Нашия съвет при избор на уред за събиране на реколта

Публикувано:
Категории: ВОДЕЩИ НОВИНИ И РЕВЮТА​

 

 

 

Ние предлагаме уреди за събиране на реколта от водещи марки CIFARELLI, STIHL, HUSQVARNA, които ще откриете в онлайн магазина ни на следния линк.

http://www.koledzhikov.bg/category/550/uredi-za-sabirane-na-rekolta.html

 

 

Всяка година, когато наближи сезона за беритбата на маслини, плодове и ядки клиентите ни питат кое е най бързото средство за събиране на реколта. Като изключим ръчното бране, поради изключителната бавност, освен ако не става въпрос за трапезни маслини, които трябва да бъдат събрани внимателно, на пазара има различни методи: прикачни машини за трактор, електрически и  пневматични уреди с гребен, както и такива с кука и бензинов двигател за брулене на клони.

 

Теглените от селскостопански трактори и самоходни машини за събиране на реколта със сигурност са бързи и ефективни, но поради цената им от десетки хиляди лева и оперативните разходи са предназначени за собствениците на огромен брой дървета. Те трябва да се използват в леснодостъпни райони с предимно равен терен. Освен това дърветата трябва да са със твърд ствол и клони, за да се предават вибрациите които да предизвикат опадване на плода. В случай на дъжд, самоходните машини поради теглото си не могат да влязат в маслиновата горичка, за да не повредят прекомерно почвата.

 

Широко разпространен метод е употребата на уреди за събиране на реколта с гребен, електрически или пневматични. Използването на тези машини, макар и често срещано, не е благоприятно за маслинови дърво. Гребените по време на употреба увреждат по-младите клонки и пъпки, което се отразява на плодородието на маслината през следващата година. Тази система за прибиране на реколтата е сравнително бавна и за да се постигне висока производителност е необходим екип от хора. Интензивната употреба е доста изморителна, защото машината тежи на оператора, който трябва да я задържа с ръце, без опора на раменете. Електрическите машини също имат високи експлоатационни разходи за подмяна на акумулатора, докато пневматичните създават неудобството от пренасяне на компресор, който е необходимо да местите при смяна на работната зона.

 

Нашият съвет е да използвате бензинов уред за събирана на реколта. Това е най-широко разпространения метод в Испания. Производителността на една машина е между 2000 и 4000 килограма дневно в зависимост от вида на дървото. Макар че са по-тежки от електрическите, моторните уреди за събиране на реколта разполагат с презрамка, която прехвърля тежестта от ръцете към раменния пояс и гърба на оператора. Събирането става чрез гравитация, в резултат на вибрациите, предавани на клона с много ограничен брой плодове, които попадат извън мрежите. За да постигате оптимално и бързо прибиране на Вашата реколта, е необходимо да се подрязват растенията, за да останат само основните клони. При необрязани растения или твърде къси клони, добивът и скоростта намаляват. Вярваме, че това е много ефективно средство в съотношението цена / производителност.

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички