотор. Ние предлагаме такъв на марката GRIFO. 

Заключителни думи 

Винопроизводството по нашите ширини има дългогодишни традиции. Всеки, който е запознат с технологията му, знае, че то започва от момента на събиране на реколтата от грозде. След това плодът преминава през няколко етапа на обработка. За да създадете вино с отличен вкус и високо качество, използването на специализирано винарско оборудване е препоръчително. 

Ако не сте сигурни на кой модел гроздомелачка да се спрете, може да се свържете с нашите търговски консултанти. Те ще отговорят на всички ваши въпроси и ще потърсят изгодно решение според бюджета ви. 



Може би се интересувате още и от:

Винарско оборудване GRIFO - качество и традиции от Италия

Как да използваме шихтови филтри за вино със съвършен вкус?

Преса за плодове - видове, характеристики и съвети за приложение

Как да работим с машина за мелене на грозде GRIFO DVEP30

Съдове за съхранение и ферментация на вино

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание