Основни критерии при избор на генератор за ток

Публикувано: 2020-11-05 14:40:49
Категории: Генератори за ток Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Когато на вилата често се случва да няма ток, може да се погрижите за комфорта си с автономно електроснабдяване на имота. Най-лесният начин е като купите генератор за ток, който да включвате, докато бъде възстановено електричеството. 

Преди да пристъпите към избор на генератор за ток, трябва да се съобразите с уредите, които ще захранвате с него. От тях зависи каква ще бъде мощността на агрегата.

Какъв генератор да изберем спрямо нуждата и източника на захранване?

Разглеждайки моделите генератори на пазара, не се ръководете от цената им. На първо място е мощността. Тя трябва да отговаря на вашите потребности. С колко и какви уреди ще натоварите агрегата за ток?

Уредите, които често използваме в ежедневието си, условно се делят на:

  • Активни
  • Реактивни

Активните преобразуват електроенергията в светлина или топлина

Това са: 

  • крушки
  • електрически печки
  • битови уреди
  • дребна битова техника като ютии, вентилатори, чайници
  • компютри, телевизори и др. 

Реактивните имат в конструкцията си електромотори, които в момента на стартиране изразходват повече енергия, отколкото в процеса на работа

Такива са: 

  • бормашини
  • перфоратори
  • шлифовъчни машини
  • прахосмукачки
  • въздушни компресори
  • заваръчно оборудване и др.

генератор за ток

Как да изчислим общата мощност на уредите?

При избора на генератор за ток е важно да съобразите колко ще бъде общото натоварване върху него, когато включите към него желаните уреди.

генератори за ток

След като определите какви уреди планирате да свържете към генератора, трябва да сумирате тяхната мощност и така може да определите какъв модел ще ви свърши работа. 

Практичен съвет: Когато купувате агрегати за ток, избирайте модели с мощност в запас, тъй като в бъдеще не е изключено да се наложи да го натоварите повече.

След като вече знаете каква трябва да е мощността на електрогенератора, пристъпваме към следващия въпрос:

Бензинов или дизелов генератор да изберем?

Ако започнем сравнението от цената, то при еднаква мощност дизеловите генератори ще бъдат по-скъпи. Да разгледаме този факт в детайли.

Традиционно бензинови генератори се купуват, когато потребителят има нужда от резервно, сезонно или пък аварийно електроснабдяване. Един бензинов агрегат за ток има по-малко ресурс, но е по-удобен от гледна точка на тегло, размери и ниво на шум в сравнение с дизеловите аналози. Бензиновите генератори освен това се обслужват по-лесно и просто.

Потребителите предпочитат дизелови генератори за ток, когато имат нужда от агрегат, способен да им осигури продължителна работанапример 7-8 часа, и мощност от 10 kW. Предимство на генераторите на дизел е, че са с дълъг експлоатационен живот и с по-голям ресурс на двигателя.

На пазара ще откриете още инверторни генератори. Често те се използват в качеството им на мобилен или авариен източник на електрозахранване. Осигуряват достатъчно ток и може да се използват без стабилизатор. 

Предпочитани са при: 

  • походи
  • пътешествия
  • за зареждане на акумулаторни батерии
  • автомобилни компресори
  • мобилни радиостанции

Популярни са и т.нар. заваръчни генератори, които служат едновременно като мобилен източник на електричество и заваръчен апарат.

агрегат за ток

Монофазен или трифазен генератор?

Следващият въпрос, който трябва да изясним, е какъв модел генератор за ток да изберем в зависимост от фазата. Съвременните агрегати биват монофазни (220V) и трифазни (380V).

Към първите спадат хладилниците, осветителните тела и телевизорите. При тях трябва прецизно да изчислите нужната мощност. Трифазните електрогенератори се използват за трифазни електроуреди и могат да осигурят резервно електричество за къщата, вилата или пък оранжерията.

Критерии при избор на електрогенератор

Ниво на шум

Препоръчително е нивото на шум да бъде не по-високо от 74 децибела, ако изберете бензинов генератор на ток, и 82 децибела, ако  е дизелов. При моделите със защитен корпус нивото на шум не бива да е повече от 70 децибела.

Наличие на защитен корпус и шумозаглушител

Обем на горивния резервоар

Колкото по-голям е резервоарът, толкова по-дълго ще работи вашият генератор, преди да се наложи да го презаредите. Разбира се, големият резервоар предполага, че агрегатът ще тежи повече.

Наличие на защита срещу пренапрежение и късо съединение

Защитата срещу пренапрежение и късо съединение е гаранция, че агрегатът за ток е допълнително защитен и ще ви служи по-дълго време.

Система за охлаждане

Системата може да бъде въздушна или течна, като втората е най-често срещата при скъпите стационарни генератори. Смята се, че течната система за охлаждане е по-ефективна.

Тип стартиране

Ръчен, електрически стартер или пък автоматично стартиране? За вилата може да изберете евтин генератор с шнур, който само трябва изтеглите, за да стартирате агрегата. Ако имате нужда от модел, който ще осигури автономно електроснабдяване, препоръчваме автоматичното стартиране.

генератор за ток

Приложение на генераторите за ток спрямо мощността им

На пазара има разнообразие от модели генератори за ток. Всеки един от тях намира конкретно приложение. За да ви бъдем максимално полезни, искаме да онагледим това, като ви дадем конкретни примери. 

Генератори за ток до 3 kW

Те са предпочитани за бита и осигуряват нужното електричество за потребностите на неголяма къща.

Примерни модели:  AL-KO 2000i, PRAMAC P2000i, SUZUKA WM 2500

Генератори за ток до 5 kW

Те са отличен избор за частни имоти, вили или строежи. Осигуряват достатъчно електроенергия не само за поддържане на битовите и осветителните уреди, но и за градински косачки, електроинструменти и заваръчна техника.

Примерни модели: AVR HYUNDAI GG 4100 L, AGT 4501 HSB, HONDA EC 5000

Генератори за ток до 10 kW

Тази мощност е достатъчна за захранването на няколко уреда едновременно. Този агрегат е предпочитан в строителството, изграждането на пътища, за учреждения, офиси и магазини със средни размери.

Примерни модели: IMER ACCESS 8000, AVR HYUNDAI HY 9000, PRAMAC GSW10P

Генератори за ток над 10 kW

Те се причисляват към електрогенераторите професионален клас. Купуват се от предприятия, големи цехове, работилници и др. Могат да осигурят електрозахранването на няколко вили и производствени помещения. Отличен избор при ремонтни и монтажни дейности, осъществявани далеч от ел. мрежа.

Примерни модели: PRAMAC GSW15Y, PRAMAC GSW22Y



Може би се интересувате още от:

Какво трябва да знаете при избор на генератор за ток на газ

Holzkraft - качествени машини за професионалисти

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание