Как да поддържаме и работим с бензинов тример?

Публикувано: 2023-10-02 06:07:09
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Тримери за трева Rss feed

Правилната експлоатация на градинските инструменти ни гарантира тяхната изправност и дълъг срок на служба. Знаейки това, решихме да ви споделим своето мнение за работата с бензинови тримери. За да бъдете уверени в уменията си, ще ви разкажем как да приготвяте горивна смес, да разработите двигателя на тримера и да обслужвате инструмента в домашни условия. Ще засегнем и някои често срещани въпроси. Например защо тримерът не пали и кои са типичните проблеми и начини за тяхното отстраняване. 

Първи съвет при покупка на бензинов тример 

На първо място препоръчваме да се запознаете с инструкциите на производителя. Може да получите ценни съвети още от търговеца, от когото купувате тримера, но е добре и сами да проучите насоките, описани в ръководството към машината. 

Как да приготвим горивна смес за бензинов тример? 

Повечето моторни тримери са с двутактов двигател. Те работят с смес от гориво и масло. За да я приготвите, използвайте бензин с октаново число и масло 2Т. Стриктно се придържайте и към препоръчителните пропорции. Те може да бъдат 1:25 на литър гориво слагате 40 мл масло или 1:50 - на литър гориво слагате 20 мл масло. 

моторен тример за треваГоривната смес задължително трябва да бъде прясна. Не се заблуждавайте ,че можете да приготви смес занапред и да я използвате дълго време. Друга препоръка е да купувате само масло с доказано качество, по възможност на известна марка. 

Важна стъпка: Разработване на двигателя 

След като купите моторен тример, отделете нужното време, за да го разработите. По този начин ще увеличите работния ресурс на двигателя и ще го защитите от повреди и преждевременно излизане от строя. Има няколко ключови съвета, които можем да ви дадем. 

  • Никога не натоварвайте максимално бензиновия тример. Започнете постепенно да увеличавате оборотите. Въртящият момент на двигателя е добре да се повишава постепенно. Затова дайте възможност на машината да поработи на празен ход известно време. 
  • Работете умерено. До прегряване на двигателя не бива да се стига. 
  • За да поддържате машината в добра форма, периодично почиствайте горивния филтър и ребрата на цилиндъра.
  • Щом приключите работа с тримера, излейте излишната горивна смес. 
  • На всеки 10 работни часа е препоръчително да почиствате въздушния филтър. 

Как да обслужваме бензиновия тример сами? 

Един от начините да поддържате в добро състояние бензиновия тример е като го давате редовно за профилактика в специализиран сервиз за градинска техника. Някои процедури по поддръжката може да извършвате сами. По този начин ще си спестите разходи за ремонт на машината и може да сте уверени, че тя ще ви служи дълго време. Всеки собственик на бензинов тример например трябва да знае как да го чисти, как да подменя филтри, да слага нова корда и т.н. 

Насоки за правилна поддръжка

Първото нещо, за което трябва да се грижите внимателно, е двигателят. Той отговаря за работоспособността на тримера, затова е добра новина, ако още преди покупката на машината сте заложили на утвърдена марка. Производителите с добра репутация и традиции в градинската техника имат навика да поставят в моторните си тримери надеждни двигатели с повишен работен ресурс. Най-често срещаните проблеми с двигателя са няколко - излизане от строя на карбуратора, понижаване на компресията и т.н. За да ги избегнете, препоръчваме да поддържате на добро ниво чистотата на въздушния филтър. От време на време отстранявайте замърсяванията по машината, почиствайте от нагар и сменяйте свещта. 

Вторият важен момент при бензиновите тримери е режещият механизъм. Той може да бъде нож или корда. Бъдете готови да заточвате периодично ножа. По този начин машината ще се справя безпроблемно и с по-дебела и жилава растителност. Тъпите ножове не само ще ви донесат ядове, но и натоварват излишно двигателя. 

бензинов тример за трева

Ако стрижете тревата с тример с корда, запомнете нейните характеристики. Ще използвате оптимално възможностите на машината, само ако разполагате с корда с нужния диаметър. Твърде дебелата корда например може да претовари двигателя. За по-слабите моторни тримери оптимален вариант са 1,5 мм дебелина. За по-мощните - до 3,2 мм. 

В случай че не сте уверени как да сменяте кордата на тримера, не се колебайте да се свържете с консултант в специализиран магазин за градинска техника. 

Трето, запознайте се с ролята на редуктора. Двигателят се върти и предава енергия чрез редуктора на режещия механизъм. Обслужването на това съединително звено е важно. От опит знаем, че е нужно редовно почистване от замърсявания. Може да нанасяте и смазка. 

Често срещани проблеми при работата с моторен тример 

В работата с градински инструменти ще трупате опит. Част от него идва от проблемите, с които се сблъсквате при използването им. Затова днес ще разгледаме и някои от най-често срещаните въпроси от наши клиенти. 

Тримерът не стартира

При бензиновите тримери има няколко причини, поради които да не стартират работа. Една от тях е свързана с горивото. То може да е загубило свойствата си или да е некачествено. Затова пригответе нова горивна смес и пробвайте да включите тримера. 

Може да проверите и дали не е попаднало масло на свещта. Този проблем се решава лесно - сменяте детайла или почиствате. 

Запушването на въздушния филтър също може да преустанови работата на бензиновия тример. В системата не попада въздух и това трябва да бъде коригирано. Почистете филтъра. 

бензинов тример ал-коДеформирането на гъвкавия вал, който се намира вътре в щангата, е друга честа причина за неуспешно запалване на тримера. В този случай разглобете машината и заменете повредения механизъм. 

Ако самостоятелно не може да стартирате машината, отидете в сервизен център. 

Скъсана корда 

Сменете скъсаната корда на тримера. Трябва внимателно да разглобите механизма и да навиете новата корда. 

Счупване на пластмасовия нож

Ако имате тример с пластмасов нож и той се счупи, препоръчваме да потърсите алтернатива от метал. Металните ножове са по-здрави и надеждни, те ще ви служат по-дълго време. 

Основни съвети за пълноценна работа с бензиновия тример

Правилната експлоатация на моторните тримери е гаранция, че вашето взаимодействие с тях няма да скъси срока им на служба. Опитът ни с този тип градинска техника ще ви бъде от полза в тази насока. Можем да ви посъветваме няколко неща:

  • Преди всяко стартиране на тримера огледайте конструкцията му. Всичко трябва да е закрепено надеждно и да е здраво. 
  • Не забравяйте да използвате всички препоръчителни защитни средства - облекло, очила, ръкавици и друго по ваше усмотрение. 
  • Преди първото стартиране заложете на неголямо натоварване. Разработете двигателя. 
  • На всеки 15-ина минути правете почивка. По този начин защитавате двигателя от прегряване. 
  • Следете процеса на косене. Тримерът не бива да се удря в твърди предмети или пък да бъде изпускан. 
  • Винаги използвайте подходяща корда. Разпитайте търговеца, от който я купувате, за характеристиките на различните модели. 

Съхраняване на тримера

Като заключителни думи ще ви посъветваме да се погрижите и за правилното съхраняване на тримерите. Препоръчително е той да бъде поставен на закрито. Помещението трябва да не е влажно и твърде студено. Колкото по-грижливо се отнасяте към бензиновия тример, толкова по-дълго той ще остане в годно за използване състояние. 




Може би се интересувате още и от:

Търсите тример за трева на батерия? Имаме няколко предложения

Най-важното, което трябва да знаете за акумулаторен тример GreenWorks G

Акумулаторна ножица за трева - топ предложения за сезона

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание