Как да изберем машина за рязане на плочки?

Публикувано: 2023-10-30 06:02:33
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

машина за рязане на плочки

Не е тайна, че работата на майсторите изисква много усилия и умения. С правилно подбраната машина обаче и при познаване на най-добрите практики в бранша рязането на плочки може значително да бъде улеснено. Днес сме насочили вниманието си към един от най-популярните строителни инструменти, използвани от любители майстори и професионалисти - машината за рязане на плочки. Затова в следващите редове ще поговорим за основните критерии при покупка. Ако се интересувате да закупите най-добрата машина за плочки според вашите нужди, надяваме се, че нашите съвети и насоки ще ви помогнат. 

Критерии при избор на машина за плочки 

Машините за рязане на плочки имат няколко ключови характеристики, които изискват вашето внимание. Задължително е корпусът им трябва да е здрав. Колкото по-нестабилен изглежда той, толкова по-вероятно е да не издържи, когато режете по-твърди материали. Уверете се, че машината е изработена от дебел метал. Ако работният й плот поддаде, тя бързо ще излезе от строя. Наличието на нестабилност със сигурност ще се отрази на прецизността на вашата работа. 

При покупката на машина за плочки е важно да съобразите параметър като дължината на материала, който ще режете. Избраният модел трябва да може да се справи с размера на плочките, които възнамерявате да слагате в банята, кухнята, антрето или на друго място. Други важни характеристики са наличието на:

  • линеал за измерване на дължината
  • транспортир за измерване на ъгли
  • препоръчителна дебелина на плочките
  • странични подложки, които осигуряват повече стабилност
  • странични удължители за рязане на по-големи плочки, керамика, фаянс, порцелан, гранитогрес и т.н.

германска машина за рязане на плочкиДобър съвет е да се доверите на утвърдени производители на строителна техника. На пазара има поне няколко марки, които са се доказали с качество и надеждност, когато става дума за машини за рязане на плочки. 

Препоръка от опитните майстори е да не се хвърляте към професионалните модели, ако нямате опит с рязането на плочки. За собствена употреба у дома или на вилата може да разгледате моделите на изгодна цена, които са предназначени за по-малък обем на работа. 

Видове машини за рязане на плочки според предназначението 

В магазини Коледжиков продаваме няколко разновидности на машините за рязане на плочки. Те се различават по предназначение, конструкция и тип. Постарали сме се да покрием възможно най-широка гама, за да бъдем от полза на своите клиенти. 

Машини за рязане на плочки

Машините за рязане на плочки са най-популярните в строителната сфера. Те обикновено са с релсова конструкция и с тях може да се режат различни материали. В магазина ще откриете любителски и професионални модели, като по-скъпите се отличават с амортизираща работна основа. 

Машини за рязане на гранитогрес

Моделите за рязане на гранитогрес се предлагат на по-висока цена. С тях може да се режат плочки с дебелина 1,5 см. За удобство е предвидена възможност за рязане под ъгъл. Корпусът традиционно е изработен от алуминий. 

Машини за рязане на керамика

Ако ви трябва машина за рязане на керамика, ще ви свърши работа и най-базовият модел. С него може да обработвате и дребна мозайка. Обикновено този тип машини за плочки режат до максимум 1 см дебелина. Дръжката е изработена от пластмаса и е с ергономична форма. Поради базовите си характеристики, тези машини за рязане на плочки не са подходящи за сериозно и често райдер машина за плочкинатоварване. Предпочитани са най-вече от любителите. 

Видове машини за рязане на плочки според конструкцията 

Качеството на всяка машина си личи по конструкцията и вложените материали. При машините за плочки важни са такива елементи като работна основа, режещ елемент, направляваща релса, дръжка за управление и т.н. 

Релсова машина за рязане на плочки 

Тази разновидност е предназначена за битова употреба. Резецът се движи по двете направления. Цената на модела се определя от вложените материали. 

Ролкова машина за рязане на плочки

С този модел може да режете по права линия или под произволен ъгъл. Движението на режещия елемент се настройва от потребителя. 

Монорелсова машина за рязане на плочки 

Характерна особеност е тук наличието на само една напречна греда, по която се движи дръжката. 

Любителска или професионална машина за плочки да купим? 

Битовите машини за рязане на плочки се отличават с достъпна цена и характеристики, които ги правят достатъчно добри за качествено изпълнение на работните задачи. Те не са предназначени за сериозно натоварване. Когато режещият елемент се затъпи, може да го подмените с нов. От своя страна, професионалните машини за рязане на плочки позволяват да направлявате прецизно рязането по права линия или под ъгъл. Те се изработват от здрав материал, който е защитен срещу корозия и деформиране. Често разполагат с допълнителна основа, която гарантира стабилност. Някои модели се предлагат и с крепежни елементи за поставяне на маса. 

Как да използваме машина за рязане на плочки? 

Макар машините за рязане на плочки да изглеждат еднотипни на вид, важно е да се запознаете с инструкциите на производителя. Така ще разберете как да работите правилно с инструмента и да използвате оптимално възможностите му. В ръководството ще откриете и ценни съвети. Например как да избегнете повреждане плочката, когато тя е твърде голяма. Ако се подава далеч извън базата на инструмента, може да се опитате да я стабилизирате с подложка. Рязането на дебели плочки винаги изисква повече усилия. Затова е желателно да минете няколко пъти с режещия елемент по планирания разрез. 

машина за плочки руби

Заключителни думи 

В онлайн магазин Коледжиков ще откриете богат асортимент от най-добрите машини за плочки в страната. Постарали сме се да осигурим широка гама продукти и разновидности на този тип строителна техника. Разполагаме с български машини за рязане на плочки - Raider, италиански - Battipav, германски - Rubi и др. Може да се доверите и на топ марки като Husqvarna, Norton, Dewalt, Ryobi и др. За удобство сме предоставили възможност да сортирате моделите по марка, цена и начин на захранване - ръчно или електрическо. Разгледайте внимателно всеки един от тях и ако имате въпроси, ще се радваме да дадем отговори. 




Може би се интересувате още и от:

Как да изберем вибратор за бетон?

Видове вибромастари

Как се използва пистолет за боядисване на стени?

Как работят машините за почистване след фугиране

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание