Приложения на парочистачката у дома

Публикувано: 2023-10-23 06:12:06
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed

парочистачка с ютия

Парочистачката е една от най-удобните почистващи машини за дома. С нея може да се извършва бързо и ефективно почистване на различни повърхности, независимо колко труднодостъпни са те. С помощта на горещата пара от парочистачката ще намалите количеството на използваната битова химия и времето, което прекарвате в чистене. Освен това ще дезинфекцирате повърхностите, унищожавайки вредните за здравето микроорганизми, които виреят в дома ви. Не на последно място по важност - с този уред ще повишите нивото на влагата във въздуха, което допринася за подобряване на средата на живот на всеки, който страда от алергии. 

Днес, за да ви разкрием полезните приложения на парочистачката за дома, ще ви дадем насоки как да я използвате оптимално в различни случаи - за почистване на:

  • санитария
  • прозорци и огледала
  • паркет и ламинат
  • мека мебел
  • килими
  • плюшени играчки
  • щори
  • дрехи и много други. 

Как да почистваме санитария с парочистачка? 

С парочистачка може да почиствате санитарията у дома. С нея поддръжката на банята и тоалетната е лесно. Горещата пара ще отстрани и най-дребните наслагвания по мивката, ваната, тоалетната чиния, премахвайки бактерии, вируси, гъбички и др. В този случай имате нужда от ръчна парочистачка с тънък накрайник или тип четка. 

За почистване на дебели наслагвания, третирайте повърхностите от по-рано. Може да използвате обикновен оцет, лимонена киселина или друго почистващо средство. След 5-10 минути включете в действие парочистачката. Под напора на топлата пара мръсотията може напълно да изчезне. Ако е упорита, използвайте четка и деликатно разтъркайте повърхността. 

За почистване на тоалетната чиния може да използвате тънкия накрайник на парочистачката. С него ще достигате местата, които са най-предизвикателни. 

Как да почистваме прозорци с парочистачка? 

Парочистачката за прозорци опростява поддръжката на стъклените повърхности у дома. С нея отпада упоритото търкане и използването на силни препарати. С помощта на парата и удобен накрайник с микрофибърна кърпа или гума ще отметнете почистването много бързо. 

След като обработите веднъж прозореца с парочистачката, минете със суха салфетка. Накрая може да използвате точкова дюза и накрайникът с гума, с който да отстраните цялата влага. 

Съвет: Препоръчваме ви да почиствате прозорците, когато навън е топло. По този начин ще избегнете увреждане на стъклото заради минусовите температури

Как да почистваме ламинат и паркет с парочистачка? 

парочистачка за под

С парочистачка за дома може да почиствате и дезинфекцирате подове. Уредът е полезен не само за отстраняване на замърсявания по самата повърхност и в зоните между дъските. Когато се обработва дърво, важно е да бъдете умерени с количеството влага. Затова предварително тествайте въздействието на парочистачката върху част от пода. Ако всичко е наред, продължете нататък. 

Специално за поддръжка на подове има няколко накрайника за парочистачка. Възползвайте се от всеки един, който може да облекчи процеса на чистене, особено достигането до трудни места. 

Първа стъпка преди включване на парочистачката за под е да регулирате силата на парата. Не използвайте най-силната степен. В процеса на работа не трябва да се образуват локвички.

Как да почистваме мека мебел и килими с парочистачка? 

Едно от практичните ползи на парочистачката за дома е възможността с нея да поддържате диваните, канапетата, леглата и килимите. С уреда може да отстранявате петна, прах, акари и да освежите като цяло външния вид на мебелите. Крайният резултат ще ви зарадва с по-наситени цветове и повече мекота. 

За по-внимателна обработка на петна и замърсявания по мебели и килими използвайте точковата дюза. Тя е подходяща и за труднодостъпни места. Накрайникът за под е удобен за почистване на килими, а едрата четка - за отстраняване на замърсявания и косми. За по-фината прах използвайте накрайника с микрофибърна подложка. 

Можем да ви дадем няколко препоръки за ефикасно почистване с парочистачка. Преди да започнете да обработвате мека мебел, може да направите тест, за да се уверите, че материята няма да се увреди. Ако тя остане невредима, продължете нататък. 

За почистването на петно, използвайте накрайника под ъгъл. Представете си, че искате да го издухате. Този подход ще ви помогне да отстраните замърсяването по-бързо. 

парочистачка за баняЗа почистването на килими и мокети препоръчваме първо да използвате прахосмукачка. След това започнете да ги обработвате с парочистачка в посока от далечната стена към вратата. Повторете процедурата няколко пъти от начало до край. Размекнатата мръсотия отстранете с гъба или четка. 

Как да почистваме меки детски играчки с парочистачка? 

С парочистачка може да почиствате редовно плюшените играчки на детето. Знаем, че те трупат прах с всеки изминал ден и бързо се цапат. Обработката с гореща пара няма да ги деформира. Напротив ще възвърне предишната им свежест. За почистване на меки детски играчки ще имате нужда от точкова дюза, четка и микрофибърна подложка.

Как да почистваме плочките в банята и кухнята с парочистачка? 

Парата е отличен начин бързо да поддържате чисти плочките и други повърхности - например плота в кухнята. Препоръчваме да използвате накрайник за под и точкова дюза. Ще влезе в употреба и микрофибърната подложка. 

За щателно почистване смело използвайте точковата дюза. Бъдете внимателни, когато доближавате зони със силикон. Те може да се повредят при интензивна обработка. 

Как да използваме парочистачката в кухнята? 

парочистачка за кухнята

Едно от приложенията на парочистачката, което определено ще оцените високо, е в кухнята. С уреда може да отстранявате по-лесон мазнини, натрупан нагар, остатъци от храна и т.н. Парата ще върне и предишния блясък на металните решетки във фурната, котлоните , грила и т.н. За целта използвайте точковата дюза, кръглата четка и ръчния накрайник. 

Как да почистваме дрехи и други текстилни изделия с парочистачка? 

Имате ли щори у дома? С парочистачка може лесно да ги поддържате чисти и без аромат на цигари например. Друго приложение на уреда може да откриете в поддръжката на дрехи. С парочистачка може да отстранявате петна и дори да гладите. Не се колебайте да тествате и гладенето на одеяла и чаршафи. Освен че ще ги направите приятни на допир, ще отстраните от тях и неприятни миризми. За целта използвайте точковата дюза или накрайника за ютия. 

Непрепоръчителни приложения на парочистачката 

Парочистачката не е универсално решение за всеки проблем у дома. Затова имаме няколко препоръки от опит. Не е препоръчително да използвате уреда за почистване на електроуреди и всякаква техника като цяло. Дръжте надалеч парата и от тапети, декоративни облицовки и предмети от мека пластмаса. 

Заключителни думи

Накрая искаме да подчертаем, че парочистачката е практичен уред, с който може да поддържате по-лесно и удобно чистотата у дома. Правилната й употреба е от значение. Затова ще се радваме да сподели своята практика и съвети. Те ще бъдат от полза на всеки, който иска да намали употребата на битова химия. 

Ако ви предстои да купувате парочистачка за дома, а защо не и за колата, не се колебайте да се свържете с нас. Можем да ви предложим модел според приложенията, които предвиждате. В онлайн магазина ще откриете мултифункционални парочистачки Керхер и на други марки, специализирани в производството на почистващи машини. Предлагаме модели за домашна и професионална употреба. 




Може би се интересувате още и от:

Hobot R3 - какво може най-новият робот за миене на прозорци с контейнер

5 идеи за модерно и бързо почистване на дома

Как да изберем най-подходящата прахосмукачка за нашия дом

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание