Критерии при избор на газово барбекю: видове, марки, цена и приложение

Публикувано: 2022-05-09 06:23:44
Категории: Барбекюта и пушилни за месо Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

С наближаването на лятото ни се иска да прекарваме все повече време на открито. Поводи за това има много - ежедневна разходка, неделен уикенд в планината, отмаряне на вилата и т.н. Едно такова занимание не носи истинска наслада, ако изпитваме глад. Именно затова топлите месеци от годината са предпочитани за палене на барбекюта и скари. В последно време все по-популярни станаха и пушилните за месо, които придават специфичен аромат и вкус на приготвяната храна. 

Днес обаче няма да стане дума за какви да е барбекюта, ще се спрем на газовите, тъй като те са добра съвременна алтернатива на моделите на дървени въглища. 

Преимущества на газовото барбекю 

Газовите барбекюта имат безспорни преимущества, сред които трябва да отчетете: 

  • бързо загряване 
  • прецизно контролиране на температурата
  • наличие на няколко горелки, което позволява да приготвяте едновременно няколко храни в различен температурен режим. Ако искате да използвате точно така барбекюто, препоръчваме да изберете по-голям модел 
  • лесна поддръжка - не изисква много усилия и време
  • за разлика от барбекюто на дървени въглища може да се използва и в неблагоприятно време

Недостатъци на газовото барбекю 

В сравнение със съвременните барбекюта на дървени въглища тези на газ са по-скъпи. Инвестицията обаче си заслужава. Крайният резултат е идентичен на този при употребата на барбекю на въглища. Не се заблуждавайте, че той се дължи на използването на дърва. Великолепният вкус е продукт на технологията на печене - капки мазнина попадат в огъня и оттук идва сочният и неустоим аромат на храната

Видове газови барбекюта

В магазини Коледжиков предлагаме няколко вида барбекюта на газ - за вграждане, преносими и мобилни. 

Газовите барбекюта за вграждане намират приложение в ресторанти, но също така и в големи извънградски къщи. 

газово барбекю вебер

По-широк кръг почитатели имат мобилните модели, които са снабдени с колела и отделение за газовата бутилка. Често те имат допълнителни лавици и шкафове за удобство.

Преносимите барбекюта на газ на свой ред са незаменими за пикник и пътешествие. Те са с по-скромни габарити и по-леко тегло. 

Как да изберем газово барбекю? 

За да се възползвате в най-голяма степен от качествата на своето градинско газово барбекю, докато разглеждате моделите в магазин Коледжиков, обърнете внимание на няколко характеристики. Те засягат приложението на уреда. 

За колко хора обикновено готвите? 

Помислете по какви поводи ще включвате барбекюто. Възнамерявате да го използвате за приготвянето на храна за двама-трима души или за повече хора? 

барбекю на газ огрилКъде планирате да го използвате? 

Както се убедихте, има няколко вида газови барбекюта. Те може да се използват в задния двор, на веранда, балкон или пък по време на излет - на пикник, риболов, лов и т.н. 

Каква храна ще приготвяте? 

На пазара ще откриете разнообразни модели, с които може да печете пържоли, шишчета, бургери и т.н., но също така да печете на грил пиле, да задушаване и др. Обърнете внимание на плочата - тя може да бъде гладка или релефна. Първата е подходяща за приготвяне на риба, зеленчуци и хамбургери, втората - за месо. Някои газови барбекюта предлагат и двата типа плочи. 

С какъв бюджет разполагате? 

Цените на барбекютата се различават не само с оглед производителя им, но и според тяхната функционалност, издръжливост и производителност. Последният параметър например се влияе от броя на горелките. Колкото повече са те, толкова повече на брой ястия ще може да приготвяте едновременно. 

Други важни характеристики 

Когато сравнявате различните газови барбекюта, вземете предвид характеристики като горелки, устойчивост, скара и колелца. 

Качеството на горелките е важно за дълготрайността на барбекюто. Те може да бъдат изработени от неръждаема стомана, чугун или пък месинг. Поинтересувайте се за гаранцията, която производителя предлага за тях. 

Друг важен показател за качеството на барбекюто за двора е неговата устойчивост. Уверете се, че може да го транспортирате удобно и няма да се клати по време на работа. 

Още: Ако търсите керамично барбекю на въглища, изберете KAMADO JOE

Съвременните барбекюта на газ най-често са с решетки от чугун, но може да срещнете и такива от стомана или друго. Всеки един материал има своите специфики за поддръжка. 

преносими барбекю планча мания

Цени на газовите барбекюта 

Цените на барбекютата на газ варират в зависимост от тяхната марка, производителността и функционалността. Ако сте заделили определен бюджет, може да сортирате моделите по цена. В случай че харесате по-скъпо барбекю, може да се възползвате от опцията на изплащане. Процесът на одобряване е максимално опростен и кратък. 

газово барбекю броил кингНа цена до 1000 лв. ще откриете качествени барбекюта за балкона и терасата на Weber, Plancha, Napoleon, Outdoorchef и O-Grill. В този ценови диапазон може да закупите и модел за двора на колела - например на Broil King, Napoleon и Outdoorchef.

По-скъпите градински газови барбекюта - които са по-функционални и производителни, изискват по-голям бюджет. 

Като търговец с дългогодишен опит в продажбата на барбекюта ви съветваме да подхождате към избора им обмислено. Това е уред, който ще бъде ценен помощник за години напред. Той ще присъства на важни събития и семейни празници. 

Популярни марки газови барбекюта

Broil King (Канада)

Компанията Broil King е създадена през 1986 г. и е добре известна със своите стилни и качествени барбекюта. В продуктовото й портфолио има огромно разнообразие, сред което специално място заемат газовите модели. Може да избирате между малки градски барбекюта и модели за вграждане, подходящи за къщи с големи кухни и ресторанти. 

Napoleon (Канада)

Историята на барбекютата Napoleon започва още по-рано - през 1976 г. Те се отличават с оригинален дизайн, мултифункционалност и високотехнологичност. Подобно на Broil King, асортиментът е широк, за да може да отговори на потребностите на по-голям кръг клиенти. 

градинско барбекю на газ веберWeber (САЩ)

Weber е една от най-популярните марки за барбекюта. Тя предлага не само газови модели, но и такива на дървени въглища. В асортимента й ще откриете няколко серии, предназначени за различен тип потребители и сфери на приложение. 

O-Grill (САЩ)

Марката O-Grill е специализирана в производството на преносими газови барбекюта. Тя е част от компанията PRO-IRODA INDUSTRIES, INC. Газовите барбекюта се отличават със своя дизайн, надеждност и функционалност. Те имат относително леко тегло и голяма площ за печене. Лесно се транспортират и съхраняват. 

Outdoorchef (Швейцария)

Газовите барбекюта Outdoorchef са дело на опитни швейцарски инженери. С тях ще подобрите семейните събирания, впечатлявайки с кулинарни умения. Барбекютата са мултифункционални и са способни да заменят цяла кухня. Може да печете, задушавате, варите, да приготвяте от месо до хрупкави пици, панея и хляб. 

Plancha Mania (Франция)

Барбекютата Plancha Mania са продукт на френската компания ENO, известна с високия си стандарт на работа. В асортимента й, представен в магазини Коледжиков, ще откриете електрически и газови барбекюта, но той е много по-голям. Включва още специално разработени печки и грилове за ветроходни и моторни яхти, барбекюта планча, различни видове скари и др. 




Полезно четиво: 

Предимства на робота за почистване на грил

Кои са необходимите аксесоари за едно перфектно барбекю изживяване?

Как да изберем барбекю за нашия двор?

8 начина за готвене на барбекю

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание