Винарско оборудване GRIFO - качество и традиции от Италия

Публикувано: 2021-07-19 17:43:27
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Зараждането на една идея 

GRIFO Macchine Enologiche е италианска компания, създадена преди повече от половин век от страстта на Джордано Марчети да произвежда коркови тапи за бутилки. Вдъхновен от това, се ражда идеята му да основе производство на енологични машини, насочени по-специално към крайните потребители и дребните производители. 

А какво по-добро място за това от Пиадена, провинция Кремона - област, чиито кулинарни традиции са дълбоко свързани с целта на семейството на Марчети - да гарантират висококачествени продукти на всички, които се стремят към здравословна и натурална храна на своята трапеза?

Винопроизводството е древен занаят и благодарение на машините за производство на вино на GRIFO, както и на други продукти на компанията, тази традиция успява да се съхрани и до наши дни. Тя позволява да бъдат създавани здравословни и натурални крайни продукти.

винарско оборудване

Сериозност, качество и прецизност - това са добродетели, които двамата братя Донато и Лука поддържат постоянно. Продукцията на компанията включва ръчни и електрически винарски машини като ронкачки, мелачки, преси, шихтови филтри, помпи за вино и други, които следват целия процес на обработка на гроздето от смачкване до филтриране, бутилиране и съхранение. 

Запознайте се с продуктовата гама на GRIFO 

Винарското оборудване GRIFO, което ще откриете в магазини Коледжиков, е резултат от процес на непрекъснат качествен и технологичен растеж. Подкрепено от удовлетвореността на хиляди клиенти, портфолиото на GRIFO от машини за производство на вино се разширява постоянно. 

В него редовно се появяват нови продукти, предназначени за преработка на плодове и производство на домашно приготвени пресни сокове, ликьори и сиропи със суровини по ваш личен избор. И това не е всичко. От дълбоко уважение към кулинарните традиции GRIFO има удоволствието да ви предостави и серия домакински уреди.

Всеки може да произвежда качествено домашно виномелачка за грозде грифо

Амбиция на италианската компания е да предложи професионална помощ на всички, които желаят да произвеждат качествено домашно вино и да преоткрият древното изкуство за преработка на грозде и плодове като цяло. 

Качеството и високата технологична стойност на винарското оборудване GRIFO се ценят и в чужбина, като широката дистрибуторска мрежа печели нови клиенти всяка година на всички континенти.

За нас е чест да предлагаме продукти на производител с дългогодишни традиции в сферата на винопроизводство като GRIFO! 

Електрически и ръчни гроздомелачки с отделяне на чепките

Гроздомелачките GRIFO с модерния си и опростен дизайн са изключително надеждни поради вложените в тях висококачествени материали и технологии. Всички машини са тествани, за да се гарантира тяхната функционалност. 

Принципът им на работа е прост - два полимерни валяка, сертифицирани за контакт с храни, леко притискат гроздовите зърна, след което се отделят от стъблото чрез вал за дестемиране и решетка от неръждаема стомана. 

GRIFO предлагат както гроздомелачки с електродвигател, така и с ръчно управление. Има варианти, изработени от емайлирана или неръждаема стомана, както и от двете. Италианската компания произвежда също така и гроздомелачки с гумени валяци за по-лек натиск върху плода.

Всичките модели са лесни за почистване. Производителността на машините с ръчно задвижване варира от 800 до 1000 кг/ч, докато на тези с електрически двигател е приблизително 1500 кг/ч.

Гроздомелачки с центробежна помпа

Направена с технологично усъвършенствана структура, електрическата гроздомелачка с помпа не е направена с компромис на качеството и надеждността. Предлага се във вариант от емайлирана или неръждаема стомана, като и двете версии включват решетка от неръждаема стомана и помпа

Този вид гроздомелачки извършват отделяне на гроздето от чепките, голяма помпа придвижва мъстта към съдовете за съхранение, а мощен двигател задвижва всички тези механизми, както и вала за дестемиране и червяка, който избутва гроздовата маса към помпата. Висококачествените опори на машината гарантират устойчивост, надеждност и здравина

Производителността на малките гроздомелачки с центробежна помпа е 2000 кг/ч, на големите - 3000 кг/ч, а на професионалните гроздомелачки от неръждаема стомана - 5000 кг/ч.

Стандартни гроздомелачки

гроздомелачкаGRIFO предлага също така стандартни ръчни гроздомелачки и машини с електрически двигател. Те са изработени от висококачествени материали, като корпусът им може да е прахово боядисан или от неръждаема стомана. 

Полимерните им ролки, които са сертифицирани за контакт с храни, са регулируеми и оборудвани с миксер. Всички опори и зъбни колела са от полимер и осигуряват дълъг живот на продукта. 

При стандартните гроздомелачки колело, задвижвано ръчно или от електромотор, насочва движението на въртене към смесителя, ролките и зъбните колела, за да гарантира спукване на гроздето. Разстоянието между ролките може да се регулира в диапазон от няколко милиметра, съответно за по-силен или по-слаб натиск

Производителността на малките ръчни модели е до 600 кг/ч, до 800 кг/ч за по-големите и до 1500 кг/ч за електрическите модели.

Вижте още: Моторни пръскачки за лозя, овошки и култури

Преси

GRIFO предлага гама от преси, подходящи за студено пресоване на грозде, плодове и някои зеленчуци. Така може да произвеждате бързо и с минимални усилия мъст, сокове, сайдер и др. 

Няма значение дали ще изберете хидравлична преса или пневматична преса - независимо дали използвате силата на вода или въздух, операцията е същата и усилието остава минимално. Балон от естествен каучук, подходящ за контакт с храна, набъбва и притиска плодовете равномерно към стената

Платнен филтър позволява на сока да излезе, без да запушва дупките. С този процес вие запазвате всички хранителни вещества, антиоксиданти и физически свойства на плодовете. 

Подобно на повечето продукти на GRIFO, компонентите на пресите са изработени от неръждаема стомана, но основите и капаците са от алуминий. Налягането се контролира от предпазен клапан, калибриран на 3 бара

Шихтови филтримелачка за грозде

Шихтовите филтри GRIFO са изработени от неръждаема или емайлирана стомана и са оборудвани с полимерни плочи, между които се поставят филтриращи слоеве - шихти. Различните филтриращи слоеве правят тези машини идеални за рафиниране, избистряне и стерилизиране на - вино, бира, сок, масло, оцет, ликьор, естествена есенция, билкови и козметични продукти по естествен начин. 

Каталогът на GRIFO от шихтови филтри е голям. Състои се както от малки модели за домашна употреба с производителност 80 - 100 литра на час, така и от професионални модели, използващи същите филтърни слоеве, но имащи по-голяма производителност, достигаща 1500 л/ч, в зависимост от броя на използваните слоеве

И хоби, и професионалните филтри съдържат до 10 плочи, но е възможно да се намали или увеличи техният брой. За да се контролирате налягането, има манометър и резервоар за извличане на течност.

Двупосочни помпи

Помпите на GRIFO са класически образец за самозасмукващ двупосочен модел със звездообразно работно колело. Подходящи са за деликатен пренос на чисти течности без твърди частици (с процентно съдържание не повече от 0.2 – 0.5%). Можете да ги използвате за винарство, хранително-вкусова промишленост, морски науки и градинарство. 

Производителят е предвидил възможност да се постави плътен мрежест филтър върху аспирационната тръба, за да се изпомпват течности, които все още съдържат твърди части. 

Двупосочните помпи GRIFO могат да бъдат използвани за трансфер на вино, бира, вода, мляко, сок, мъст и други. Дебитът в минута варира от 33 л/мин. до 82 л/мин., като зависи от мощността и размера на помпата. Предлаганите модели са с фитинг 20, 25 и 30 милиметра.

Плодорезачки

Винарското оборудване на GRIFO обхваща широка гама машини за обработка на плодове, които ще задоволят всеки вкус. В продуктовия асортимент специално място е отделено на плодорезачките. С тях можете да обработвате ябълки, круши, дюли, праскови, сливи, кайсия, череши и много други

GRIFO предлага малки ръчни или електрически машини, съставени от бункер и зъбчати ролки, които са перфектни за смачкване и притискане на плодове. По-големите плодорезачки се отличават с наличието на бъркалка с ножове, за да се гарантира по-бърза обработка. И двете разновидности се предлагат от неръждаема или емайлирана стомана



Може би се интересувате още и от: 

Как да използваме шихтови филтри за вино със съвършен вкус

Съдове за съхранение и ферментация на вино

Как да работим с машина за мелене на грозде GRIFO DVEP30

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание