Спотер - същност, приложения и критерии за избор

Публикувано: 2023-01-17 06:24:51
Категории: Заваръчна техника, компресори и ВиК Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

В наши дни спотерът е заваръчна машина, без която работата на професионалните майстори и автомонтьорите би била доста трудна. Те знаят от опит колко пипкаво е възстановяването на деформирани метални детайли. Този процес основно се състои от изправяне на вдлъбнатини и изпъкналости и отстраняване на дефектни зони по повърхности. 

Най-просто казано, спотер е апарат за точково заваряване, който позволява да се ремонтират повредени детайли, без да е необходимо те да бъдат демонтирани. Названието му идва от английската дума spot, която означава “точка”. Предназначението на спотера е да подаде електрическа енергия в определена зона. Прецизността му го прави подходящ за възстановяване на предни капаци и капаци на багажници, калници, врати, покриви, брони и други. 

Принцип на действие 

Обичайните заваръчни апарати се различават от спотера по неговата способност да създава импулсен ток със сила 1500-3000А. Именно този мощен електрически импулс позволява да се осъществи точкова заварка на метални листове с дебелина от 0,5 до 1,5 мм. За кратък период от време подаденият ток затопля повърхността. Това е достатъчно, за да се обработи тя, без да се пренагрява металът. 

автотенекеджийски спотерВ онлайн магазин Коледжиков ще откриете спотери с два режима на работа. Едностранният режим е основна функция на апарата и позволява да заварявате метален лист от едната му страна. По този начин се отстраняват вдлъбнатини и изпъкналости. В двустранен режим на работа, познат още като заваръчен, може да съединявате парчета метал посредством много на брой малки заваръчни точки. 

Приложения на спотера

  • С помощта на спотер може да изправяте вдлъбнатини. Повредената повърхност се обработва с едностранна точкова заварка, след което се изчуква с обратен чук. 
  • При избор на машина за изправяне на вдлъбнатини е добре да обърнете внимание на комплектацията. Колкото повече елементи съдържа тя, толкова по-големи са възможностите на апарата. Различните накрайници оптимизират работните задачи. 
  • Спотер може да се използва за локално нагряване на метал. В този случай повредата може да се коригира и без да се стига до изтегляне. За целта се използват медни и въглеродни електроди.
  • С апарат за двустранна заварка може да заменяте изрязани метални елементи
  • Може да заварявате крепежни елементи: гайки, шпилки с резба, болтове и др.

Видове спотери 

Според типа на преобразователя спотерите биват два вида - инверторни и трансформаторни

спотер за изправяне на вдлъбнатиниИнверторни спотери 

Инверторните спотери работят с постоянен ток и не се влияят от промени на напрежението в мрежата. Може да генерират токови импулси с всякаква форма и продължителност, което е много важно при работа с продукти, изработени от различни метали и сплави. Този тип заваръчен апарат има няколко режима на работа и температурни сензори. Сред предимствата му са - прецизна и бърза заварка, възможност за обработване на разнородни метали, режим за едностранна и двустранна заварка, икономично опребление на електроенергия, продължителна работа без прекъсване и възможност за отгряване с въглеродни електроди. 

Трансформаторни спотери 

Трансформаторните спотери се предлагат на по-ниска цена, те са лесни за използване и работят с променлив ток. Могат да бъдат еднофазни (220V) или трифазни (380V). Еднофазните са по-икономични като потребление на енергия, но не са подходящи за заварка на детайли с дебелина над 0,8 мм. Трифазните спотери са по-мощни и оттам по-удачен избор, ако търсите апарат с широка функционалност

Основните преимущества на трансформаторните модели са по-висока мощност и производителност, лесни са за употреба и поддръжка и се предлагат на достъпна цена. С тях обаче не може да обработвате поцинкован метал

Спотери според техните габарити и мобилност 

На пазара се предлагат стационарни и преносими спотери. Първите са предпочитани от професионалистите. Те са доста тежки и традиционно са снабдени с транспортна количка на колела и допълнителна лавица. Теглото им може да достигне около 100 кг. Тъй като стационарните заваръчни апарати спотери са доста мощни, те са и мултифункционални. Може да се използват в различни режими за точкова заварка - едностранна и двустранна, за скрепяване на елементи и с набор от различни накрайници. 

апарат за точково заваряване спотер

В отличие от тях преносимите (или още наричани ръчни) спотери са неголеми по размери. Те лесно се местят на ръка. Теглото им обикновено варира от 15-ина до 25 кг. Ръчните заваръчни апарати са предназначени преимуществено за едностранна заварка. Най-малките модели сред тях се отличават конструктивно. Често представляват заваръчен пистолет, комбиниран с източник на захранване. За да ги използвате, трябва да ги включите към контакт 220V

Как да изберем спотер? 

За да купите заваръчен апарат спотер за вашите нужди, трябва на първо място да изясните какви са те. Помислете в перспектива какъв набор от задачи бихте могли да извършвате с него. Вземете предвид и обема на работата. Някои клиенти търсят автотенекеджийски спотер за професионална употреба, други - като хоби. От спецификата на работните задачи зависи до голяма степен и каква трябва да бъде мощността на апарата за точкова заварка. 

В този ред на мисли нека прехвърлим набързо и кои са основните характеристики на спотерите. Това са:

  • Сила на тока 

апарат за точкова заваркаАпарат със сила на тока 1500A е подходящ за изправяне на неголеми вдлъбнатини и изпъкналости. Ако планирате да правите двойна заварка на метал, разгледайте моделите с 5000A. За гофрирана тел имате нужда от спотер с 1000-1200A, а за работа с меден електрод - 1400A. За заварка на фиксиращи пръстени и шпилки препоръчваме модел с мощност 800-1000A

  • Напрежение на мрежата - 220V или 380V 
  • Режими на работа - едностранна или двустранна точкова заварка
  • Набор от накрайници и приспособления

Заключение 

Професионалните автотенекеджийски спотери е препоръчително да са с максимална функционалност. Обикновено те предлагат богат избор на работни режими. За самостоятелен ремонт на части на колата препоръчваме апарат със средна мощност. С него ще може да изпълнявате несложни операции за изправяне, за да възстановите представителния вид на купето. Спотерите, които са снабдени с цифрово управление, значително опростяват работата на майстора. При тях препоръчителните параметри на заварка се определят автоматично. Ако планирате да възстановявате елементи с дебелина над 1,5 мм, разгледайте заваръчните апарати за двустранна заварка





Полезно четиво:

Коледжиков препоръчва: 5 телоподаващи и инверторни заваръчни апарата

Какъв компресор да купя? Видове, устройство и приложения

Как да разпознаем добрия ъглошлайф

Как да изберем маска за заваряване?

Как да изберем машина за рязане на плочки?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание