Наръчник за избор: Съдове за съхранение и ферментация на вино

Публикувано: 2021-09-10 16:43:29
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Съдове за вино Rss feed

Производството на вино има многовековна история. През годините то претърпява промени в технологичния процес, но това, което е вълнувало най-силно хората, е бил крайният продукт. Древната напитка е овековечена в литературата и историята, а археологията сочи, че най-древните гроздови семки от култивирана лоза са открити в източния край на Черно море, на територията на днешна Турция и Гърция

Всяка година прибирането на реколтата от грозде е празник в България. И това не е случайно. Страната ни има традиции в производството на вино и милиони негови ценители в цял свят. Днес може да се похвалим с винарни, които произвеждат древната напитка с качество на световно ниво

Всеки винопроизводител знае, че един от най-важните критерии за производството на напитката е използването на качествено оборудване. След като мине подборът на гроздето и то бъде смляно, идва моментът за ферментация. Този процес е важно да протича в специални съдове за съхранение и ферментация на вино.

Едно време хората са използвали съдове за вино, произведени от глина, след това от дърво, камък и бетон. Днес се правят от неръждаема стомана.

Съвременните винопроизводители могат да избират между различни размери съдове за вино, със или без изолация за охлаждане, с клапани и различни приспособления, които позволяват лесно разбъркване, изпомпване и дори премахване на семена. 

съдове за съхранение на вино

Всеки иска да произведе висококачествен краен продукт. В това спор няма. Можете да постигнете това със съдове за съхранение на вино TM INOX. Те са дело на български производител, който предлага качествено винарско оборудване, изработено от неръждаема стомана. 

TM INOX произвежда още гроздомелачки, помпи за вино, шихтови филтри и други. В нашия продуктов каталог ще намерите и техни пивоварни инсталации и ферментатори за бира

Вижте още: Винарско оборудване GRIFO - качество и традиции от Италия

Защо да изберем съдове за вино от неръждаема стомана?

За ферментация и съхранение на вино предлагаме съдове от неръждаема стомана с обем от 90 до 1680 литра.

Този вид съдове са произведени специално за майсторите на вино. Имат подвижен капак, който може да се слага на различни нива вътре в резервоара, за да предпазва вашето вино от окисление

Разполагате и с друг капак, който предпазва от попадането на прах и дребни боклуци. Този съд за вино има топлообменен панел за по-добро охлаждане и за поддържане на температурата, термометър и отцеждащ цилиндър. 

Поставянето на перфориран капак позволява джибрите да се поддържат потопени във виното с цел по-добра екстракция. Така се осъществява процес ферментация с потопена шапка.

Виното е древна алкохолна напитка, която може да се приготвя от различни плодове, като най-предпочитано е гроздето. Именно на него от векове отдават предпочитание не само потребителите, но и професионалистите.

Ако се занимавате с домашно производство на вино или сте решили да пробвате, ще имате нужда не само от ценни познания за производствения процес, но и от качествено оборудване. Да се произведе древната напитка може да е трудно, но не и невъзможно. 

Пазарът предлага всичко необходимо за изграждането на домашна изба – гроздомелачка, плодорезачка, преса за грозде, помпа за вино, дозатори, шихтови филтри и съдове за съхранение и ферментация на вино.

Дълго време се смяташе, че единственият подходящ материал за вино са дъбови бъчви. Няма спор, те са класика в жанра! През годините популярност добиха още стъклените съдове, но все по-често за съхранение, производство и дори точене се използват съдове от неръждаема стомана.

Какъв съд за съхранение и ферментация на вино да изберем?

Минуси на съдовете за вино от желязо, алуминий и мед

Използването на съдове във винопроизводството, изработени от желязо, мед или пък алуминий е категорично забранено. При контакт със съдържащата спирт напитка, тези материали се окисляват. Като резултат във виното се отделят вредни за здравето на човека химични съединения.

Минусите на емайлираните съдове за вино

Не препоръчваме да използвате и емайлирани съдове за съхранение на вино, тъй като при тях сериозен недостатък са чупливостта и недълготрайността. И най-малкият дефект може да провокира резултат като при желязото.

Предимства на неръждаемите съдовеинокс съд за съхранение на вино

Ако се чудите как се прави вино в иконсов съд, трябва да знаете, че съдовете от неръждаема стомана са подходящи както за съхранение на вино, така и за процеса на ферментация, тъй като този материал е неутрален към намиращите се в съда киселини и спирт. Той е здрав, дълготраен и предлага още предимства. Например, неръждаемите съдове за вино не са чупливи като стъклените

Дълго време, след като отворите съда, виното остава свежо, запазва своя вкус и аромат. Освен това неръждаемата стомана превъзхожда дървото като материал, когато става дума за ферментация на бяло вино. В този тип съдове се запазва приятният и свеж аромат на напитката.

Важен момент при отчитането на предимствата на неръждаемите съдове за вино е наличието на плаващ капак, който изключва вероятността напитката да се окисли в процеса на ферментация.

В онлайн магазин Коледжиков ще откриете цялостно оборудване за домашна изба. Предлагаме на конкурентни цени съдове за съхранение и ферментация на вино с обем от 90 до 1680 литра. Те са българско производство и са създадени да бъдат от полза на малки винарни и хора, които искат сами да произвеждат качествено вино

Снабдени са с: 

  • подвижен капак със силиконово уплътнение срещу окисляване 
  • прахозащитен капак 
  • кран за източване 
  • капроново въже 
  • ръчна помпа за плаващия капак 
  • термометър 
  • отдушник и др. 

Конструкцията им е такава, че няма риск от запушване и оптимално се запазват вкусовите и ароматните качества на ферментиралия гроздов сок.

Допълнително оборудване 

Когато купувате неръждаем съд за вино, получавате съд, плаващ капак, въздушна камера, помпа за плаващ капак, отдушник, шлаух, капроново въже, кран за източване от неръждаем материал и поставка от въглеродна стомана

Към него може да бъде закупено допълнително оборудване според нуждите ви: 

  • дренаж 
  • допълнителна поставка 
  • топлообменен панел 
  • термометър (биметален, аксиален) 
  • вертикален и хоризонтален цилиндър 

Защо да изберете съдовете за вино на TM INOX?

Компанията TM INOX е изградила добра репутация на българския и международния пазар. Продуктите й се отличават с високо качество на изработка, здравина и издръжливост

В асортимента й ще откриете не само машини за домашно производство на вино, консумативи и съдове за ракия, но и богат избор на оборудване за производство на бира, етерични масла, храни, мляко, химични продукти, изпарителна и сушилна техника. 

 

Полезно четиво:

Ако търсите помощ в избора на гроздомелачка, тогава сте на правилното място!

Моторни пръскачки за лозя, овошки и култури

Машини за мелене на грозде - цени и видове

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание