Как да използваме снега в градината

Публикувано: 2022-10-10 06:38:26
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Снегорини Rss feed

Според синоптиците тази зима се очертава по-студена от предходната. Ако очакванията им се окажат верни, температурите може да са по-ниски и да има повече сняг. Снеговалежите не са проблем, когато знаете как да използвате преспите и разполагате с качествена техника за разчистването им.

Проверете инвентара си

Препоръчителният инвентар за зимата включва лопати, метли и снегорини. Преди началото на сезона проверете състоянието им, както и наличието на топли ръкавици, морска сол и други практични в почистването на снега средства.

За почистване на дребни предмети, растителни отпадъци и лек сняг може да заложите първо на метла. С нея може да почистите добре алеи, тротоари и други неголеми площи. Ако дворното ви пространство е по-голямо и имате дълги и широки алеи за разчистване, уверете се, че снегоринът е в готовност да влезе в употреба. Съвети и препоръки как да го направите в домашни условия може да прочетете в статията “Как да изберем подходящ снегорин”. Отделили сме специално внимание на подготовката на снегопочистващите машини за работа, смяната на маслото  и стартирането им, когато навън температурите са минусови.

Ако обемът на работата е малък, без замисляне може да се насочите към лопатите за сняг. Това е изгодно решение. Препоръчваме да изберете модел с леко тегло, удобен захват и от качествени материали. Лопатата може да бъде дървена, пластмасова или алуминий. За предпочитане е да бъде оребрена, тъй като по този начин ще избегнете усукване.

За по-големи терени не се колебайте да заложите на роторни снегорини за домашна и професионална употреба. Този тип техника ще ви спести усилия и време. Освен това позицията на изхвърлящата фуния може да се регулира. Това ви позволява да насочите преспите в желаната от вас посока, а, както споменахме в самото начало, днес ще поговорим точно за това - как да използвате снега в полза на градината.

Защо е полезно да оставите снега в градината?

Някои хора имат навика да разчистват нападалия сняг от възможно най-много места - от пътеките, верандите, двора и градината. Това, оказва се, не е правилно. Снегът служи като естествена топлоизолация за растенията. Предпазва ги и ги съхранява. Ако го няма, студеният режещ вятър, ще замрази всичко. Именно поради това опитните градинари ценят преспите сняг.

Освен това умелото използване на опадалия сняг в градината помага:

  • Да защитите зимните култури от измръзване
    Да предпазите почвата от ерозия от вятъра
    Да повишите добивите, ако отглеждате култури
    Да наситите с влага и полезни микроелементи земята

Растенията, които са получили достатъчно влага от постепенно разтапящия се сняг, съзряват по-бързо. При тях може да очаквате по-ранна вегетация. Тъй като почвата е влажна, торенето през пролетта ще достигне по-лесно до кореновата система.

Как да помогнем на растенията в двора ни с помощта на снега?

Натрупването на сняг около овощните дървета е полезна практика, с която ще ги защитите. Може да покриете не само зоната около корените, но и в долната част на ствола. Този подход може да приложите и при храстите. В този случай обаче е добре да проявите съобразителност. Внимавайте да не увредите чупливите клонки. Натрупайте сняг около стволовете.

Технологията на натрупване има специфика. Не е желателно да струпвате снега просто така. Той трябва да запази въздушния си характер, да бъде рохкав и сух. Така напролет снегът ще се разтопи по-бързо и растенията в градината ви ще се събудят навреме.

Важно: Избягвайте мокрия сняг. Той не е полезен за дърветата и храстите. По-тежък е и освен това създава прекомерно натоварване върху клоните, младите растения и самите дървета. Ако видите, че се е натрупал твърде много сняг, може да премахнете част от него. Не отлагайте дълго тази стъпка, тъй като при повишаване на температурите навън снегът ще започне да се топи, а с настъпването на нощта ще замръзне.

Умерената снежна покривка, която може да си осигурите след като почистите със снегорин пътеките и зоните около вратите, осигурява добра защита срещу студа и вятъра. Той създава изолационен слой, без да прекъсва достъпа на кислород.

Снимки: Pixabay.com, Pexels.com


Може би се интересувате още и от:

Често срещани грешки в градината през есента

Градинска техника втора употреба - за и против?

Как да съхраняваме снегорина след зимния сезон?

Най-добрите снегорини за сезон 2022 - за дома и вилата

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание