Какво трябва да знаем, ако решим да купим конвектор за отопление?

Публикувано: 2023-12-25 06:50:06
Категории: Отопление Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

конвекторна печка за отопление airelec

Електрическите енергоспестяващи конвектори за отопление добиват все по-голяма популярност през последните години. Те работят на иновативен принцип и осигуряват комфортна среда за живот и работа. Основното им преимущество е ниската консумация на електроенергия. Имайки предвид това, днес ще поговорим подробно за конвекторните радиатори. Ще засегнем теми като какво представляват, как се използват, по какво се различават от климатика и т.н. 

Електрическите конвектори - съвременно решение за отопляване на дома 

Електрическите конвекторни печки са практична алтернатива на добре познатите газови системи, локално парно и климатици. Те имат минимално въздействие върху околната среда и помагат бързо да създадете нужната комфортна среда на закрито. Самото устройство е базирано на процеса на термопреобразуване. Затоплянето на помещението става чрез топлинна конвекция, водена от естествения процес при който горещият въздух се издига нагоре, а на негово място идва студен. Този цикъл продължава, докато помещението достигне зададената с термостата температура.

По какво се различава конвекторът от климатика? 

лъчист конвектор за отопление на домаРазликите между конвектора и климатика са няколко. Те функционират по различен начин. Конвекторните печки например работят чрез конвекция, при която въздухът се затопля от нагрятата повърхност на уреда и се разпръсква в стаята. Лесни са за използване и са предпочитани за отопление на по-малки помещения (спалня, баня и др.) или зоново отопляване. Принципът на работа на климатика, от друга страна, позволява той да се използва и за охлаждане. Модерните модели са с разширени функции, например може да се контролира нивото на влажността и циркулацията. По време на отоплителния режим климатикът използва принципите на термодинамиката, кондензация и изпарение на специално хладилно вещество, което циркулира във вътрешната и външната част на климатика. Това вещество се използва за абсорбиране и освобождаване на топлина, като това позволява да се генерира топъл въздух в помещението.

Какви са предимствата на конвекторната печка за стена?

Много наши клиенти се насочват към покупката на стенен конвектор. Този модел има няколко предимства: 

  • лесен за монтаж
  • компактни размери
  • тих режим на работа
  • красив дизайн

Конвекторните печки за стена заемат малко пространство. Много от тях разполагат с вграден термостат и функции за регулиране на температурата. Това позволява на потребителите да настройват желаната температура в помещението и да я променят според нуждите си. Тъй като повърхността на стенния конвектор на ток не достига много висока температура, това го прави безопасен в домакинства с деца и домашни любимци. 

МоделТипМощностЗа площРазмериДистанционно управлениеДруги
RAIDER RD-PH04на крака, стенен1000-2000W25 кв. метра13 x 96.5 x 47 смдаLED екран, таймер
RAIDER RD-PH02на крака, стенен1000-2000W25 кв. метра12.5 x 93 x 55.5 смдаLED екран, таймер
TROTEC TCH 20 Eна крака750-2000W25 кв. метра533 x 200 x 390 ммзащита срещу прегряване
AIRELEC Basic PROстенен500W5 кв. метра34 x 44 x 10.4 смдазащита срещу влажност IP 24 (може да бъде използван в баня), защита срещу прегряване, електронен термостат
AIRELEC Basic PRO Vстенен2000W15-22 кв. метра74 x 44 x 10.4 смдазащита срещу влажност IP 24 (може да бъде използван в баня), защита срещу прегряване, електронен термостат
AIRELEC Premier SAS Digitalстенен1500W12-16 кв. метра45 х 80 х 11.5 смдалъчист, защита срещу влажност IP 24 (може да бъде използван в баня), защита срещу прегряване, електронен термостат, система срещу запрашване, дигитален дисплей


Защо да изберем стояща конвекторна печка? 

В магазини Коледжиков ще откриете два вида стоящи конвекторни печки - с крака и на колелца. Това ги прави лесни за преместване на различно място в стаята или в друго помещение. Възможността да придвижвате конвекторната печка улеснява насочването на топлината към конкретни зони. Така можете да осигурите отопление в точно определена област, където има нужда от по-интензивно повишаване на температурата на въздуха. 

електрически конвектор тротек - на кракаНякои конвектори с крака и колелца позволяват да бъде регулирана тяхната позиция. Например може да бъде променен ъгълът на наклон или височината на уреда. Когато печката е вдигната малко по-високо от пода, въздушната циркулация в помещението може да бъде подобрена, което помага за равномерното разпръскване на топлината. Стоящите конвектори на ток има друго предимство. Те улесняват почистване на пода около тях. 

Колко квадратни метра може да се отопляват с един конвектор? 

Капацитетът на конвекторните печки може да варира в зависимост от тяхната мощност, ефективност и способност да задоволят специфичните изисквания за отопление на помещението. Обикновено производителите предоставят информация за подходящия размер на помещението, което може да бъде покрито от даден модел конвектор.

Ориентировъчно конвектор с мощност от около 1-2 kW може да отоплява оптимално помещение с размери около 10 до 20 кв. метра. Този капацитет може да варира в зависимост от няколко фактора:

  • Изолация на помещението
  • Височина на тавана
  • Външни фактори - количеството топлина, което се губи през прозорците, вратите или други отвори

Преди да закупите конвектор, е добра идея да се консултирате със специалист или да прегледате спецификациите на уреда, за да разберете точните му възможности за отопление

конвекторна печка райдер за стена и на кракаКолко електроенергия изразходва конвекторната печка? 

Нека да дадем пример, за да се ориентирате. Един електрически конвектор от около 2000 W може да консумира 2 kWh на час, следователно, въз основа на средните тарифи на тока в града в, който живеете, може да изчислите разхода на час. 

Как да спестим с електрически конвектор?

За да спестите пари с електрически конвектор, първо трябва да прецените кой модел е най-подходящ за вашите индивидуални нужди. За да направите това, трябва да имате предвид:

  • размера на помещението, което ще се отоплява
  • семейни навици
  • колко часа на денонощие трябва да работи уредът

Заключение 

Днес разгледахме няколко от най-често задаваните въпроси за електрическите конвектори за отопление. Накрая бихме ви посъветвали, когато избирате модел за дома, да разгледате внимателно функциите на уреда. От съвременна гледна точка важно е наличието на термостат, таймер и защита от прегряване. Обърнете внимание още на енергийната ефективност на конвектора, за да сте сигурни, че ще си осигурите икономично отопление за студените месеци. 




Може би се интересувате още и от:

Класация на най-търсените газови калорифери

Какъв калорифер да изберем - електрически, дизелов или газов?

Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание