Уред за събиране на реколта - същност, основни характеристики и кога се използва

Публикувано: 2021-05-13 16:51:52
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Уреди за събиране на реколта Rss feed

Същност

Уредът за събиране на реколта, наричан понякога плодосъбирач, представлява приспособление за бране на малки плодове (малини), костилкови плодове (череши, вишни, кайсии), маслини, ядки и др. Конструкцията му е разработена така, че да бъде възможно най-лека, за да може опериращият с него да работи продължително време без натрупване на умора

Машината е снабдена с:

  • дълъг прът, с помощта на който може да се достигат високите клони в короната на дърветата
  • щипка, с която се захващат клоните
  • двигател
  • презрамен самар, наподобяващ раница

Основни характеристики

От година на година производителите на уреди за събиране на реколта подобряват технологията на производство. Сериозно внимание отделят на основните характеристики на този тип машини - производителност, простота на работа, системи за безопасност, дължина на пръта, вибрационен ход на щипката, максимален диаметър на клоните, тегло и др. 

Тези параметри са важни, тъй като задават възможностите на модела и задачите, които може да изпълнява. От вида, обема и мощността на двигателя и обема на резервоара за гориво може да се ориентирате колко продължително може да работите с уреда, което е важно, особено ако разполагате с голяма овощна градина. 

Уред за бране на плодове с мощност на двигателя 3.0 к.с. ще ви осигури максимална производителност от 600 кг на час. Това е отличен показател, ако трябва да сравняваме с резултатите, които дава ръчното бране

За да си гарантирате плавна работа и производителност, която пести време и разходи, обърнете внимание на системата за управление на плодосъбирача. Какъв е стартерът? Предвидена ли е подкачваща горивна помпа? Равномерното стартиране при минимум съпротивление защитава двигателя и ви гарантира, че уредът ще ви служи по-дълго време. 

уред за събиране на плодове

Дължината на пръта на уреда за събиране на плодове и ядки може да достигне 4,5 метра и повече. Целта е да се осигури достъп до най-високите клони на дърветата, като е възможно използването и на добре обезопасени стълби. Когато купувате приспособлението, уверете се, че избирате дължина на пръта, която отговаря на вашите потребности

Куката е снабдена с ротиращо рамо, с помощта на която операторът може да контролира захвата. Тя е облечена в специален материал, който е издръжлив и може да бъде подменен след време

При избора на модел уред за събиране на плодове обърнете внимание на параметри като вибрационен ход на щипката, вибрации на щипката за минута и максимален диаметър на клоните, които може да брулите. 

За удобство на оператора машината разполага с антивибрационна система, която щади ръцете му и позволява тя да бъде използвана по-продължително време без спиране за почивка. 

Така в допълнение с презраменния самар, ергономичните дръжки (които са изолирани от пръта, двигателя и вибрационната редукция) и защитата на краката, процесът на брулене, независимо от височината на дърветата, не изисква много време и усилия. 

Умишлено производителите влагат леки, но здрави материали в плодосъбирачите, за да осигурят оптимално ниво на комфорт по време на работа. Общото тегло на машината обаче не бива да бъде фактор от първостепенно значение при избора ви, ако е добре разпределено. На пазара ще откриете и модели уреди за събиране на реколта без раница

Приложение

Беритбата на плодове със специален уред значително облекчава работата на овощарите. Той се използва широко при събирането на готовата реколта от сливи, кайсии, череши, малини, вишни и различни ядкови култури - бадеми, шам фъстък, орехи, лешници и други костилкови плодове.  

Този тип усъвършенствани приспособления за прибиране на реколта са подходящи за употреба както от любители овощари, така и от земеделци с маслинови насаждения, големи овощни градини и т.н. 

Те са лесни за използване, предлагат добра система за защита на оператора и при всички положения пестят време и усилия по време на прибирането на узрелите плодове и ядки. 

Освен това са способни да решат един от най-болезнените проблеми в съвременно земеделие - липсата на достатъчно работна ръка. Ориентировъчно дневната производителност при използване на един уред за събиране на реколта е около 3000 кг при ефикасност почти 100% опадали плодове. 

Начин на работа с тресачката за плодове

Уредите за събиране на реколта са предпочитани пред другите подобни машини, тъй като при тях не съществува риск от засягане на кореновата система на дърветата и нараняване на клоните на дървета.. С тях се работи лесно и просто. Не се изискват специални познания и умения. 

Мощен двигател генерира вибрации с висока честота (няколко хиляди движения в минута). От вас се иска само да насочвате уреда и да прикрепвате щипката му към клоните на дървото. Тя е проектирана по начин, който гарантира оптимален резултат. Моделите на турският производител HFS може да се използват дори при млади дръвчета. 

уред за събиране на ядки

Преди да започнете, желателно е да поставите под дървото количка тип “обратен чадър” или мрежа, върху които да падат плодовете. Предимство на количката тип “обратен чадър” е, че при нея плодовете са защитени от повреждане, тъй като нямат досег със земята. 

Тя се състои от транспортна количка и “обърнат чадър”. След като плодовете паднат на платнището, те се търкулват към центъра му и събират в касетка. Трябва да следите кога касетката е пред запълване, за да я смените с друга. Обикновено платнището е изработено от материя, която позволява хигиенна поддръжка

По време на работа с уред за събиране на плодове е препоръчително да сте с работни ръкавици, защитни очила, антифони и предпазна каска

Защо да изберете нас? 

В магазини Коледжиков предлагаме богат асортимент от градински машини, с помощта на които може да обхванете целия спектър на земеделска дейност. Разполагаме с техника от цял свят, разработена по най-нови технологии и стандарти, с които може да осъществявате различни дейности.

уреди за събиране на реколтаЧаст от тях са:

  • разрохкване на почвата 
  • сеене 
  • пръскане на продукти за растителна защита 
  • торене 
  • напояване и др. 

С нашите моторни свредели без проблем ще направите дупки за младите дръвчета във вашата овощна градина, чиито плодове след време бързо и лесно ще приберете със специалните машини за събиране на плодове

Моделите, които предлагаме, са дело на производители с утвърдена репутация и сериозно присъствие на пазара. Всеки един уред се различава по своите технически характеристики и производителност. 

Когато обмисляте на кой да се спрете за събиране на готовата реколта от плодове или ядки, обърнете внимание на модела бензинов двигател, обема му в кубични сантиметра и мощността му, както и на обема на резервоара за гориво, от който зависи колко време на работа имате на разположение

При нас може да следите новите продукти на пазара. Осигуряваме гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и може да ви съдействаме за доставка на резервни части. 




Полезно четиво:

Как да изберем правилния малък трактор спрямо нуждите ни?

Как да се подготвим за зимата с цепачка за дърва AL-KO LHS 6000

Градинска техника за домашна или професионална употреба?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание