8 начина за готвене на барбекю

Публикувано: 2024-01-29 06:11:59
Категории: Барбекюта и пушилни за месо Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

барбекю

Познаването на различните начини, по които може да готвите на барбекю, ще засили удовлетворението от притежаването му. Независимо от вида му - газово, електрическо или на дървени въглища, разполагате с повече възможности от очакваното. Ще ви убедим в това в следващите редове. Подбрали сме 8 метода на приготвяне на храна. Сигурни сме, че те ще ви вдъхновят да тествате нови рецепти съвсем скоро. 

Първи начин: Печене на директен огън

Това е най-лесният начин на готвене с барбекю. Той е и най-разпространения, като от наименованието му може да разберете бързо за какво става въпрос. Продуктите се поставят на скарата, непосредствено над източника на топлина. При този метод на готвене обикновено температурата е доста висока (поне 200°C). Затова е идеален за запичане. Достатъчно е да печете продуктите за по няколко минути от всяка страна, за да разполагате с готова храна. Тук трябва да знаете, че ако печете дебели пържоли, препоръчително е да ги оставите по-дълго на барбекюто. 

Опитните знаят, че при печене на директен огън след това може да оставите храната да постои за малко в по-хладната част на барбекюто. 

Този начин на готвене изисква около 20-30 минути и е подходящ за бургери, пържоли, наденици и т.н. 

Втори начин: Печене на недиректен огън

Този метод е по-бавен. Понякога дори изисква предварителна подготовка на продуктите. Подходящ е за печене на риба, пилешко и агнешко месо. 

овално барбекюКогато печетe по този начин, температурата е по-ниска (между 80 и 160°C). Това означава, че приготвянето на храната ще стане по-бавно. Като резултат месото например е по-сочно. За да не удължавате излишно процеса на готвене, съветваме да не вдигате капака на барбекюто начесто. Така горещият въздух се губи. 

Трети начин: Комбиниран 

Както и звучи, това е комбинация между първите два начина на готвене. Ще използвате и директен и недиректен огън, като в обичайния случай първо печете на силен, за да получите златиста коричка и да запечатате соковете във вътрешността. След това на по-ниска температура допичате. 

Четвърти начин: Опушване

Опушването изисква затворено пространство и ниска температура. Към това добавете и търпение, тъй като печенето ще става бавно. Традиционно, за да опушвате месо, риба и други продукти, се използват дърва или дървесен чипс - например дъб, череша, ябълка и т.н. Изборът зависи от вас и вашите предпочитания за вкус, а резултатът е съвършено приготвена храна с опушен аромат.

Пети начин: На дървени дъски 

Ако досега не сте пробвали да печете на дървена дъска, сега е моментът на опитате. При нагряването дървото започва да изпуска дим. Той се пропива в храната и така тя добива апетитен аромат. Този начин на печене на барбекю изисква предварително да навлажните дъската. Може да я потопите във вода. Самото готвене става на ниска температура. След това може да сервирате храната, както е била печена на дъската. Смело тествайте този подход с месо, риба, морски дарове, зеленчуци и сирена. 

градинско барбекю

Шести начин: На шиш

И при този начин на готвене на барбекю разчитате на недиректния огън, което означава, че отново трябва да се въоръжите с търпение. При всички положения обаче ще си струва. Бавното въртене на шиша допринася за съхраняването на сока във вътрешността на месото. Така ще имате на трапезата сочна хапка с хрупкава коричка. Печенето на шиш е подходящи за цели пилета и пуйки. Може да се използва и за приготвянето на ребра, бутове и други парчета месо. 

методи за готвене на барбекюСедми начин: На чугунена плоча

В онлайн магазин Коледжиков предлагаме електрически барбекюта на марката Plancha Mania. Разбира се, чугунена плоча ще откриете и в други модели. На такъв тип барбекю може да приготвяте без мазнина и с максимално съхраняване на полезните вещества риба, меса, зеленчуци и дори плодове и закуски (например палачинки, бъркани яйца с бекон). Задължително нагорещете максимално плочата от чугун. След това по желание може да посипете малко едра сол по нея и да добавите капки растително масло. Отгоре сложете храната, която искате да приготвите. Достатъчни са няколко минути. Тъй като чугунената плоча задълго остава гореща, може да я използвате след готвенето за съхраняване на топлината на храната.

Осми начин: По Тексаски 

Любопитен начин за приготвяне на храна на барбекю е т.нар. Тексаски (наименованието изхожда от традиционните състезания за барбекю готвачи в американския щат). Той е подходящ за печене или опушване на месо. За целта се използват алуминиево фолио или хартия за печене. Увивате в тях храната и я поставяте в барбекюто. 

Заключение

Накрая ни се иска да споделим няколко правила за всички, които са начинаещи в готвенето на барбекю. Стремете се да готвите на винаги добре почистени скари. За целта запознайте се подробно с препоръките на производителя. Увреждането на покритието на скарата заради агресивно чистене е най-малкото, с което искате да се сблъскате. Второ, преди да започнете да готвите храна за голяма компания, тествайте възможностите на барбекюто. Опитайте се да се ориентирате в температурните му режими и да опознаете всички функционалности. Стремете се и да вземете всички мерки за безопасност своевременно. Ако готвите на открито, сложете предпазни ръкавици и удобна готварска престилка. Наличието на набор от готварски инструменти също ще ви помогне да започнете да готвите със замах още от първите няколко опита. 



Може би се интересувате още и от:

Критерии при избор на газово барбекю: видове, марки, цена и приложение

Кои са необходимите аксесоари за едно перфектно барбекю изживяване?

Ако търсите керамично барбекю на въглища, изберете KAMADO JOE CLASSIC II

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание