Как да изберем маска за заваряване?

Публикувано: 2024-02-05 06:42:54
Категории: Заваръчна техника, компресори и ВиК Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

маска за заваряване за професионалисти

Маските за заваряване са изключително важни за защитата на работещите по време на заваръчни процеси. Именно поради това грамотният им избор е фактор за безопасни условия на труд. Препоръчваме да се използват, дори ако заваряването е хоби занимание. Днес, преди да се спрем на основните критерии за избор на маска, шлем или очила за заваряване, ще обърнем внимание на тяхното устройство и разновидностите им на пазара. 

Как са устроени маските за заваряване?

Заваръчните маски се изработват от пластмаса или фиброкартон със защитен филтър. Качествените модели осигуряват защита и на шията. За стабилното им прикрепване към главата, към конструкцията може да има различни крепежни детайли и регулатор на позицията им. При автоматичните маски за заваряване дори има вграден соларен модел, който служи за презареждане на батериите. 

маска за заваряване гисВидове маски за заваряване 

На пазара ще откриете няколко вида заваръчни маски в зависимост от нивото на безопасност и надеждност, които осигуряват.

Обикновена маска за заваряване

Тя се произвежда от пластмаса или специален картон и често е оборудвана с неголямо предпазно стъкло. По-ниската ѝ цена я прави предпочитана от хоби потребителите. 

Обикновените маски за заваряване имат няколко предимства: ниска цена, нивото на защита срещу светлината отговаря на базовите изисквания и може да се използва при високи и ниски температури. Като недостатък трябва да се посочат - по-големи размери на корпуса, които може да създават дискомфорт по време на работа. Може да бъде налице и минимален комфорт, поради по-твърдите елементи за прикрепване към главата. При обикновените заваръчните маски освен това е типично майсторите да ги свалят, за да проверят по-точно какво са направили. 

Автоматична маска за заваряване (соларна)

Тази разновидност на маските за заваряване се отличава с функционалността си. Тя е и по-скъпа. Стъклото автоматично се затъмнява, щом започнете да заварявате. Когато спрете, възстановява прозрачността заваръчна маскаси. По този начин не е необходимо да сваляте заваръчната маска. През нея се вижда добре.

Автоматичните заваръчни маски са усъвършенстван модел. Те разполагат с вграден течнокристален филтър на светлината, който може да се състои от няколко реда кристали. В маската или шлема може да са вградени сензори, които мигновено сработват при появата или изчезването на заваръчната дъга.

Предимствата на автоматичната маска за заваряване, наричана още соларна, са няколко. Нивото на затъмняване се регулира бързо и плавно. Освен това тя е по-лека и с по-удобен корпус. Най-добрите маски за заваряване имат и осигурена гаранция, може да се използват по-дълго време и са с ергономичен дизайн. Като недостатък може да се приеме фактът, че този тип маски не са подходящи за работа при ниска температура. Това е свързано с течните кристали, от които са изградени. Тъй като автоматичната маска е снабдена със солари, които захранват батериите, препоръчително е да не я държите продължително време на тъмно. Необходимо е да следите да е заредена. 

Заваръчна маска с аспирация

Този тип заваръчни маски са снабдени с вентилационна система. Подходящи са за употреба на закрито - в помещения, където не може да бъде осигурено добро проветрение. Предимствата на заваръчните маски с аспирация е, че осигуряват добра защита срещу въздействието на вредните газове. С тях може да се заварява в предизвикателни условия. Освен това осигуряват по-голямо зрително поле и са с увеличен диапазон на затъмняване. маска за заваряване с аспирацияЗаваръчната маска с аспирация е от по-висок клас оборудване и поради това цената ѝ е съответно по-висока. 

Очила за заваряване

Очилата за заваряване са по-просто решение. Те не осигуряват същата защита, което ги прави подходящи за по-малко приложения. Очилата предпазват само очите на заварчика и не са подходящи за продължителна работа. Те могат да бъдат два типа - открити или закрити. Закритите плътно прилягат по лицето. Така лъчите проникват само през филтъра и екрана. Може да са снабдени с вентилация и система против запотяване. При откритите очила за заваряване филтърът за светлина традиционно е от минерално стъкло или поликарбонат. 

Шлем за заваряване

Шлемовете за заваряване са икономично решение. Те не защитават шията и ушите на заварчика. Част от излъчването може да попадне на лицето. Освен това не е изключено да се наложи да придържате шлема с една ръка, докато работите.

Критерии за избор на заваръчна маска

При покупка на заваръчна маска има няколко основни критерия за избор. 

  • степен на затъмняване
  • вид на филтъра на светлина
  • време за реагиране на филтъра
  • ниво на надеждност на корпуса и крепежните елементи
  • удобство на регулиране 

Нека да обърнем внимание на всеки един от тях. 

Степента на затъмняване на обикновените маски за заваряване се обозначава със скала от 2 до 5. Ако ще работите на открито, може да използвате стъкло №5. За работа на закрито експертите препоръчват да използвате №3 или №4. За помещения, в които няма много светлина, идеално решение са маските със стъкло №2. 

За автоматичните маски за заваряване скалата на затъмняване се измерва в DIN и варира от 4 до 15. При среда с лоша светлина може да изберете модел 4-8 DIN. Когато светлината е добра, добър избор са маските с 8-13 DIN. На пазара ще откриете и соларни заваръчни маски, които имат няколко диапазона на затъмняване. При тях количеството DIN се променя автоматично или ръчно в зависимост от условията на работа. За заваряване с аргон може да разгледате заваръчните маски с диапазон 5-9 DIN. 

автоматична маска за заваряванеНаличието на богат избор на маски за заваряване, чиито цени варират от няколко десетки лева до над хиляда или две хиляди лева, подсказва, че вложените в тях материали се различават. Стандартно затъмнените стъкла са добър вариант за ръчно дъгово заразяване. Те са подходящи за битова употреба и начинаещи. Професионалните маски за заравяване са с LCD екрани. С тях може да проверявате заварките, без да се налага да ги сваляте. Това се отразява положително на производителността и прецизността. 

Най-добрите маски за заваряване се отличават с много бързо сработване на филтъра. Може лесно да тествате качествата на разглеждания модел. Достатъчно е да насочите филтъра директно към заварката. Ако видите дори малък светлинен поток, това е лош индикатор. Насочете се към друга маска.

Качеството на изработка на корпуса и неговата форма са ключови за комфорта по време на работа и нивото на безопасност. Най-добрите заваръчни маски са леки и имат удължен корпус, който приляга към шията и по този начин осигурява по-добра защита. Колкото до материала на изработка, обикновено се използват пластмаса или фиброкартон. Пластмасовите заваръчни маски са по-тежки, но по-надеждни. Осигуряват и изолация. Недостатък на фиброкартона е, че влажната среда му е противопоказна. Препоръчва се маските от фиброкартон да се използват само при сухо време. 

Когато купувате заваръчна маска, обърнете внимание и на начина на закрепване. Фиксирането ѝ трябва да ви осигури комфорт и надеждност. При евтините маски за заваряване често отсъства изолацията отвътре, което може да доведе до протриване на кожата. 

Други два важни критерия са теглото и размерът на екрана. Първият зависи много от дебелината на стъклото и материалите, които са вложени в корпуса и допълнителните елементи. Професионалните заварчици отдават предпочитание на леките заваръчни маски. Продължителната работа натоварва и лекото тегло на оборудването е ключ към избягването на натрупване на умора. За домашна употреба може да изберете маска за заваряване с по-голямо тегло - например до 900 грама. На пазара ще откриете и модели, които тежат едва 350 грама. 

Размерът на екрана също е определящ за производителността и комфорта по време на заваряване. Не забравяйте да уточните този параметър, когато избирате заваръчна маска. 

Заключение

Заваръчните маски предоставят необходимата защита на очите, лицето и горната част на тялото срещу интензивната светлина, топлината и частиците, генерирани по време на заваряване. Те улесняват работата и съответстват на стандартите за безопасност, което е от ключово значение за запазването на здравето и благосъстоянието на заварчиците. Именно поради това грамотният избор на маска заваряване е много важен. Ако изпитвате затруднения да изберете модел за себе си, не се колебайте да се свържете с нас. 




Може би се интересувате още и от:

Спотер - същност, приложения и критерии за избор

Какъв компресор да купя? Видове, устройство и приложения

Коледжиков препоръчва: 5 телоподаващи и инверторни заваръчни апарата

Телфер - сфери на приложение и основни характеристики при покупка

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание