Градинска техника под наем - предимства и недостатъци

Публикувано: 2021-07-26 09:16:15
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Градинска техника под наем - за или против?

Понякога обстоятелствата са такива, че обмисляме варианта да вземем градинска техника под наем

Причините за това може да бъдат няколко:

  • не сте запознати как се работи с инструментите за поддръжка на градина 

Тъй като нямате опит с тях, решавате, че е по-изгодно да вземете машина и да тествате нейните възможности.     

  • имате нужда от широк набор от градинска техника, която обаче ще използвате рядко или дори еднократно

Когато решаваме да обновим и преустроим градинското пространство към къщата, списъкът от задачи може стане много дълъг. Вероятно всяка точка от плана има нужда от съответната машина за изпълнение

Ако до този момент не сте натрупали известно количество машини, ще бъде скъпо удоволствие да ги закупите всичките наведнъж. Това е инвестиция, която трябва добре да премислите. Покупката само на бюджетни модели по много причини може да се окаже неудачно решение.  

  • бихте искали да купите нова градинска техника, но няма къде да я съхранявате 

При хората, които вземат под наем косачки за трева, дробилки за клони, резачки, храсторези, ножици за жив плет и др, съществува и този фактор. Ако няма къде да съхранявате машините, рискът да ги извадите от строя, държейки ги на неподходящо място, е голям.  

мотофреза

  • рядко са ви необходими градински машини 

Честотата на употреба на градинския инвентар е определяща за мотивацията да купите чисто нова машина. Когато планирате какво ще правите на двора, добре е да отчетете фактора променливост. 

Като хора имаме навика постоянно да кроим нови и нови планове, което означава, че зоната, отредена за цветя и насаждения вляво от къщата, следващата пролет може да се окаже мястото, където ще бъде позиционирано барбекюто. В този смисъл мотофрезата, която ще ви трябва за насажденията, може да бъде безполезна година по-късно. 

Вижте още: Как да подготвим градинската техника за работа?

  • искате да тествате определена машина 

Някои от хората, които се обръщат към услугите на фирми за градинска техника под наем, просто искат да тестват дадена машина. Това им служи като ориентир какъв модел да закупят впоследствие. 

  • искате да работите с професионален инструмент

Закупуването на професионален градински инструмент изисква повече средства. В този смисъл, ако сте любител градинар, може да ви се прииска да тествате възможностите на по-скъпа резачка за дърва, аератор за трева, уред за събиране на реколта, свредел за дупки, мини трактор и др. 

В общи линии това са най-честите причини, поради които потребителите решават да наемат оборудване. Те звучат на пръв поглед логични и икономически изгодни. На практика обаче ситуацията е малко по-различна. Има недостатъци, за които трябва да сте предварително информирани. 

Градинска техника под наем - предимства и недостатъци

Накратко предимствата на наемането на градинска техника са:

  • когато използвате машините еднократно или изключително рядко.
  • когато искате да се запознаете с възможностите на по-скъп модел. 
  • когато имате малък бюджет, а техниката ви трябва спешно. В дългосрочен план обаче този подход не е изгоден. 

Недостатъците при вземането на градинска техника под наем са няколко. На първо място, ако в бъдеще ще използвате машината редовно, си струва да инвестирате директно в чисто нов модел. В случай че не разполагате с достатъчно средства, може да се възползвате от възможността за закупуване на изплащане

верижен трион резачка за дърва

При машините под наем никога не знаете какво е реалното им състояние. Трябва да се доверите на думата на търговеца. Не е изключено резачката за дърва например да не работи както трябва, да е твърде стара и силно експлоатирана. 

Фактът, че е била в повече от няколко ръце, е достатъчен, за да насторои. Много хора не знаят как точно да използват градинската техника. Всяка една машина има своите специфики. В този смисъл, когато се използва неправилно, желаният краен резултат от използването й няма да е удовлетворителен. 

Тук логично идва третият недостатък на взетите под наем инструменти - те може да не постигнат това, за което сте платили

Вижте още: Как и къде да съхраняваме градинската техника

От друга страна, като наемател на техниката от вас се иска да подпишете договор и да заплатите депозит. Последният може да не ви бъде възстановен или да бъде частично удържан, ако поради някаква причина счупите машината. Кой е виновен обаче за счупването? 

Ако сте човек, който не познава конструкцията и принципа на работа на уреда, може да не разберете, че той е негоден за използване или е на път дакосачка за трева на батерии щил излезе от строя. 

Използването на собствена машина, за чиято поддръжка се грижите вие, ви гарантира непрекъснат работен процес и увереност, че ще свършите определените задачи в посочения от вас срок. 

Друг недостатък, който трябва да имате предвид, са капризите на времето. Градинската техника изисква конкретни условия за експлоатация. Когато вземете една косачка за трева за определен период от време, а навън вали, губите пари. 

Не можете да използвате машината, тъй като може да я увредите. Това означава, че съществува риск от нови разходи - за допълнителни дни, в които да се надявате да отметнете планираната задача. 

По-рано споменахме, че вземането под наем на определен тип градинска техника за тестване е практично решение. Трябва да знаете обаче, че е възможно на пазара да няма фирма, която да ви осигури модела, който търсите. Ако машината ви трябва спешно, може да се окаже, че няма как да си я набавите по този начин. 



Полезно четиво:

Градинска техника втора употреба - за и против?

Градинска техника за домашна или професионална употреба

Как да изберем дробилка за клони

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание