Да купя ли косачка робот? Предимства и недостатъци

Публикувано: 2024-01-15 06:28:24
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

модерна косачка робот segway navimow h800e без ограничителен кабел

От година на година косачките роботи стават все по-популярни. Тези смарт устройства са истинска помощ за собственици на къщи с дворове. Пестят време от поддръжката на затревените площи, доста по-тихи са от традиционните косачки и впечатляват с екоустойчивостта си. Ако обмисляте да се присъедините към все по-нарастващата общност на потребителите на роботи за косене, днешната статия ще отговори на много от въпросите ви. Ще засегнем както предимствата и недостатъците на съвременните косачки роботи, така и принципите им на работа и факторите за обмисляне преди покупка. Накрая ще ви покажем и как да измерите ъгъла на наклон на вашата поляна, за да сте сигурни, че машината, която избирате, може да я коси без проблем. 

Предимства на косачките роботи  

Опитът ни в търговията и сервизното обслужване на косачки роботи ни е разкрил кои са техните предимства. Ще изброим най-важните. 

Няма да се наложи да косите повече

Ако честото косене на трева през топлите месеци е сред задълженията, които най-много недолюбвате, една косачка робот може да бъде отговорът на молитвите ви. Тя като професионалист заравнява тревата и работи в режим, който вие ѝ зададете. След като зададете границите на площта за косене, може да оставите в миналото навика си да марширувате по поляната ден след ден. За да направите робота косачка пълноценен заместник, добре се запознайте с изискванията за настройването ѝ. По този начин от самото начало оптимално ще се възползвате от възможностите ѝ.  

Роботите за косене са тихи

Косенето на трева е свързано с вдигане на шум. Производителите на косачки се стараят да понижат нивото му, но все още са далеч от оптималното. Тук идва следващото предимство на косачките роботи. Те са тихи. Без притеснение може да ги пуснете да работят и в тихите часове на деня. Това е една от характеристиките, които клиентите ни подчертават, когато търсим мнението им. 

Не изискват кой знае колко грижи

Роботите за косене освен това не изискват кой знае каква поддръжка. Необходимо е да поддържате машината чиста и от време на време да преглеждате елементите ѝ. Сред най-честите намеси са почистване, смяна на ножове, заточване на старите и т.н. Обичайно до смяна на батерии може да се стигне след няколко години употреба. Тъй като косачките робот са електрически и се захранват от батерии, те са много по-лесни за поддръжка в сравнение с бензиновите, за които е необходимо да купувате и съхранявате гориво.

гараж за косачка роботМоже да ги контролирате от смартфона си 

Преобладаващата част от модерните косачки роботи са снабдени със специално разработено приложение за смартфон, от което може да ги управлявате, независимо къде се намирате - у дома или зад граница. В зависимост от производителя ще разполагате с набор от възможности, по които да настроите режима на косене, да обновявате системата на машината и да се възползвате максимално от способностите ѝ. Обикновено в приложенията е предоставена и информация с полезни съвети за потребителя. 

Косачките роботи са по-безопасни за употреба

При спазване на препоръките на производителя нивото на безопасност при употребата на косачка робот е доста по-високо, отколкото при обикновена косачка. Устройството (в зависимост от модела) често е снабдено с датчици и сензори, които му помагат да избягва препятствия - статични или движещи се. Това прави роботите за косене подходящи и за поляни, на които се разхождат домашни любимци или играят деца. Въпреки осигуреното на защита, нашето мнение е, че е по-добре да държите животните и децата далеч от работещата косачка робот. Това няма да е трудно, когато разполагате с модерно приложение, от което да нагласите режим на косене на затревените зони около дома си. 

По-чисти са

Електрическите и акумулаторните косачки са предпочитани от много клиенти поради това, че не генерират неприятна миризма. Косачките роботи също се ползват от това предимство.

Осигурявате си по-здрава трева и красива поляна с по-малко усилия

Характерно за роботите за косене е, че те косят редовно и отрязва само няколко милиметра от тревата. По този начин поляната изглежда добре оформено през цялото време, а малките отрязъци трева служат като мулч за подхранване. Ефектът в дългосрочен план е по-зелена и по-жизнена тревна настилка. 

Изгодни са

Купуването на косачка робот изисква първоначална инвестиция, която с времето се изплаща. За да се уверите в това, достатъчно е да пресметнете колко часове и усилия ще спестите. Със сигурност ще се радвате на работливия ви интелигентен помощник, докато се наслаждавате на друго занимание в свободните си дни. 

Недостатъци на косачките роботи

хонда косачка роботРоботите за косене, като всяко друго устройство на пазара, имат и своите недостатъци. Като такива може да се възприемат:

Те все пак са скъпи 

Цената зависи от модела, който сте харесали, и от характеристиките на терена. Понякога сложността му може да изисква закупуването на по-усъвършенствана косачка робот. Например на такава, която преодолява по-сериозни наклони, може да се инсталира без полагане на ограничителни кабели и т.н.

Ще се налага от време на време да използвате тример, моторна коса или гребло 

Косачката робот не е устройство, което ще ви отмени напълно в работата по двора. Има зони, които не са достъпни за нея. Може да се консултирате по този въпрос с опитен търговец на косачки. Отговорът му ще зависи от модела, за който питате. Затова бъдете готови да държите в готовност тримера, моторната коса или обичайното градинско гребло, с което да отстранявате излишна растителност. 

Няма да виждате характерните черти, които косачките оставят

На случаен принцип традиционните косачки оставят следи по тревата. Често ги асоциираме с прясно окосена морава. При косачките роботи няма да ги има. 

Как работят косачките роботи?

Съвременните косачки роботи работят с помощта на набор от нови технологии. По-старите модели изискват полагането на ограничителен кабел, за да може да се обозначат зоните на косене. С напредването на технологиите на пазара се появиха и косачки роботи без ограничителен кабел. Те се ориентират по GPS сигнали, с визуални сензори или камери, за да съставят карта на терена и да косят ефикасно. Този тип роботи за косене се ориентират по виртуални граници, които потребителят указва в специално създадено приложение. Благодарение на сензорите и датчиците, смарт помощникът автоматично избягва препятствия като дървета, пънове, кашпи и дори кучета. Той дори може да засече промяна в курса си и да направи корекция. Най-новите косачки роботи също така са снабдени с датчици за дъжд и автоматично се прибират в гаража си, докато навън вали. След това те може да продължат оттам, където са спрели, за да изпълнят плана на косене. За удобство на потребителите много производители са програмирали така косачките, че те изпращат сигнали, когато регистрират непреодолимо препятствия, има грешка в маршрута им или засичат друг проблем.

Да купя ли косачка робот? 

Отговорът на този въпрос зависи много от характеристиките на двора ви. Препоръчваме ви от опит да се консултирате на място или по телефона с търговец на роботи за косене. Той ще ви помогне да разберете по-бързо принципа на работа на този тип градински устройства и да се ориентирате в разликите между старите и новите технологии. Ще ви упъти и дали имате нужда от косачка с периметърни кабели или с виртуални граници. Правилно подбраният модел е определящ за удовлетвореността ви от направената покупка. Не подценявайте това.

Ако планирате да купувате робот косачка, съветваме ви да измерите площта за косене. Внимателно оценете характеристиките ѝ, за да може да ориентирате търговеца възможно най-точно. В някои случаи препоръчваме той да посети на място имота ви. 

Обмислете тези фактори, преди да купите робот за косене 

Към днешна дата разнообразието от роботи за косене на пазара е голямо, което логично води и до натрупването на разностранни мнения за работата им. Ако търсите обективна оценка на възможностите на един робот, научете се да ги преценявате сами. Така ще бъдете по-информирани преди покупката. 

Ключови фактори за обмисляне: 

  • размери на двора
  • наклони
  • специфики на терена
  • климат
  • продължителност на работа

Както неведнъж сме казвали, цената не винаги е определяща. Затова не се впускайте да купувате най-скъпата косачка робот. Може да се окаже, че тя няма да отговори на очакванията ви. Същото важи и за евтините модели. Подценяването на само една характеристика в принципа на работа на робота за косене може да ви коства доста нерви. Фактори като размери на двора и процент наклон на части от него са важни при избора на модел, който е способен да ви осигури желаната производителност и преодоляване на наклонени терени. Едно от противопоказанията за използването на косачка робот е наличието на дупки и ями по двора. Те може да се окажат невъзможно препятствие за някои устройства. 

Колкото до климата, съобразете се как той ще се отрази на работата на машината. Ако времето е по-влажно, препоръчваме да се ориентирате към косачките роботи, които са водоустойчиви и са снабдени със сензори за дъжд. 

Капацитетът на батерията е определящ за времето, което е необходимо за окосяването на двора. Поинтересувайте се подробно за зареждането на косачката, препоръките за съхраняване на устройството и други въпроси, които влияят на живота на батерията. 

Как да измерим процента на наклона?

Накрая ще ви разясним как да измервате процента наклон на терена. В характеристиките на косачките роботи може да видите този показател в проценти и в градуси. За много наши клиенти проблем представлява измерването в проценти и поради това днес ще ви покажем как да се ориентирате по него. 

Използвайте рулетка и измерете 1 метър разстояние от по-високата част на терена към по-ниската. 

След това под ъгъл 90 градуса измерете разстоянието отгоре до земята. Сантиметрите отговарят на процента на наклон. 

измерване на процента наклон на терен за косачка робот



Може би се интересувате още и от:

Какъв модел косачка робот Navimow да избера?

Как да косим тревата през лятото

EUROSYSTEMS M 90 - палцова косачка за висока трева и бурени

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание