Тример за трева - как да го изберем, използваме и съхраняваме

Публикувано: 2022-02-28 07:00:20
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Тримери за трева Rss feed

В магазини Коледжиков ще откриете широка гама тримери за трева на цени от около 50 лв. до 2000 лв. Те са групирани в три категории според типа захранване. За да ви ориентираме сред многообразието, в следващите редове ще поговорим за определящите характеристики при избора на този вид градинска техника. Ще споменем мощността, работната ширина, разликите между различните режещи елементи и приложението. Накрая ще ви дадем няколко съвета как правилно да съхранявате тримера за косене, така че да ви служи година след година. 

Видове тримери за трева според захранването

Ако планирате да купите тример, първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е с какъв двигател да бъде - електрически или бензинов

Бензинови тримери - преимущества и минуси

Един бензинов тример дава свобода на работа. С него може да косите където пожелаете. Той може да бъде с четиритактов и двутактов двигател, като последният изисква да приготвяте смес от масло и бензин. Бензиновите модели са шумни, но по-мощни. Така с един мощен тример например можете без проблем да косите не само трева, но и растения с дебели стебла. 

Преимущества: 

  • не зависят от ел. мрежа
  • мощни и ефиктивни са 

Минуси:

  • малко по тежки и шумни са 

бензинов тример щил

Електрически тримери - преимущества и минуси

Ключова характеристика на съвременните електрически тримери е, че работят забележимо по-тихо. Те не изискват захранване с гориво. Достатъчно е да ги включите в контакта. На пазара ще откриете широка гама евтини тримери - те не са от най-мощните, но са добър избор за собственици на малки градини

Преимущества:

  • лесно обслужване
  • леко тегло
  • тиха работа
  • достъпна цена 

Минуси:

  • невисока мощност
  • зависими са от достъпа до ел. мрежа
  • ограничено време на работа /с цел да не се претовари електрическият двигателя, е необходимо да се почива по-често/

електрически тример

Акумулаторни тримери - преимущества и минуси 

Когато имате нужда от свобода на действие, но не искате да бъдете натоварени със задачата да приготвяте горивна смес, препоръчваме да купите акумулаторен тример. Той може да е по-скъп от електрическия, но има своите безспорни достойнства. Подходящ е за по-големи дворни пространства, при които използването на кабелен градински инструмент не е вариант

С акумулаторен тример може да достигнете труднодостъпни места, където косачката за трева е безполезна. Например край бордюри, покрай огради и т.н. Акумулаторните тримери за косене се захранват от литиево-йонни батерии и са леки. Допълнителен плюс са по-ниските разходи и отсъствието на вредни газове. 

Съвет: Ако търсите професионални тримери за трева, разгледайте категорията с бензинови модели. При тях двигателят е разположен в горната част, което от практическа гледна точка е за предпочитане. Осигурено е по-добро охлаждане и няма непосредствен контакт със земята и окосената трева. Ниското разположение на двигателя е характерно за по-малко мощните тримери. Обикновено те са електрически.  

акумулаторен тример за косене

Как да изберем тример с мощност според нуждите ни? 

Мощността на тримера е определяща за размера на площта, която може да обработвате. Тя варира в общи линии от 300W до 2500W. Най-обикновените градински тримери за косене дори може да са с мощност 250W. Ако имате къща на село с двор или се грижите за голяма цветна градина, препоръчваме да изберете инструмент с показател между 250W и 700W. Трябва да знаете, че колкото по-висока е мощността, толкова по-голямо става теглото на машината. 

Мощността на четиритактов тример Хонда UMS425E1 LNET например е 720W (1 к.с.), а теглото му е 5.5 кг. За сравнение евтиният електрически тример Райдер RD-EBC02 е с мощност 1200W и тегло 5.2 кг. 

По принцип най-тежките тримери са бензиновите, а най-леките - акумулаторните. Ако се съмнявате, че може да понесете за дълго време теглото на машината, препоръчваме да купите самар за тример - той може да бъде за едно или за две рамена. 

Когато ви предстои да обработвате морава с мека трева, може да използвате средномощни градински инструменти за косене. За по-големи площи с твърда тревна растителност по-удачен избор е мощен бензинов тример

Докато разглеждате различните модели, обърнете внимание и на работната им ширина. Тази характеристика е определяща за производителността. Колкото по-голяма е ширината - т.е. диаметърът на работната глава, толкова по-бързо ще косите. Пропорционално обаче ще растат размерите и теглото. Затова преценете добре от какъв тример за косене имате нужда. За неголеми площи препоръчваме работна ширина 35 см, а за по-големи - 42-45 см

Видове тримери за косене според режещия елемент

Режещият елемент влияе непосредствено върху резултатите, които може да постигнете с тримера. Той може да бъде корда, пластмасов или метален нож или метален диск. 

  • С корда

Когато търсите корда за тример, трябва да се съобразите с мощността на модела. От нея зависи диаметърът на сечение на кордата. Например корда с дебелина 1,3 - 1,6 мм се използва в по-малко мощните тримери на ток. За бензинов модел за бита най-често се търси корда за тример с дебелина 2 или 2,5 мм, а за полупрофесионални и професионални тримери - с дебелина между 2,7 и 4 мм

тример РайдерВ магазини Коледжиков предлагаме корди за тример с различни форми - квадратна, кръгла, звездообразна, корда с метална нишка в нея, дори и обезшумена корда. Те се отличават помежду си по своята ефективност.

 В зависимост от обема на работа и интензивността, кордата изтънява и е препоръчително да бъде сменяна. В повечето съвременни тримери това става полуавтоматично или автоматично. При полуавтоматична смяна е необходимо да притиснете главата на тримера към земята, след което автоматично се подновява кордата. Автоматичната система се различава по това, че с всяко стартиране на двигателя тримерът сам подновява кордата. 

Приложение: Препоръчваме да използвате тример с корда, когато ще работите в градина с много дървета, храсти, жив плет, камъни и други подобни препятствия. 

  • С пластмасов или метален нож

Ножът, подобно на диска за тример, представлява по-сложен режещ елемент и е предназначен за по-твърда растителност, плевели и храсти с клонки с дебелина до 2 см. Той може да бъде с 2 до 5 режещи ръба

Приложение: Отдайте предпочитание на този тип приставка за тример, когато обработвате участъци, по които няма камъни или дървета. Допустимо е наличието на дребни храсти и др.

  • С метален диск

Тримерът с метален диск се смята за най-издръжлив и производителен. За защита на оператора е осигурен пластмасов протектор. 

Приложение: Използвайте този тип приставки за косене на суха растителност с дебели стебла. 

Как да съхраняваме своя тример за трева?

Грижата за градинската техника е определяща за срока им на служба. Когато сезонът на косене приключи, препоръчително е да се уверите в правилното съхранение на всички косящи машини. Тримерът с бензинов двигател например трябва да се държи на място, което е защитено от студ и влага. Препоръчително е да излеете остатъчното гориво. Свалете и режещия елемент. Самата машина дръжте в вертикално положение. Преди да започнете да  използвате тримера си с корда, сложете я за една вечер в топла вода. Така ще възстановите гъвкавостта и продължителното й използване.

Ако имате електрически тример, задачата ви се свежда до предпазване от резки промени в температурата и попадане на влага в двигателя. 

За акумулаторните модели е важно да заредите батерията до 80%. През следващите седмици и месеци зарядът й минимално ще се намали. 

Независимо от това какъв вид тример за косене имате, погрижете се да го почистите от полепнала трева и кал, преди да го приберете в гаража, склада или друго място за съхранение.

Защо да изберем магазини Коледжиков? 

Фирма Коледжиков има дългогодишен опит във вноса, износа, търговията и сервизното обслужване на широка гама градински машини. При нас ще получите не само ясни насоки от консултанти с познания в работата с тримери, но и ценни съвети за поддръжката им

В продуктовия ни асортимент ще откриете голям избор на приставки за тримери - корда, ножове, дискове, ножове за надробяване на жив плет, ножове за косене на гъста трева и храсти, циркулярни дискове за храсти с остър или плосък зъб, универсали предпазители и др. 

Важно: Препоръчваме ви да закупите качествен модел на утвърдена марка, която предоставя резервни части за тримери и различни аксесоари за пълноценната му употреба. 

Възможност за закупуване на лизинг

Съветваме ви да купувате чисто нова градинска техника. Ако планирате да вземете електрически, акумулаторен или бензинов тример втора ръка, рисковете той скоро да откаже да работи или да има скрити дефекти е голям. Може да използвате лизинговите плановете на нашите партньори за покупка на тример на изплащане. Процедурата за одобряване е максимално опростена. 



Може би се интересувате още и от:

Как да подготвим градинската техника за работа

Комби системата STIHL KMA 130 R предлага много функции в едно

Градинска техника втора употреба - за и против?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание