Основни критерии при избор на генератор за ток

Публикувано: 2020-11-05 14:40:49
Категории: Полезни съвети

Когато на вилата често се случва да няма ток, може да се погрижите за комфорта си с автономно електроснабдяване на имота. Най-лесният начин е като купите генератор за ток, който да включвате, докато не бъде възстановено електричеството. Процесът на избиране на подходящ модел за дома или вилата ще обясним в следващите редове.

Преди да пристъпите към избор на генератор за ток, трябва да съобразите какви уреди смятате да захранвате от него. От това зависи каква ще бъде мощността на агрегата.

Какъв генератор да изберем спрямо нуждата и източника на захранване?

Разглеждайки моделите генератори на пазара, не се ръководете от цената им. На първо място е мощността. Тя трябва да отговаря на вашите потребности. С колко и какви уреди ще натоварите агрегата за ток?

Те се делят на:

1. Активни

2. Реактивни

Активните преобразуват електроенергията в светлина или топлина. Това са крушки, електрически печки, битови уреди, дребна битова техника като ютии, вентилатори, чайници, а също така компютри, телевизори и др. 

Реактивните имат в конструкцията си електромотори, които в момента на стартиране разходват повече енергия, отколкото в процеса на работа. Такива са бормашини, перфоратори, шлифовъчни машини, прахосмукачки, въздушни компресори, заваръчно оборудване и др.

генератор за ток

Да изчислим общата мощност на уредите

При избора на генератор за ток е важно да съобразите колко ще бъде общото натоварване върху него, когато включите към него желаните уреди.

генератори за ток


След като определите какви уреди планирате да свържете към генератора, трябва да сумирате тяхната мощност и така може да определите какъв модел ще ви свърши работа. 

Практичен съвет: Когато купувате агрегати за ток, избирайте модели с мощност в запас, тъй като в бъдеще не е изключено да се наложи да натоварите агрегата повече.

Вече знаете каква е мощността на електрогенератора, а сега пристъпваме към следващия въпрос:

Бензинов или дизелов генератор да изберем?

Ако започнем сравнението от цената, то при еднаква мощност дизеловите генератори ще бъдат по-скъпи. Да разгледаме въпроса в детайли.

Традиционно бензинови генератори се купуват, когато потребителят има нужда от резервно, сезонно или пък аварийно електроснабдяване. Един бензинов агрегат за ток има по-малко ресурс, но е по-удобен от гледна точка на тегло, размери и ниво на шум в сравнение с дизеловите аналози. Бензиновите генератори се обслужват по-лесно и просто.

Потребителите предпочитат дизелови генератори за ток, когато имат нужда от агрегат, способен да им осигури продължителна работа – например 7-8 часа, и мощност от 10 kW. Предимство на генераторите на дизел е, че са с дълъг експлоатационен живот и с по-голям ресурс на двигателя.

На пазара ще откриете още инверторни генератори. Често те се използват в качеството им на мобилен или авариен източник на електрозахранване. Осигуряват достатъчно ток и може да се използват без стабилизатор. Предпочитани са при походи, пътешествия, за зареждане на акумулаторни батерии, автомобилни компресори и мобилни радиостанции.

Вижте още: Какъв калорифер да изберем - електрически, дизелов или газов?

Популярни са и т.нар. заваръчни генератори, които служат едновременно като мобилен източник на електричество и заваръчен апарат.

агрегат за ток

Монофазен или трифазен генератор?

Следващият въпрос, който трябва да изясним, е какъв модел генератор за ток да изберем в зависимост от фазата. Съвременните агрегати биват монофазни (220V) и трифазни (380V).

Към първите спадат хладилниците, осветителните тела и телевизорите. При тях трябва прецизно да изчислите нужната мощност. Трифазните електрогенератори се използват за трифазни електроуреди и могат да осигурят резервно електричество за къщата, вилата или пък оранжерията.

Критерии при избор на електрогенератор

1. Ниво на шум

Препоръчително е нивото на шум да бъде не по-високо от 74 децибела, ако изберете бензинов генератор на ток, и 82 децибела, ако  е дизелов. При моделите със защитен корпус нивото на шум не бива да е повече от 70 децибела.

2. Наличие на защитен корпус и шумозаглушител

3. Обем на горивния резервоар

Колкото по-голям е резервоарът, толкова по-дълго ще работи вашият генератор, преди да се наложи да го презаредите. Разбира се, големият резервоар предполага, че агрегатът ще тежи повече.

4. Наличие на защита срещу пренапрежение и късо съединение

Защитата срещу пренапрежение и късо съединение е гаранция, че агрегатът е допълнително защитен и ще ви служи по-дълго време.

5. Система за охлаждане

Системата може да бъде въздушна или течна, като втората е най-често срещата при скъпите стационарни генератори. Смята се, че течната система за охлаждане е по-ефективна.

6. Тип стартиране

Ръчен, електрически стартер или пък автоматично стартиране? За вилата може да изберете евтин генератор с шнур, който само трябва изтеглите, за да стартирате агрегата. Ако имате нужда от модел, който ще осигури автономно електроснабдяване, препоръчваме автоматичното стартиране.

генератор за ток

Най-добрите генератори според мощността им

На пазара има разнообразие от модели генератори за ток. В зависимост от тяхното приложение популярността им на пазара ги е утвърдила като най-добри за целта.


Генератори за ток до 3 kW

Те са предпочитани за бита и осигуряват нужното електричество за потребностите на неголяма къща.

Примерни модели:  генератори за ток

AL-KO 2000i

PRAMAC P2000i

SUZUKA WM 2500

Генератори за ток до 5 kW

Те са отличен избор за частни имоти, вили или пък строежи. Осигуряват достатъчно електроенергия не само за поддържане на битовите и осветителните уреди, но и за градински косачки, електроинструменти и заваръчна техника.

Примерни модели:

AVR HYUNDAI GG 4100 L 

AGT 4501 HSB

HONDA EC 5000генератори за ток


Генератори за ток до 10 kW

Тази мощност е достатъчна за захранването на няколко уреда едновременно. Този агрегат е предпочитан в строителството, изграждането на пътища, за учреждения, офиси и магазини със средни размери.

Примерни модели:

IMER ACCESS 8000

AVR HYUNDAI HY 9000

PRAMAC GSW10P


Генератори за ток над 10 kW

Те се причисляват към електрогенераторите професионален клас. Купуват се от предприятия, големи цехове, работилници и др. Мгенератор за токогат да осигурят електрозахранването на няколко вили и производствени помещения. Отличен избор при ремонтни и монтажни дейности, осъществявани далеч от ел. мрежа.

Примерни модели: 

PRAMAC GSW15Y 

PRAMAC GSW22YПолезно четиво:

Как да изберем подходящ снегорин

Какъв компресор да си купя? Видове, устройство и функции

Препоръчани телоподаващи и инверторни заваръчни апарати

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички