Как да изберем дробилка за клони

Публикувано: 2020-10-26 16:27:32
Категории: Дробилки за клони Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

дробилка за клони

Какво трябва да знаем при избора на дробилка за клони? 

Когато става дума за избор на дробилка за клони, първата стъпка е проста - трябва да решите с какъв двигател да бъде машината. Преобладаващата част от тази градинска техника е бензинова или електрическа. 

Ако става дума за къща с двор, където преобладават клонки, листа и други неголеми растителни отпадъци, може да се спрете на електрическа клонотрошачка. За по-обемна работа предпочетете моторните модели, наричани от някои шредери. Те са оптимален вариант в случаите, когато разполагате с голяма дворна площ и нямате възможност да се свържете към ел. мрежата. 

Електрическите дробилки за клони се използват най-често от собственици на малки дворове и градини. Те са леки, лесно преносими и могат да се справят с раздробяване на клонки с диаметър около 3 см. Създадени са да бъдат периодично натоварвани. 

Дробилките до 1500 Вт може да се използват за свежа млада дървесина с диаметър до 2,5 см, а агрегатите с двигатели до 3000 Вт - със стари клони с дебелина до 4 см. Може да срещнете и по-мощни модели, които безпроблемно ще се справят с клони с дебелина до 6 см. 

Полезни функции на електрическата клонотрошачка за бита са: 

  • Автоматично подаване на клоните
  • Регулиране на скоростта

Колкото по-ниска е скоростта на въртене на ножа, толкова по-висок е въртящият се момент. Когато преработвате листа и трева, съветваме ви да увеличавате скоростта, а когато искате да надробите клони - да я понижавате. 

Имайте предвид, че машините със система за регулиране на скоростта са по-скъпи, но си заслужават инвестицията. 

  • Реверсивна функция - с нейна помощ може да освободите заклещил се клон. 
  • Индикатор за запълнен контейнер. Обикновено той се изразява в полупрозрачни стени на контейнера или пък под формата на светлинен индикатор на корпуса на машината. 
  • Колела за транспортиране. Те позволяват удобно и бързо дори сами да преместите дробилката за клони. Ориентировъчно теглото на една машина за бита, когато е празна, е около 20 кг, на полупрофесионалните клонотрошачки - до 30 кг, а на професионалните - 45 кг и повече. Наличието на транспортни колела е важно. 
  • Защита от пренатоварване. Тя изключва двигателя, когато в дробилката попадне твърде много дървесен материал, и осигурява по-дълъг срок на експлоатация на машината. 

Моторните клонотрошачки са мощни, пригодени за по-продължителна работа и могат да надробяват клони с диаметър до 10 см. Те са по-скъпи, по-шумни, но и по-производителни. Намират широко приложение в горските и земеделски стопанства, в службите за поддръжка на градски паркове, някои индустриални предприятия и др. Тяхно предимство е, че с тях може да надробите без проблем клони с дебелина 6-7 см и повече. 

При покупка на дробилка с бензинов двигател има значение дали той е двутактов или четиритактов. Първият вариант е по-евтин, но по-мощен, а вторият е по-икономичен и по-тих. Трябва да се отбележи, че в дизеловите клонотрошачки не се използват двутактови двигатели. 

дробилка за клонидробилка за клони

Производителността е важен критерий, който ясно разграничава дробилките за клони на подходящи за домашна употреба и професионални. Тя в комбинация с конструкцията на режещия механизъм са определящи за различните приложения на машината. Този показател ни казва какво е максималното количество растителен отпадък, който можем да преработим за единица време. Мерната единица е килограм на час. 

Когато дробилката за клони е високопроизводителна, тя пести време. Колкото по-мощен е двигателя на машината, толкова по големи са габаритите и теглото й, а оттам й цената. Това означава, че ще разходва и повече гориво - бензин или дизел. 

За да изберете грамотно клонотрошачка по производителността, трябва да прецените какъв обем на работа се налага да извършвате. Този фактор зависи от размера на двора. Препоръчително е да купите машина с лек запас на производителност. Така ако възникне необходимост, ще може да разчитате на по-добри резултати. Тук е моментът да споменем, че посочената производителност за един модел е постигната при идеални условия на работа. Фактическата пропусклива способност е малко по-ниска от номиналната. 

При избора на дробилка за клони обърнете внимание и на нивото на шум, което генерира тя. То се измерва в децибели. Колкото по-тихо работи машината, толкова по-удобна ще бъде за използване. Това обаче често е свързано с по-ниска производителност. 

Най-тихите модели на пазара са с ниво на шума към 85 децибела. За сравнение в един производствен цел този показател е 100 децибела, а в концертна зала - 100 децибела. Пределно допустимият параметър за човека е 120-130 децибела. 

За качествата и надеждността на дробилката за клони може да се съди и по материала, от който е изработен корпусът. На пазара се предлагат модели от пластмаса и от метал. Първият е широко разпространен при клонотрошачките за бита, тъй като е евтин, лек, устойчив на корозия, но същевременно и чуплив. Затова не се препоръчва за професионална употреба. За такъв клас дробилки за клони производителите влагат метал, защото той е здрав, по-тежък и по-скъп. Тъй като не е застрахован от корозия, задължително се обработва със специален защитен слой. 

Приложения

Правилната употреба на клонотрошачката е ключова за дългосрочната й служба. Конструктивните особености на машината позволяват да обработва растителни отпадъци с определен размер. Този показател е указан от производителя за всеки модел. 

С помощта на дробилка за клони може да преработвате: 

  • малки клони
  • храстовидна растителност
  • едри стърготини и др.

Крайният продукт се стрива до почти пясъкообразно състояние. 

Както вече споменахме, тази полезна дървообработваща машина е от практическа полза за любители и професионалисти.

Докато за домашни градини производителите предлагат компактни, лесно преносими и с красив дизайн дробилки за клони, то за индустриални цели са предвидени две разновидности:

Професионална дробилка

Този вид дробилки за клони са предназначени за обработване на по-голямо количество дървесина. Те с лекота натрошават по-големи дървета и окастрени клони, превръщат ги в мулч и компост и по този начин позволяват растителният отпадък да бъде събран максимално компактно и натоварен в камион или ремарке. Професионалните клонотрошачки са по-здрави и по-мощни спрямо моделите за хоби градинари. С тях може да се работи често и продължително време. 

Прикачна дробилка за трактор

Прикачните дробилки за клони са предназначени за фермери. Те се използват с помощта на трактор. Предлагат се в различен вариант на задвижване и са оборудвани с шаси и гуми за придвижване по пътищата. 

Бюджет

дробилка за клони

Машината за раздробяване на клони е полезен градински инвентар, който ще оцените високо още с настъпването на есента. Ако търсите модел за вилата или къщата на село, може да се спрете на електрическа дробилка. Цените при тях варират от 200 лв. до 1800 лв. 

Ако искате по-висока производителност, повече мобилност и дворното ви пространство е голямо, вариант е и моторната трошачка за клони. За такава трябва да заделите към 2000 лв. най-малко. При професионалните дробилки за клони ценовият диапазон е голям. Той варира от няколко хиляди до 300 000 лв. 




Полезно четиво: 

Как да изберем духалка за листа

7 неща, които трябва да знаете, ако ви предстои купуване на моторна коса

Професионална вакуум машина/листосъбирач BILLY GOAT DL1801VE

Косачки Гардена - едни от най-предпочитаните за градината

Клонотрошачката - машина с много приложения в домашната градина

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание