Как да обслужваме електрически снегорин?

Публикувано: 2023-12-04 06:53:49
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed , Снегорини Rss feed

снегорин електрически райдер

На прага на зимата назрява нуждата от използването на снегорин. Ако разполагате с електрически или акумулаторен модел, сега е моментът да си напомните как да го обслужвате. В следващите редове ще стане дума не само за това, но и за устройството на снегорина, често срещани въпроси при работа с него и кои са стъпките за подготовка на машината за съхранение след края на сезона. 

Преди да пристъпим към препоръките за обслужването, ще уточним, че електрическият снегорин е много по-лесен за използване от моторния. При него отсъстват практики като смяна на масло, приготвяне на работна смес, почистване на свещи и др. Често и разходите за ремонт са много по-достъпни като цена. 

Устройство на електрическия снегорин

За да вникнете в принципа на работа на електрическия и акумулаторния снегорин, добре е да познавате неговото устройство. То се състои от:

  • електрически двигател
  • ръкохватки
  • шнек
  • колела
  • блок за управление

електрически снегорин хектНай-важната част от машината е двигателят. Той задвижва шнека, а при самоходните модели - и колелата. Предимствата на самоходния снегорин е, че той значително намалява усилията, които оператора трябва да влага по време на чистенето. 

Как да подготвим електрическия/акумулаторния снегорин за работа? 

За да въведете снегорина в експлоатация, отделете време, за да го подготвите добре. На първо място - убедете се, че машината е годна за употреба. Ако е стояла месеци наред в мазе или друго помещение за съхранението, възможно е да има разхлабени винтове или детайли от метал, които са започнали да ръждясват. Огледайте корпуса на снегорина за дефекти, пукнатини или друго повреждане. Проверете и състоянието на колелата. Уверете се, че в шнека няма попаднали странични елементи. В зависимост от модела на снегорина - проверете състоянието на батериите, ако е акумулаторен, и на захранващия кабел - ако е електрически. 

Следващата стъпка изисква да включите електрическия снегорин. Проверете дали шнекът се движи равномерно. Ослушвайте се за необичайни шумове. Шнекът в никакъв случай не бива да има повреди или вдлъбнатини. След това проверете регулировката на ремъците. Те трябва добре да са затегнати. В противен случай шнекът може да не се върти. 

акумулаторен снегорин егоВ края на сезона подгответе машината за съхранение

Има няколко основни правила за привеждане на снегорина в състояние, годно за съхранение. 

Подготовка за съхранение в рамките на зимния сезон

След като приключите с почистването на сняг, оставете машината да работи още известно време на празен ход. По този начин ще отстраните задържания в шнека сняг и ще избегнете образуването на лед. С помощта на четка почистете полепналия сняг по корпуса и други елементи на машината. Ако имате акумулаторен снегорин, не забравяйте да извадите батерията. Последната съхранявайте отделно от машината - в топло и проветриво помещение. Неподходящите условия за съхранение намаляват капацитета на батериите. Самия снегорин, за да го предпазите от ръжда, оставете в помещение, което е сухо и прохладно. 

Подготовка за съхранение след зимния сезон

След края на сезона на активно снегопочистване е добре да изберете надеждно място за съхранение на машината. Преди това трябва да направите няколко неща: 

  • добре почистете снегорина 
  • ако боята е надраскана на места, третирайте ги с нов слой боя, за да предотвратите появата на ръжда
  • всички метални елементи на снегорина е желателно да напръскате с препарат срещу корозия

акумулаторен снегорин риобиЧесто срещани неизправности 

Сега нека да разгледаме кои са най-често срещаните неизправности и какви са възможностите за отстраняването им. 

Снегоринът не стартира 

  • уверете се, че изпълнявате насоките на производител 
  • ако машината е акумулаторна, проверете положението на батерията. Тя трябва да е поставена правилно. Проблемът може да бъде и в заряда ѝ. Проверете дали батерията е заредена. Ако е била на студено място, оставете я за известно време в топло помещение. 
  • ако снегоринът е електрически, проверете дали зареждащият кабел е здрав и включен към ел. мрежата. 

Двигателят работи трудно 

Ако шнекът е затормозен или повреден, е възможно да доловите, че двигателят работи трудно или дори не се включва. Почистете го. Проверете за странични предмети, които може да са попаднали в него - камъни, клонки и др. 

Двигателят работи, но шнекът не се върти 

Огледайте ремъците за наличие на повреда. Понякога е достатъчно да ги затегнете, за да отстраните проблема. Не е изключено да се наложи и смяна. 

Силни вибрации или страничен шум по време на работа 

Проверете състоянието на детайлите на снегорина. Вижте дали всички съединителни елементи са затегнати. 

Ако все още срещате трудност да възстановите правилната работа на снегорина, посетете сервизен център. 

Заключение 

Акумулаторните и електрическите снегорини са практични машини за поддръжка по време на зимните месеци. Те са предпочитани за почистване пред жилищни блокове, къщи и други терени. Лесно се използват и са с по-проста конструкция в сравнение с бензиновите снегорини. При правилна употреба и поддръжка може дълги години да ги използвате. 





Може би се интересувате още и от:

Верижен снегорин или на колела. Как да направим избор?

Как да използваме снега в градината

Как да изберем снегорин?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание