Какъв калорифер да изберем - електрически, дизелов или газов?

Публикувано: 2020-10-26 13:45:05
Категории: Отопление Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

С настъпването на студените месеци от годината отопляването на жилищните и промишлените помещения се превръща в задача №1. Всеки един от нас сам за себе си решава на какво оборудване да заложи. 

Едно от популярните и доказали се през годините решения са калориферите. Техният принцип на работа е елементарен. Студеният въздух, минавайки през система от топлоподаващи елементи, на изхода става горещ.

На пазара ще откриете няколко вида калориферигазови, електрически и дизелови. Всеки един от тях има своите преимущества и недостатъци в зависимост от условията на експлоатация и приложението им.

калорифер

На какво да обърнем внимание при избора на калорифер?

За да изберете идеалния отоплител, трябва да разберете каква е минималната мощност, необходима за отопляването на вашето помещение. 

За целта:

Измерете помещението

Ако не знаете каква е кубатурата на помещението, трябва да разберете. В противен случай рискувате да купите калорифер, който е недостатъчен да осигури оптимално отопляване.

Изяснете каква температура искате да поддържате 

Поддържането на определена температура в помещението зависи от външната температура. Ако последната е много ниска, ще имате нужда от по-мощен отоплител

Определете каква е изолацията на помещението

Условно тя се дели на добра, средна, лоша или отсъстваща. При добра изолация говорим за съвременен градеж с двойно изолирани тухли, прозорци стъклопакет, добра повода и покривна изолация. 

Под средно ниво на изолация експертите разбират стандартен строеж с двойна тухла, малко прозорци и обикновен покрив. Лошата изолация предполага обикновена конструкция, под и покрив и единични тухли. 

Изберете модел калорифер според мобилността му 

На пазара ще откриете калорифери, които са мобилни и стационарни. Всеки един от тях има своите подвидове. 

калорифер

При мобилните отоплители например имате избор между: 

  • директни
  • индиректни
  • газови
  • електрически
  • дизелови
  • инфрачервени

Преценете дали не трябва да използвате повече от един калорифер

За да сте сигурни, че ще осигурите оптимална температура в желаното помещение, консултирайте се с експерти с опит в продажбите и гаранционното и извънгаранционното обслужване. Те ще ви помогнат да определите дали помещението ви не се нуждае от няколко калорифера за по-добра циркулация на въздуха. 

Вижте още: Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

Електрически, дизелов или газов калорифер?

Тъй като калориферите намират приложение в цехове и складове, на строителни площадки, в оранжерии и животински ферми, а също така и в спортни терени на закрито, в избора на оптимално отопление определяща е производителността на модела. Благодарение на този параметър е лесно да разберете каква мощност ще ви е необходима, за да отоплявате пълноценно желаните помещения

Сред съвременните електрически, газови и дизелови отоплители ще откриете такива с компактни размери и сравнително леко тегло. Те са създадени така, че да бъдат лесни за преместване до желаното от вас място. 

Системата им на управление е максимално опростена и изглежда като набор от бутони и копчета за включване, изключване и регулиране на температурата. Калориферите могат да работят както в режим пълно натоварване, така и частично. Може да се изключват при достигане на желаната температура в помещението.

Разбира се, има големи калорифери, които са предназначени за мащабни производствени бази. С тяхна помощ се осигуряват комфортни условия на труд в по-сложни условия или на по-голяма площ.

Електрическите калорифери са предпочитани при слабо вентилирани помещения и мазета без прозорци. В такива случаи употребата на калорифери на газ или дизел е рискова.

Ако сте харесали дизелов калорифер, трябва да знаете, че този тип отоплители успешно се използват в строителството, земеделието и за отопляване на складове. Съвременните модели са оборудвани с термостат и дълъг кабел, позволяващ уредът да бъде разположен на отдалечено разстояние от мястото, което трябва да бъде отоплявано.



калорифери

Икономичен вариант е газовият калорифер. Освен това е екологичен. Може да го комбинирате с други източници на топлина – инфрачервени отоплители, електрически печки и др. Газовият калорифер не изисква високи първоначални инвестиции и специфична поддръжка.

Вижте още: 3-те най-добри марки за резачки за дърва в световен мащаб

По отношение на функционалността най-простите отоплители на пазара работят на принципа – загряват се до определена температура, след което се изключват за известно време. По-новите модели са способни да контролират температурата в помещението и да се изключват/включват в зависимост от условията в околната среда, пестейки енергия.

Отоплителите с електронна система са снабдени с опция отложен старт, изключват се в определен час или работят по установен времеви график.

Предимство на дизеловите калорифери е, че имат корпус от неръждаема стомана, който е устойчив на корозия и е изключително здрав. За да сработват на минусови температури, горивната им система е снабдена с функция за предварително подгряване на горивото.

Два важни критерия при избор на калорифер

Когато избирате модел калорифер, обърнете внимание и на нивото на шум, което генерира. За повечето модели тази характеристика е посочена в ръководството за употреба. 

Най-тихите печки на пазара са инфрачервените. Те обаче не са ефективни в отоплението на големи помещения. За целта на пазара има специално разработени калорифери за промишлеността

Колкото до безопасността, днес на практика всички калорифери разполагат със защитна система, която ги предпазва от прегряване. Вграден датчик позволява да се избегне пожар или извънредно претоварване на електрическата мрежа. Доста модели разполагат и със система, която моментално ги изключва в случай на падане.

Важно: За помещения, в които има достъп до вода, се препоръчва купуването на калорифери с влагозащитен корпус.

Какъвто и отоплител да изберете, без нужната грижа и внимателно отношение към него, той няма да ви служи дълго време и няма да е безопасен. Задължително се информирайте кои са основните правила за експлоатация на калорифери, преди да започнете да ги използвате. Ако не ги спазвате, рискувате уредите да излязат от употреба по-рано от желаното и дори да създадат рискове за здравето за човека. 




Полезно четиво:

Машините за пелети NEGRI са практични и добра бизнес идея

Стъклочистачка или робот за прозорци - предимства и недостатъци

Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

Какво трябва да знаем, ако решим да купим конвектор за отопление?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание