Как да изберем правилния малък трактор спрямо нашите нужди?

Публикувано: 2022-01-03 07:30:34
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

Тракторът е машина със сериозни възможности, която може да намери широко приложение, когато имате големи площи за обработка и поддръжка. В следващите редове накратко ще ви разкажем за основните характеристики, които определят работоспособността му и го правят подходящ за вашите нужди.  

Критерии за избор според приложението

Съвременният пазар на трактори и минитрактори (още наричани малки трактори) предлага разнообразие от модели, което прави избора по-труден. Това обаче не бива да ви обезкуражава, тъй като добре подбраната машина оправдава направената инвестиция, удовлетворява потребностите ви и обслужването й е по силите ви. 

Тракторите с кабина от закрит тип например са подходящи за работа целогодишно и при различни климатични условия. В по-модернизираните модели са снабдени с климатична система и отопление

Така стигаме до формулирането на четири ключови характеристики при избора на трактор. 

Двигател

Едно от първите неща, на които потребителите обръщат внимание, когато купуват градински и земеделски машини като цяло, е двигателят им. Дизеловите трактори са издръжливи и мощни, имат нисък разход на гориво. 

Тези двигатели разполагат със съвременни системи и палят безпроблемно, дори при отрицателни температури през зимата. Техните бензинови варианти същевременно изискват по-големи разходи за гориво. 

Мощност 

Следващата характеристика, за която се интересуват нашите клиенти, са мощността и броя цилиндри. Както знаете, колкото повече цилиндри има, толкова по-надежден и мощен е двигателят, но наедно с това намалява капацитетът му на полезно действие. 

Според мощността си минитракторите например, условно се делят на леки, средни и тежки. Леките малки трактори са маломощни (около 6,6 к.с.)  и са предназначени за неголеми терени

Средните са с мощност до 17 к.с. и с тях ще обработвате с удовлетворителна производителност средно големи площи. Тежките трактори са най-комплексни и максимално пълноценни, с мощност минимум 17 к.с., като броят на цилиндрите им достига до четири. 

Причината мощността да е сред топ критериите за избор на трактор се дължи на факта, че от нея зависи тягата на машината. Колкото по-висок е този показател, толкова повече неща ще може да извършвате. 

Маневреност и скорост

Един трактор обаче не е достатъчно да бъде просто мощен, той трябва да притежава нужните маневреност и скорост на движение. Само така ще изпълнява в желания от вас срок поставените задачи и ще преодолява с лекота препятствията по пътя. 

минитрактори кубота

Тракторите може да са със задно задвижване или 4х4. В последния случай машината е по-маневрена, но разходът на гориво е по-висок. Те може да бъдат с ръчна скоростна кутия или автоматик, който е по-лесен за използване и по силите и на неопитен тракторист. 

Габарити и радиус на завиване

Ефективността на избрания от вас трактор зависи пряко и от характеристики като габарити (особено ширина на базата) и радиус на завиване. 

След като очертахме четирите отправни точки, по които да прецените дали един модел отговаря на очакванията ви, стигаме до следващата важна стъпка: информираме се с какъв прикачен инвентар може да работи той.

Предлаганите от нас японски малки трактори (Shibaura и Kubota) може да използвате с: 

  • челен товарач
  • задна роторна косачка 
  • фреза 
  • брана
  • сеялка 
  • косилен апарат 
  • контейнер за трева и листа 
  • ротационна косачка 
  • мулчиращ комплект 
  • уред за почистване на изкуствена трева 
  • шредер 
  • обратна фреза 
  • гребло за снегопочистване 
  • опесъчител
  • ротационна четка 
  • роторен снегорин
  • теглич с регулируема височина и др. 

Марки и модели

В магазини Коледжиков продаваме трактори на японските производители Kubota и Shibaura. Те са утвърдили през годините своите авторитет и безкомпромисно качество на всеки продукт от асортимента им. 

японски мини трактори

Марката Kubota е на пазара от края на 19 в. Първоначално произвежда чугунени тръби за водопроводи, след това се насочва към двигателите с вътрешно горене. Днес в продуктовата й гама има огромно разнообразие от строителна и земеделска техника, сред които трактори, комбайни, косачки за трева, измервателни устройства, екскаватори, пречиствателни станции и други.

Shibaura е друга японска компания, специализирана в машиностроенето, чиято история стартира в края на 19 в. Тя е резултат от сливането на две утвърдени марки през 1950 г. - Toshiba и IHI. Започва да пуска на пазара универсални трактори през 60-те години. Днес разполага с четири завода на територията на Япония. 

В продуктовия й асортимент влиза широк набор от професионално градинско оборудване - минитрактори, храсторези, духалки за листа, бензинови резачки, косачки за трева и др. Отличителна тяхна черта е, че са снабдени с двигатели собствено производство. Характеризират се с модерен дизайн, надеждност, качествена изработка, прецизна работа и съвременни функции.  

японски трактор

Минитракторите на Shibaura и Kubota се отличават с многообразие от модели, които са ергономични и практични решения за различни професионални сфери. Те са снабдени със съвременни функции, лесни са за използване и с високо ниво на безопасност за оператора. При правилна експлоатация и своевременна профилактика може да се използват дълго време. 

Качество

малки тракториПри избора на техника от класа на тракторите определящо е качеството. Никой не обича да хвърля пари на вятъра. Напротив, иска да разчита на надеждна машина, която ще може да използва в дългосрочен план и без да му създава излишни тревоги и разходи. 

Ние държим на качеството и затова предлагаме японските минитрактори Shibaura и Kubota, които са признати в цял свят и носят отличителните черти на японския перфекционизъм. Машините се характеризират с богат асортимент от разновидности, комфорт, простота на управление, мултифункционалност и проходимост. 

Задвижването 4х4 не позволява да се буксува в кал, а триточковият теглич опростява сдвояването или разкачването с богатия асортимент от прикачен инвентар. 

Ценови класове и диапазони

В онлайн магазин Коледжиков може да разгледате малки трактори на цени в диапазона от 20 000 до 100 000 лв. 

Ако трябва да обособим ценови класове, то например в продуктовата гама на Shibaura, тя изглежда така:

  • малки трактори на цени от 20 000 до 40 000 лв.
  • малки трактори на цени от 40 000 до 60 000 лв.
  • малки трактори на цени от 60 000 до 100 000 лв. 

Възходящата цена е обвързана пряко с повече мощ, повече цилиндри, по - голяма производителност, по-голяма товароподемност, по-висока максимална скорост, по-големи габарити и др., от които зависят възможностите на трактора да изпълнява повече задачи и в оптимален срок.  

Моделът SHIBAURA SB22M например е сред най-достъпните като цена. 

Той е снабден с:

  • дизелов двигател Shibaura с мощност 21 к.с. 
  • 3 цилиндъра 
  • водно охлаждане хидравлична кормилна система 
  • механична трансмисия за плавно ускорение 
  • спирачки тип мокър диск 
  • 3-точков носач 

Общата товароподемност на машината е 650 кг. Колесната й база е 1500 мм, дължината - 3066 мм, ширината - 1124 мм, при тегло 770 кг. 

Във високия ценови клас е SHIBAURA SB78MC. 

Той има:

  • дизелов двигател Shibaura с мощност 78 к.с. 
  • 4 цилиндъра
  • водно охлаждане
  • хидравлична кормилна система 
  • много по-голям резервоар (90 литра срещу 23 литра при SHIBAURA SB22M)
  • спирачки тип мокър диск 
  • 3-точков носач  

Общата товароподемност на машината е 2243 кг. Колесната й база е 2200 мм, дължината - 4117 мм, ширината - 2605 мм, при тегло около 2700 кг. 

Защо Коледжиков?

Фирма Коледжиков предлага професионално обслужване на частни клиенти, фирми и общински служби. При нас ще откриете качествени едро- и малогабаритни строителни и земеделски машини на достъпни цени и от топ производители от цял свят. 

Нашите опитни консултанти ще отговорят на всеки ваш въпрос в търсене на подходящия за вас компактен трактор (минитрактор). Ние знаем, че добре инвестираните пари правят клиентите ни доволни и се стараем да предложим решения, които да бъдат съобразени с техните изисквания и заделен бюджет. 

В магазини Коледжиков в София и Варна ще получите консултация, ценни съвети за експлоатацията на машините и годишната им профилактика, както и гаранционно и извънгаранционно обслужване.


Полезно четиво:

SECO - тракторни косачки, произведени в Чехия!

Нашият съвет при избор на уред за събиране на плодове

Машините за пелети NEGRI са практични и добра бизнес идея

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание