Какъв бензинов тример да си купя?

Публикувано: 2023-04-03 06:46:56
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Тримери за трева Rss feed

Настъпването на пролетта върви ръка за ръка с буйно развитие на растителността. Дърветата и храстите се разлистват, тревата избуява и всичко наоколо става зелено и цветно. Тази радост обаче в повечето случаи не трае дълго. Причината е, че тревата става твърде гъста поради неконтролируема си растеж. Отлично решение - бързо и просто, е бензиновият тример. С него може да отстраните нежеланата растителност покрай къщата, пътеките, пейките, бордюрите, цветните градини и т.н. 

Как да реша какъв бензинов тример да си купя? 

Покупката на бензинов тример е препоръчително да бъде съобразена с вашите потребности. Ако все още не сте определили с какъв обем на работа трябва да се справяте, направете го. Междувременно ние ще ви запознаем с основните характеристики, които са от значение за този тип градинска техника

Бензинови тримери за трева според предназначението

На пазара ще откриете три класа бензинови тримери - за бита, полупрофесионални и професионални. Подходящият за вас модел зависи от задачите, които възнамерявате да изпълнявате с него. Нека накратко разгледаме три класа: 

бензинов тример щил

Бензинов тример за бита 

Този клас бензинови тримери се използват преимуществено за косене на невисока трева и за неголеми площи. Предпочитани са от собствениците на къщи с двор. В обичайния случай те не са от най-издръжливите. С тях може да косите до час-час и половина. Мощността им не превишава 1.5 к.с. Тъй като двигателят е компактен, инструментът е лек и не изисква специални ремъци за осигуряване на комфорт по време на използване. 

бензинов тример алкоЧесто бензиновите тримери за бита са снабдени с извита щанга. Тя осигурява повече маневреност. Може с лекота да се достигнат труднодостъпни участъци от двора и по-лесно се коси около храсти. Традиционно този клас машини са снабдени с корда, но някои модели се предлагат и с пластмасови ножове. 

Полупрофесионален тример за трева

Полупрофесионалните тримери са предпочитани от хората, които живеят в селските райони. Те са подходящи за редовно използване - по 3-4 часа на ден. Затова и двигателят им е по-мощен - до 2.5 к.с. За разлика от битовите тримери за трева тези се отличават с права щанга и твърд вал. Това ги прави по-надеждни и издръжливи. Често са снабдени с кордова и ножова глава. Последната е препоръчителна за косене на по-висока и гъста трева. Дори може да се справи с храстовидна растителност. 

Професионален тример за трева 

Професионалният тример, предпочитан от службите по поддръжка на парковете и градините в градовете, е снабден с мощен двигател - над 2.5 к.с. С него може да се работи часове наред. Често е снабден с много здрави метални ножове, които могат да срежат клонки с диаметър до 3 см

Най-мощните тримери имат подсилена щанга и голям горивен резервоар. Това ги прави масивни и тежки, което налага използването на специални ремъци, които намаляват физическото натоварване върху оператора. Качествените тримери за трева разполагат и с модерни системи за намаляване на вибрациите.  

Основни характеристики при покупка на бензинов тример 

бензинов тример хонда с четиритактов двигателВ koledzhikov.bg може да се запознаете с разнообразието от бензинови тримери на пазара. Те може да бъдат с двутактов или тритактов двигател и се различават по мощност, тип ръкохватка, стартиране, режещ механизъм и други показатели

Тример с двутактов или четиритактов двигател?

Пряка връзка между типа двигател и мощността на тримера няма. Затова може да срещнете професионални и битови тримери с двутактов двигател. В сравнение с четиритактовия двутактовият двигател е по-лек и работи в по-висок диапазон на честота на оборотите. Това осигурява завидна производителност. Като минус може да се отбележи по-големият разход на гориво и нивото на шум. 

Да се коси с бензинов тример с двутактов двигател изисква да приготвяте всеки път работна смес. Това го отличава от моделите с четиритактови двигатели, при които маслото и горивото се наливат в отделни резервоари. 

В допълнение към това трябва да кажем, че тримерът с четиритактов двигател е по-тих и по-икономичен като разход на гориво. Неговата конструкция обаче е по-сложна, което прави по-трудно техническото му обслужване. 

На пазара ще откриете и бензинови тримери от хибриден тип. При тях има работен цикъл с четири такта и система за смазване като при обичайния двутактов двигател. 

Система за стартиране на двигателя 

Повечето бензинови тримери се стартират ръчно чрез изтеглянето на шнур. Ще откриете обаче и модели със система за бързо стартиране на двигателя. Във втория случай от потребителя се изискват по-малко усилия и не е нужно неколкократно да дърпа рязко шнура. 

Колко мощен да бъде бензиновият тример? 

Изборът на мощността на бензиновия тример се прави въз основа на задачите, с които искате да го натоварите. За косене на тревата около къщата е достатъчно да разполагате с модел с мощност до 1.5 к.с. При по-големи площи препоръчваме полупрофесионален модел с мощност до 2.5 к.с. За широк спектър от възможности и продължителна работа всеки ден идеалният избор е мощен бензинов тример от професионалния клас. 

Трябва да знаете, че мощността е показател, който пряко влияе върху теглото и цената на тримера. Добре е да разполагате с машина със запас като възможности, както и да е удобна за работа. Най-мощните бензинови тримери са супер производителни, но това не ги прави идеални за всеки един потребител. В магазини Коледжиков може да направите сравнение на различни модели, за да се уверите, че отговорят на вашите потребности и очаквания. 

Каква да бъде ръкохватката на тримера?

Усвояването на работата с бензинов тример изисква търпение и усилия. Да се коси прецизно с тежка машина не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Именно затова съветваме клиентите си да вземат предвид теглото на тримера, когато е зареден. За да си гарантирате комфорт по време на работа, обърнете внимание и на конфигурацията на ръкохватката. Има няколко вида, от които може да избирате. 

Бензинов тример с т-образна ръкохватка 

На външен вид тя много наподобява кормилото на велосипед. Позволява да се извършват широки движения и е удобна за продължителна работа. Много често е налице при професионалните и полупрофесионалните бензинови тримери. Тъй като на едната ръкохватка са разположени непосредствено един до друг органите за управление на инструмента, работата е максимално опростена. 

бензинов тример стартово въже

Бензинов тример J-образна ръкохватка

Често се среща при леките тримери за любители. С тази ръкохватка маневрирането е лесно. Бутоните за управление са разположени на щангата, а не на ръкохватката. 

Бензинов тример с D-образна ръкохватка 

Подобно на J-образната, D-образната ръкохватка е характерна за по-малко мощните тримери за трева. Подходяща е за поддръжка на малки терени. 

Антивибрационна система 

Антивибрационната система е удобство, което прави работата с бензиновия тример по-лека. Вибрациите може да бъдат причина за по-бързото натрупване на умора. Ако предвиждате да използвате градинския инструмент често и продължително време, не е лошо той да има такава система. 

Колко голям да бъде резервоарът на бензиновия тример? 

Вместимостта на резервоара варира от 300 мл до 1 литър в зависимост от модела. Отдайте предпочитание на този, който отговаря на физическата ви издръжливост и на продължителността на работата. Един бензинов тример с малък резервоар е лек, но може да не осигурява нужното време, през което искате да косите без прекъсване. Същевременно твърде големият резервоар може да доведе до нежелана травма. 

За удобство на потребителя някои производителите снабдяват бензиновия тример с резервоар от полупрозрачна пластмаса. По този начин може да следите нивото на горивото. 

Обърнете внимание на теглото на тримера за трева 

Теглото на бензиновия тример определя доколко ще ви е комфортно да косите. Поинтересувайте се от този показател своевременно. По този начин ще бъдете удовлетворени от покупката си. 

Кордова или ножова глава?

Излишната растителност може да се отстрани с корда или с ножове. Това са аксесоари, които вървят в комплект с бензиновия тример и периодично трябва да се заменят. Изборът им зависи от задачите, които планирате са извършвате, от дебелината и гъстотата на тревата и т.н. 

Тример с кордова глава 

На практика всички тримери разполагат с кордова глава. Според начина на подаване на кордата може да срещнете механични, полуавтоматични или автоматични глави. Най-ефективна сред тях мнозина определят полуавтоматичната. При нея кордата се освобождава с натискане на бутона в долната част на машината. 

В магазини Коледжиков продаваме богат асортимент от аксесоари за тримери, включително корда с различен диаметър. Битовите модели обикновено използват корда с диаметър от 2 до 2.4 мм, полупрофесионалните - до 2.7 мм, а професионалните - до 3 мм

Желателно е при покупка на кордова глава да се поинтересувате какъв е материалът, от който е изработена долната й част. Тъй като тя е най-уязвима в процеса на работа, качеството й е определящо за издръжливостта на инструмента.

Тример с ножова глава 

За гъста трева, зони с ниска храстовидна растителност или пък млади дръвчета най-търсени са тримерите с ножова глава. Ножовете може да бъдат от различен материал и с различна форма. Бройката им също може да варира. 

Заключителни думи 

Когато ви предстои да купувате бензинов тример, не се колебайте да потърсите съвет от опитен консултант в специализиран магазин за градинска техника. Колкото повече знаете за този тип машини, толкова по-уверени ще бъдете в избора си. В допълнение към това може да получите ценни съвети за техническото обслужване на тримера, работата с кордата, поддръжката на ножовата глава и съхраняването на оборудването, когато сезонът приключи. 

В магазини Коледжиков ще откриете широка гама качествени тримери за трева на достъпна цена. За удобство може да сортирате артикулите по марка, цена, новост или друг показател. Осигуряваме бърза доставка, гаранционен сервиз и разнообразие от аксесоари за тримери




Може би се интересувате още от: 

Комби системата STIHL KMA 130 R предлага много функции в едно

Как да оформяме градината с бензинова коса?

Моторна коса Щил или Хускварна?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание