Какво трябва да имаме предвид при избора на оборудване за нашата винарска изба?

Публикувано: 2022-02-07 06:57:04
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Производството на вино в домашни условия изисква познания за технологията, качествен плод и подходящо оборудване. Ако сте решили да обновите машините, с които разполагате, или да замените самоделно направените, в магазин Коледжиков ще намерите широк асортимент и професионалисти, които ще ви обяснят тънкостите на всеки един модел. 

Критерии за избор

Винопроизводството е увлекателен процес и за да създадете напитка с добри вкусови качества, струва си да разполагате с качествена машина за всеки един етап от него. Критериите за избор се определят от вашите цели и нужди, съпътстващи технологията на производство. Тя се изразява в няколко стъпки. 

Започваме с подготовката на суровината. Гроздето трябва да бъде събрано или купено. Следва меленето. То може да се направи с ръчна или електрическа гроздомелачка

При нас ще откриете и двата варианта, както и електрическа гроздомелачка ронкачка с помпа, която ви позволява паралел с процеса на мелене посредством маркуч да пълните съдовете, където ще се съхранява виното.   

гроздомелачка ронкачка

Главната разлика между ръчната и електрическата мелачка за грозде е в начина на експлоатация. Първата е препоръчително да бъде използвана от опитни винопроизводители, които работят с деликатна суровина. 

След като гроздовите зърна бъдат отделени и смлени, сокът от тях трябва се съхранява някъде. За предпочитане - в неръждаем съд за вино с нужната вместимост. Сред най-търсените модели са съдовете с обем 100 литра, 150 литра, 200 литра и т.н. 

При нас ще откриете по-голямо разнообразие както по отношение на обема, така и на диаметъра и височината. За бързата ферментация (позната още като бурна) съдовете се затварят с перфориран капак

След като тя приключи слагате плаващ капак за бавната ферментация. Щом и тя приключи е време да отделите виното от утайката. Това става с помощта на преса за грозде. С нея изцеждате кашата и извличате максимално ферментиралата течност. 

При нас ще откриете ръчни преси за грозде и хидропреси. Препоръчваме да изберете хидропреса, ако произвеждате по-големи количества вино. Тя е много по-ефективна и бърза. 

Стигаме до момента, в който трябва да използвате шихтов филтър. Първо правите груба филтрация. Оттам насетне може да филтрирате с шихти за фина филтрация.От нашите търговски консултанти може да получите подробна информация за различните модели шихтови филтри и шихтите за тях. 

шихтов филтър

Щом като вече разполагате с готово вино, то трябва да се бутилира. Това може да стане по различни начини, един от които е чрез дозатор за течности. Съвременните модели са лесни за използване и спестяват много време и усилия. 

Марки

В магазин Коледжиков работим от дълги години с няколко утвърдени производители на оборудване за винарни. 

В продуктовия ни асортимент ще откриете:

  • гроздомелачки ронкачки 
  • преси за грозде 
  • помпи за вино 
  • шихтови филтри 
  • дозатори за течности на италианските марки ENOITALIA, ROVER POMPE и GRIFO 

Съдовете за съхранение на вино са дело на фирма TM INOX, добре позната на българския пазар. 

Ценови класове и диапазони

За да получите по-ясна представа за финансовия ресурс, който ви е необходим, за да оборудвате винената си изба, ще се опитаме да ви ориентираме какви са цените на различните машини. 

Цените на електрическите гроздомелачки варират между 700 и 1300 лв. Ако планирате да купите модел с помпа, ще трябва да заделите между 1450 и 3600 лв. за най-производителните машини. Ръчната гроздомелачка е икономичен вариант. Най-евтините са до 200 лв., а най-скъпите - между 400 и 500 лв. 

Ако ще купувате отделно помпа за вино, заделете за нея поне 180 лв. По-скъпите модели на GRIFO и ROVER ROMPE са на цени между 240 и 300 лв. 

помпи за вино

Следващи в списъка са съдовете за съхранение на вино. В зависимост от обема им цената им расте от 400 до към 1600 лв. 

Пресите за грозде може да бъдат ръчни или хидравлични. Те може да бъдат използвани както за производството на вино, така и за изцеждане на сок от други плодове и зеленчуци. Специфика на хидропресата е, че не може да я използвате с костилкови плодове. 

В магазина ни ще откриете ръчни преси за грозде ENOITALIA на цени от 500 до 3500 лв. За хидропреса GRIFO ще са ви нужни между 1550 и 2200 лв. 

Остава още малко и ще имате пълноценно оборудване за производство на вино у дома. Следващата машина, която си струва да имате, е шихтовият филтър. В зависимост от броя пластини и марката тук бюджетът варира от 400 до 1300 лв. Самите шихти са на цена около 40 лв. за 25 броя в комплект. 

дозатор за течности

Последният елемент от технологичния процес е дозаторът за течности. Тази машина може да ви спести много усилия и време, ако производството ви е по-мащабно. Ние предлагаме дозатори на италианската марка ENOITALIA, чиято цена варира спрямо производителността на модела. 

Какво предлага Коледжиков?

Като търговец с над 30-годишен опит в сферата на търговията сме натоварени с отговорността да предложим най-доброто на пазара в различните ценови класове. В магазините ни в София и Варна ще откриете висококачествено оборудване на проворени марки от цял свят. 

При нас получавате: 

  • достъпна цена 
  • гаранция 
  • доставка на територията на страната и в чужбина
  • сервизно обслужване 
  • достъп до резервни части, аксесоари и инвентар
  • различни начини за плащане - в брой, по банков път или на лизинг

Едно от нещата, с които най-много се гордеем, са нашите търговски консултанти, които са добре обучени и имат познания за всяка една машина, която предлагаме. Те ще бъдат ваш пълноценен помощник в избора на качествено и адекватно оборудване за винената ви изба

Препоръки от Коледжиков

Това, което може да ви дадем като препоръка, ако планирате да обновите оборудването за производство на вино, се отнася до две неща. 

Първо, има значение дали купувате машините от утвърдени производител и търговец. Със завиден опит зад гърба си, ние познаваме спецификите на оборудването за вино, осигуряваме гаранционен и следгаранционен сервиз и може да ви предоставим резервни части и аксесоари. 

Всяка една машина може да се развали. Поправката й е по-изгодна от закупуването на чисто нова, каквато вероятност съществува, когато купувате оборудване на марка без утвърден висок стандарт на работа. 

Второ, всеки ценител на виното се стреми да произведе продукт с високи вкусови качества. Използването на специализирано оборудване позволява да създадете напитка с много по-висока стойност. С нея определено ще се прославите в родата.




Може би се интересувате още и от:

Как да работим с машина за мелене на грозде GRIFO DVEP30

Машини за мелене на грозде - цени и видове

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание