Предимства на самоходната косачка за трева

Публикувано: 2023-12-11 06:00:41
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

самоходна бензинова косачка

От пролет до късна есен поддръжката на тревата е сред основните задължения на всеки, който има градина. Неколкократно сме ви споделяли полезна информацията за косенето. Сега насочваме вниманието си към конкретна група косачки за трева - самоходните. На пазара ще откриете разнообразие от техни варианти в широк ценови диапазон. Какви са предимствата им спрямо останалите - ще стане ясно съвсем скоро. 

Защо да изберем самоходна косачка пред ръчна? 

Едни от най-продаваните косачки за домашна употреба са ръчните. Те са евтини, лесни за употреба, но и ограничени като производителност, тъй като се задвижват от потребителя. Именно поради самоходът е функция, която превръща косачките в по-доброто решение за по-големи терени. Той елиминира излишните усилия и прави поддръжката на тревата по-приятна. 

Самоходната косачка за трева има трансмисия, която привежда колелата в движение. По подобие на автомобила, тя може да бъде с предно или задно задвижване. От потребителя не се изисква да я бута, а само да я направлява. 

косачка за трева ХондаНякои клиенти ни питат дали самоходните косачки може да “избягат” сами напред. Почти няма такава вероятност, тъй като повечето са снабдени с възможност да бъдат нагласени да работят с определена скорост. Веднъж щом нагласите режима, скоростта на косене се поддържа. Традиционно тя варира между 2 до 5 км в час. Самоходните косачки от най-високия клас работят и с до 7 км в час. 

Основни предимства на самоходните косачки 

Самоходните косачки за трева значително намаляват времето за косене. Те са подходящи за маневриране по пресечени местности и предлагат още предимства спрямо ръчните и несамоходните модели:

  • няма напрежение по време на работа 
  • може да се използват от мъже, жени и по-възрастни хора
  • макар цената им да е по-висока, нивото на комфорт и производителността я оправдават

Днес самоходните косачки се използват широко за поддръжка на по-големи затревени площи. Има и модели, които са адаптирани за домашно ползване, за да може от предимствата им да се възползват и любителите градинари. На пазара ще откриете и самоходни косачки за висока трева, които са подходящи за по-груба растителност. 

Самоходна косачка с предно или задно задвижване?

щил самоходна косачка ножКакто се подразбира от името самоходните косачки с предно задвижване се базират на движение на предните колела. Те са по-прости като устройство и затова са определяни като по-лесни за поддръжка от самите собственици. Традиционно косачките с предно задвижване се предлагат на по-ниска цена и са по-маневрени. Ще може да правите завои под 180 градуса, което ви позволява косите благополучно около храсти, плетове и декоративни елементи в двора. 

Характерна особеност на самоходните косачки с предно задвижване е, че са препоръчителни за косене на равни терени. Ако вашата градина има зони със склонове, препоръчваме да разгледате моделите със задно задвижване. При тях вътрешната механика е по-сложна, предлагат се на по-висока цена и са по-скъпи за обслужване. 

Самоходните косачки за трева със задно задвижване се отличават със своята мощност. Задните колела създават движеща сила, която е способна да издърпа цялото тегло на машината. По този начин усилията от ваша страна ще са минимални. Когато косите хълмиста местност, тази специфика е практична. 

Сравнение на едни от най-популярните самоходни косачки на пазара

МоделДвигателШирочина на косенеВисочина на косенеСтепени на регулиране на височинатаКош за събиране на трева
HUSQVARNA LC 140Pчетиритактов Loncin HS 123A, 2.65 к.с.40 см25-75 мм10плат с полимер, 50 литра
HONDA HRG466C1 SKEPчетиритактов Honda GCVx 145, 4.2 к.с.46 см20-74 мм6платнен, 55 литра
STIHL RM 253.2 Tчетиритактов Stihl, 2.8 к.с.51 см25-75 мм7полимер, 55 литра
HUSQVARNA LC 253SLONCIN HS 166A, 3.3 к.с.53 см20-75 мм6платнен, 60 литра
STIHL RM 248.2 Tчетиритактов EVC 200,2, 2.8 к.с.46 см25-75 мм7полимер, 55 литра
HONDA HRN 536 VKчетиритактов Honda GCVx170q 4.8 к.с.53 см27-100 мм7плат с полимер, 70 литра
ETESIA PRO 46 PHTS3четиритактов Honda, 4.8 к.с.46 см25-88 мм7полимер, 80 литра


Заключение

Самоходната косачка е машина, която значително ще облекчи ежегодното поддържане на тревата. При избора на модел обикновено нашите клиенти се ръководят от предпочитанията си към дадена марка, така и с оглед бюджета, който са определили за покупката. Ако в рамките на проучването на косачките възникнат някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с търговските консултанти на Коледжиков. Те ще отделят време, за да ви споделят ценни насоки и допълнителни характеристики за всеки един модел.




Може би се интересувате още и от:

Как да косим тревата през лятото

SECO - тракторни косачки, произведени в Чехия

Представяме ви косачките за висока трева GRILLO Climber 4х4

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание