Често срещани грешки в работата с генератор

Публикувано: 2024-03-18 05:57:23
Категории: Генератори за ток Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

генератор за ток

Не е тайна, че понякога пропускаме едно от най-важните неща при покупката на уред - прочитането на книжката с инструкции за употреба. На всеки се е случвало. Ако искате да не правите сериозни грешки, когато работите с генератора си, предлагаме да се запознаете с най-често срещаните такива. Точно за тях ще стане дума днес.

Има ли най-чести грешки в работата с генератор и как да ги избегнем?

Опитът ни сочи, че потребителите се обръщат към ръководството за употреба, когато вече е налице проблем. Това води до натрупването на поредица от грешки, на които ставаме свидетели като дългогодишен търговец на генератори. Когато се борави със скъпа техника като тази, не е никак приятно един пропуск в познанията да доведе до непланирани разходи. Неправилната експлоатация на агрегатите за ток може да доведе не само до тяхното преждевременно излизане от изправност, но и до изгаряне на електроуреди и други работни инструменти. Това носи след себе си още разходи и нерви. Не е изключен и вариант, в който генераторът ви е основен източник на ток. В този случай постъпването му в сервизен център може да ви постави в сложна ситуация - да купувате резервен или да стоите на студено и тъмно дълго време. Ако употребата на генератора е свързана с бизнеса ви, това ще доведе и до финансови загуби. 

За да избегнете рисковете, отрано се погрижете да не правите грешки. Един от начините е като спазвате няколко прости правила за употреба. 

Основни правила за употреба на генератори за ток

Грамотният избор на генератор е предпоставка за избягване на грешки. Опитът ни сочи, че най-разпространената причина за възникване на проблеми в работата му е свързана с покупката на модел, който не отговаря на техническите характеристики за приложението му. Пример - когато сте изчислили неточно каква е сумарната мощност на свързаните към генератора електроуреди. Един качествен агрегат може да се справи с кратковременно пиково натоварване, но не и когато то има постоянен характер. Поради това съветваме добре да обмислите избора на модел. Внимателно изчислете потребителите и тяхната обща нужда от електроенергия. Така ще елиминирате грешки като претоварване на машината и преждевременно износване на основните ѝ работни елементи. 

А сега нека да посочим накратко кои са основните правила за употреба на агрегат за ток: 

агрегати за токСпазване на фазите. Ако генераторът ви за ток е предназначен за 220V, свързвайте към него еднофазни уреди. Ако е за 380V - трифазни. Ако машината поддържа и двете възможности - 220V и 380V, ключово правило е да не свързвате към нея едновременно и еднофазни и трифазни устройства. 

Осигурете безопасни условия на експлоатация. Задължително заземете генератор. Така ще избегнете евентуално късо съединение. Ако генераторът е на открито и не е защитен особено от влага, препоръчваме да поставите над него навес. Може да избегнете токов удар, като не го пипате с мокри ръце или го бършете с влажна кърпа. 

Спазвайте правилата за противопожарна безопасност. Т.е. поставете генератора в помещение, което се проветрява добре. Необходимо е да осигурите и извеждане на генерираните газове. Категорично е забранено наблизо да има предмети, които не бива да се нагряват или може да се възпламенят. Не си позволявайте още да пушите край генератора или да палите огън.  

Подгответе агрегата за ток за работа. Преди да свържете към него уреди, направете пробно стартиране. Ако двигателят запали и не чувате странични шумове, може да пристъпите към свързване на електроуреди. За да подсигурите безопасността на чувствителна техника като компютрите, препоръчваме поставянето на стабилизатор на напрежението. 

Най-честите грешки и как да ги коригираме

Няколко са най-срещаните проблеми при употребата на генератор за ток. Пристъпваме веднага към тях. 

Двигателят глъхне от време на време

Това е признак за запушен въздушен филтър поради прах, сняг, други замърсители и т.н. Почистете го и го изсушете внимателно. 

След стартиране двигателят на генератора глъхне 

Основната причина за този проблем е в ниското ниво на маслото. Може да го избегнете, като ви стане навик преди стартиране на машината да проверявате нивото на маслото. Някои генератори имат светлинен индикатор, който напомня, че е необходимо доливане. 

Двигателят изведнъж заглъхва 

Заредете генератора за ток с гориво. Проследявайте нивото му по индикаторите, за да не допускате внезапно изключване на всички електроуреди. 

Генераторът въобще не започва да работи 

Най-простото обяснение при чисто нов генератор, който се намира в нормални температурни условия, е, че не е зареден с гориво.често срещани грешки при работа с генератор Ако гориво е налято, но не сте пускали машината да работи над 30 дни, то то вече не е годно за употреба. Трябва да го излеете и да налеете ново. 

Генераторите за ток може да не стартират, когато се намират на студено. Ниските температури водят до замръзване на маслото. В този случай препоръчваме да го загреете. 

Друга причина да не стартира агрегатът, ако е двутактов, е наводнена запалителна свещ. Извадете я, подсушете я и я върнете обратно. Ако и това не реши проблема, потърсете помощ от сервизен техник.  

При стартиране на генератора се появява нагар 

В горивната камера има твърде много масло. По всяка вероятност генераторът е бил наклонен. Поставете го на равна повърхност и го оставете така за известно време. Маслото трябва постепенно да се събере в картера (при модели с четиритактов двигател). 

Индикаторът за претоварване свети 

Светването му означава, че е имало превишаване на допустимите показатели на тока. Това не е проблем за качествените генератори за ток. Ако претоварването е продължително, изключете машината и отстранете източника на проблема. В противен случай рискувате да излезе извън строя. 

Заключителни думи 

Както се уверихте, основните правила за експлоатация не са много. Колкото до споменатите грешки, сега вече имате понятие как да се справите с тях, търсейки начин сами да решите проблема, с който се сблъсквате.

Ако се колебаете дали генераторът ви за ток работи правилно, не се колебайте да се свържете със сервизните центрове на магазин Коледжиков. 





Може би се интересувате още и от:

Какво трябва да знаете при избор на генератор за ток на газ

Инверторни генератори Pramac - сигурност и надеждност за дома и бизнеса

Основни критерии при избор на генератор за ток

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание