Барбекю на дървени въглища - как да го изберем?

Публикувано: 2024-02-26 09:53:19
Категории: Барбекюта и пушилни за месо Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

барбекю на дървени въглища

Съвсем скоро хубавото време навън ще ни предразположи към дълги часове под открито небе. За приятната обстановка и доброто настроение със сигурност ще допринесе качествено барбекю. Ако сте решили то да бъде да дървени въглища, следващите редове ще ви бъдат от полза. Смятаме да ви запознаем детайлно с наличните на пазара скари на дървени въглища, техните предимства и специфики.  

Какво представлява барбекюто на дървени въглища? 

Накратко, достатъчно е да обърнете внимание на наименованието на продукта, за да се ориентирате какъв е източникът на захранване. Дървените въглища придават на храната неповторим вкус. Ако се върнем назад към историята, ще открием, че съвременните барбекюта на дървени въглища са изобретени през 1951 г. Оттогава насетне те съществено са се развили. Затова в онлайн магазин Коледжиков предлагаме богато разнообразие от модели, те има свой принцип на печене и приложения. 

Предимства на барбекютата на дървени въглища 

Както вече споменахме, този вид барбекю придава на храната специфичен аромат. Освен това тя става изключително сочна и с хрупкавина, която задоволява изискванията на всеки почитател на вкусната храна. 

Към предимствата на барбекюто на дървени въглища трябва да добавим още мобилност и достъпност. Това го прави предпочитано от пътешественици. Богатият избор на размери отчита потребностите на широк кръг от клиенти. Качественото барбекю позволява да печете на оптимална температура. 

Кой вид барбекю на въглища да изберете? 

В продуктовата ни гама предлагаме шест различни вида барбекюта на въглища. Нека ви ги представим. 

Сферични барбекюта на дървени въглища 

барбекю на въглища WEBER MASTER-TOUCH GBS(тип WEBER COMPACT KETTLE CHARCOAL BARBECUE, WEBER MASTER-TOUCH GBS, OUTDOORCHEF KENSINGTON 570C, NAPOLEON NK22K-LEG-2)

Този вид барбекю е универсално. Популярността му се дължи на функционалността и достъпната цена. Наличието на капак и кръглата форма осигуряват ефективно разпределение на жарта. По корпуса има дупки, които гарантират оптимална вентилация и регулиране на температурата на печене. На такова сферично барбекю може да приготвяте различна храна - от класически пържоли и шишчета до печено пиле и задушена риба. 

Ако търсите барбекю на въглища за излети, почивка на морето или по време на лов, може да разгледате гамата от сферични модели. Те са лесни за пренасяне, а размерът им позволява да приготвяте храна за различни по големина групи от фора. 

Правоъгълни барбекюта на дървени въглища

(тип KAISER Inova Deluxe 11245M, KAISER Intro XZ10060, NAPOLEON PRO 605, FIRE MAGIC LEGACY)

Този вид барбекю на въглища има форма, която го прави перфектно за приготвяне на скара, бургери и зеленчуци. Допълнителен бонус са таблите отстрани, които правят излишно носенето на помощна маса. За да се възползвате от функционалностите на правоъгълните барбекюта, препоръчваме от опит да прочетете внимателно инструкциите на производителя. 

KAISER Inova Deluxe 11245M барбекю на дървени въглища

Керамично барбекю на дървени въглища

(тип KAMADO JOE JOE JUNIOR, AMADO JOE CLASSIC JOE II – STAND ALONE)

Керамичните барбекюта във формата на яйце са известни още като барбекюта Камадо. В превод от японски език тази дума означава “печка”. Стилът на барбекюто е разпознаваем. Причината корпусът да е от керамика е съобразена с начина на приготвяне на храната. Тук разполагате с топлопроводимост, която е недостъпна за други материали, например за метала. 

барбекю на въглища KAMADO JOE JOE JUNIOR

Дебелите стени на керамичното барбекюто задържат топлината и бавно я изпускат, което значително разширява кулинарните възможности. Керамиката не изсушава продукта и ястията стават сочни. Барбекюто Камадо е многофункционално и може да се използва за печене, задушаване и опушване. С него може да готвите целогодишно, дори навън температурите да са минусови. То е подходящо за печене в стил на ниска температура и бавно. 

Барбекю на дървени въглища тип буре

(тип CHAR-GRILLER SUPER PRO, CHAR-GRILLER OUTLAW)

Този тип барбекюта може да се срещнат в различни версии. Представляват метален цилиндър, който може да бъде разположен хоризонтално или вертикално. Подходящи са за приготвяне на зеленчуци, морски дарове и месо. 

грил скара на въглища CHAR-GRILLER SUPER PRO

Барбекю на въглища с опушвач 

(тип BROIL KING SMOKE OFFSET CHARCOAL SMOKER)

В онлайн магазин Коледжиков предлагаме и барбекюта с опушвач, които са подходящи за опушване и задушаване. При тях отделен съд е обособен за опушване на месото, той се намира по-далеч от източника на топлина. По този начин може лесно да регулирате силата на огъня и да го подхранвате при нужда. При готвенето с такова барбекю получавате богата на аромат храна, нежка като текстура и с хрупкава коричка отгоре. 

барбекю опушвач BROIL KING SMOKE OFFSET CHARCOAL SMOKER

Накратко, кои характеристики да вземем предвид при покупка на барбекю на дървени въглища?

Богатото разнообразие от барбекюта може да създаде доза недоумение на кое точно да се спрете. Затова предлагаме от опит да се опрете на няколко основни характеристики. Това са:

  • размер - много важно е да помислите за колко души ще готвите и каква храна.
  • здравина на конструкцията и материал на изработка - барбекютата от дебел метал, керамика или неръждаема стомана например не ръждясват. Освен това по-продължително време задържат топлината. 
  • колелца - наличието им позволява по-удобно да премествате уреда. Преносимото барбекю на дървени въглища като нищо ще се превърне в любимо на цялата компания.
  • здрав капак - той задържа топлината и освен това стабилният му механизъм гарантира безопасност при работа с барбекюто. 
  • вентилационни дупки - добре е да има както горни, така и долни, за да разполагате с оптимален контрол на температурата. 
  • възможност да добавяте още въглища
  • тава за пепелта

Грижа за барбекюто на дървени въглища

В заключение ще ви посъветваме да полагате грижи за вашето барбекю. Поддръжката му е ключът към вкусната храна и дългосрочната служба. Редовно почиствате решетката от остатъци. За предпочитане - докато е още гореща. Горната част на барбекюто може да избърсвате с мека гъба. А за да остане уредът в прилично състояние дълго време, слагайте му покривало. Веднъж на година е желателно да провеждате щателно почистване отвътре и отвън.  

Сега вече знаете доста за барбекютата на въглища. Ако все още имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще ви дадем още полезна информация. 




Може би се интересувате още и от:

Ако търсите керамично барбекю на въглища, изберете KAMADO JOE CLASSIC II

Критерии при избор на газово барбекю: видове, марки, цена и приложение

Кои са необходимите аксесоари за едно перфектно барбекю изживяване?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание