Компресори за въздух. Видове. Устройство. Функции.

Публикувано: 2020-04-03 14:34:54
Категории: ВОДЕЩИ НОВИНИ И РЕВЮТА​

 

 

 

Какво е въздушен компресор

 

Компресор по същество e устройство, което събира голямо количество въздух и го преобразува в по-малък обем, при много по-високо налягане. Работата по нагнетяване на този въздух се извършва от двигател (горивен, електрически, на батерии) и се съхранява в резервоар. След като налягането в резервоара достигне предварително зададена горна граница, двигателят автоматично ще се изключи и въздухът под високо налягане ще може да се използва за извършване на всякакъв вид дейности. Въздух с високо налягане може да се използва за захранване на пневматични инструменти, като пистолети за пирони, шлифовъчни машини, гайковерти, аерографи, ударни пистолети, чукове и други. Може също така да го използвате, за да напомпате надуваеми басейни, автомобилни гуми, балони и плувни играчки.

 

 

Видове компресори

Маслени и безмаслени, цилиндрични и бутални компресори за въздух са най-често използваните модели за непрофесионална употреба, подходящи за най-различни приложения в дома или работилницата. Компресор с бензинов или електрически двигател задвижва бутало, което компресира въздуха и го събира в резервоар за съхранение. Тъй като буталото принуждава въздуха да се събира на едно място, налягането се повишава. След като налягането достигне определено ниво, компресорът спира да работи. Когато използвате определено количество от нагнетения въздух за захранване на инструменти, компресорът стартира отново, за да възвърне налягането в бутилката.

 

 

Има компресори с две бутала. Първото компресира въздуха и го избутва през възвратния клапан към второто бутало, което го компресира още повече и го изпраща към резервоара. Тези компресори обикновено са индустриални, предназначени за интензивен режим на работа и могат да доставят по-голям обем въздух при по-високо ниво на налягане. Те са добър избор за продължителна употреба в сервизи или цехове, за захранване на няколко инструмента едновременно.

 

 

 

 

Стационарни въздушни компресори са големи по обем и са предназначени за монтиране в магазини, производствени фабрики, бензиностанции, болници или работилници. Това са компресори с висока мощност и големи резервоари за съхранение на въздух, които позволяват по-дълги периоди на непрекъсната работа. Обикновено са с вертикален дизайн, който намалява количеството заемана площ

 

 

 

Преносими или мобилни въздушни компресори на колела. Имат по-малки резервоари за съхранение и дръжки, които Ви позволяват да ги премествате лесно в различни работни зони. Те са по-компактни от стационарен тип компресори и се предлагат в различни разновидности

 

 

 

 

Някои компресори имат резервоари, като "палачинка", които са монтирани точно под електромотора. Дизайнът им включва дръжка за транспортиране и при поставяне на земята имат отлична стабилност, заемайки по-малко място за съхранение в сравнение с другите видове. 

 

 

 

 

 

Компресори с монтирани един върху друг, два хоризонтални, цилиндрични резервоара. Доставят много повече въздух, без да се увеличава заеманата площ. Изискват по-рядка поддръжка от бензиновите модели, по-тихи са и работят навсякъде, където има електрическо захранване. Електрически компресори за въздух са подходящи за работа на закрито. 

 

 

 

 

 

Преносими компресори върху количка с два цилиндрични резервоара и дръжки за лесна мобилност. Тези въздушни компресори са подходящи за различни приложения, като например за боядисване на детайли на автомобили, помпане на гуми или за захранване на гайковерти и пистолети за пирони. Преносими електрически компресори на колела имат нужда от удължителен кабел, който може да ограничи донякъде мобилността им.

 

 

 

 

Мини и акумулаторни компресори без резервоар за съхранение, така че електромоторът им трябва да работи непрекъснато, за да подава въздух. Могат да надуват малки водни дюшеци, топки, гуми и спортно оборудване. Този тип компресор Ви освобождава от нуждата да го свързвате със захранващ кабел, като в същото време е лек и лесно преносим. Подходящи са за изпълнение на задачи от ежедневието или на работното Ви място, където Ви е необходим въздух под налягане.

 

 

 

 

 

Бензинови компресори за въздух. Тези компресори са добър избор за използване на открито, където електрическото захранване е ограничено или въобще го няма. Те обикновено имат повече мощност от тази на електрически компресори, така че могат да генерират и по-голямо налягане. Те са с голям обем на резервоара. Разполагат с регулатор на максималното налягане, индикатори, предпазни клапани, филтри за отделяне на конденз и омаслител.

 

 

 

 

Мощност на компресори за въздух

Стойността на мощността в конски сили или Ватове показва изходната мощност на двигателя. По-висока мощност създава по-голямо налягане на въздуха, измерено в psi или bar. По-високо налягане означава, че Вашият компресор може да съхранява повече въздух в резервоара си, което Ви позволява да работите с пневматични инструменти в по-продължителен период от време.

 

 

 

 

 

Kaпацитет на резервоара за въздух

Производителите на компресори определят размера на резервоара за съхранение на въздух в литри. По-малките резервоари с обем до 10 литра са достатъчни за множество приложения, които не изискват постоянно голямо количество въздух, като например за захранване на пневматични инструменти, аерографи, пистолети за помпане на гуми и други. По-големите резервоари съхраняват повече сгъстен въздух под високо налягане. Те са подходящи за по-сериозни задачи, които изискват постоянен въздушен поток с високо налягане.

 

 

Избор на производител на компресор за въздух

Въпреки че има много производители на пазара Вие знаете, че новият Ви компресор трябва да бъде високопроизводителен и много надежден, през целия си експлоатационен живот. Вашият компресор за въздух ще има нужда от редовна поддръжка, за да се осигури оптималното му функциониране. Изборът се свежда до производител с дългогодишен опит в производството и продажбата на този тип машини. Добрият производствен процес предполага използването само на най-качествените материали и повишено внимание към детайлите и дизайна. Всичко това може леко да се отрази на първоначалната цена, но то се отплаща в по-нататъшната дългосрочна употреба на Вашия компресор.

 

 

Ето някои от нашите предложения, изберете и кликнете върху снимката.

 

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички