Видове помпи за вода - предназначение и специфики

Публикувано: 2022-08-15 06:43:01
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Помпи за вода Rss feed

Спирането на водата или отсъствието на модерна водоснабдителна система е предизвикателство за всеки, който живее в къща или има вила в провинцията. Решението на този тип проблеми е покупката на водна помпа. В зависимост от конкретното й приложение на пазара ще откриете разнообразие от видове. Лесно може да се ориентирате в него, когато имате технически познания, а ако нямате - препоръчваме ви да се консултирате с търговски консултант.

Важно: Покупката на помпа за вода изисква специфични познания и внимателна преценка на условията, в която ще работи, натоварването и потребностите на имота. Подценяването на тази препоръка може да ви коства средства.

Днес ще разгледаме част от разнообразието от водни помпи на пазара. Няма да бъдем изчерпателни. Ще се постараем да очертаем основните видове и техните специфики.

Видове помпи за вода

ежекторен хидрофорКачествената помпа за вода е облекчение за всеки, който иска да има постоянен достъп до вода за битови нужди, пиене, поливане и т.н. В магазини Коледжиков може да разгледате богат асортимент от водни помпи на български и чуждестранни производители. За удобство сме ги групирали в различни категории според различните цели, за които се използват: потопяеми, дренажни, сондажни, фекални, градински, ежекторни, хидрофорни, циркулационни, вибрационни, вакуум и др. Помпите се различават и по своето предназначение - за битова или професионална употреба.

В следващите редове ще разгледаме подробно различните битови водни помпи. Според приложението си те се делят условно на дренажни, за водоснабдяване и циркулационни, а по принципа на работа - кладенчови, самозасмукващи и ръчни. По начина на изпомпване на водата - наземни (ежекторни, периферни, самозасмукващи и др.) и потопяеми.

Наземни помпи за вода

Наземните помпи за вода се захранват от кладенци, открити водоеми и водоснабдителни системи. Принципът им на работа изисква помпата да остане извън водата, а последната се засмуква в тръба, единият край на която е потопена в източника. От мощността им зависят тяхната производителност, дълбочината, от която може да засмукват вода, и височината на водния стълб.

На пазара ще откриете два типа наземни помпи - вихрови и центробежни. В първия случай машината се използва за добиване на вода от малки кладенци, а във втория - за засмукване на вода от по-дълбоки водоизточници.

Наземните помпи за вода имат няколко основни преимущества. Могат да създадат воден стълб с вибрационна помпа за водависочина от 15 до 20 метра и лесно се обслужват и монтират. Те не са подходящи обаче за засмукване на вода от дълбочина над 7-8 метра. Електродвигателят им обикновено работи шумно. Ако това е проблем за вас, препоръчваме да попитате своевременно търговски консултант за обезшумен модел.

Потопяеми помпи за вода

Потопяемите помпи за вода също се захранват от кладенци и други водоизточници. При тях обаче помпата е непосредствено във водата и поради този факт уредът не е необходимо да бъде защитен срещу сух ход.

Сред преимуществата на потопяемите водни помпи са възможност за засмукване на вода на по-голяма дълбочина (например, 40-50 метра) и безшумна работа на двигателя. Единственият им недостатък, ако може да бъде възприет като такъв, е по-високата им цена.

Инжекторни помпи

Инжекторите помпи се използват, когато трябва да се изпомпва вода от дълбочина над 10 метра. Те се отличават по това, че имат две засмукващи тръби - едната с голям диаметър, а другата - с по-малък. В края и на двете тръби има специален накрайник - инжектор. Благодарение на него помпата може да изпомпва вода от по-голяма дълбочина.

Сред преимуществата на инжекторните помпи са безопасност, надеждност, достъпност и просто инсталиране. Те са подходящи за битови нужди и са високопроизводителни. Разходът им на електроенергия е малък.

дренажна помпаДренажни помпи за вода

Ако искате да изпомпвате замърсена вода от водоеми, мазета, канавки, ями и други, препоръчително е да използвате дренажна помпа. В магазини Коледжиков може да разгледате модели за работа с вода, която съдържа твърди частици с различни размери.

Дренажните помпи са незаменими при изпомпването на вода, съдържаща пясък, дребна растителност, утайка и други дребни вещества. Някои от тях са снабдени с режещ нож, подобно на помпите за мръсна вода.

Добиваната с дренажна помпа вода е годна за напояване и други нужди.

Помпи за кладенец

Ако имате нужда от потопяема помпа за кладенец, внимателно изберете подходящия за целта модел. Обикновено този уред се използва за водоизточници с малка степен на замърсяване на водата. Използват се на по-малка дълбочина в сравнение със сондажните. Основното им предназначение е да изпомпат питейна вода, която има добри качества за консумация.

Препоръчително е помпата за кладенец да е с голяма мощност, производителност и напор. Качествените модели се отличават с безшумна работа и съвсем лека вибрация на корпуса.

Циркулационни помпи

В магазини Коледжиков предлагаме и циркулационни помпи. Те се инсталират непосредствено във водопроводна или отоплителна система. Осигуряват движението на водата по тях. Корпусът им обикновено е изработен от чугун, но се срещат и модели от стоманени или бронзови сплави.

Придвижването на водата при циркулационните помпи се дължи на въртеливото движение на мощен ротор с перка. Според начина на охлаждане може да бъдат: с мокър ротор или със сух ротор.

Циркулационните помпи с мокър ротор се отличават с безшумна работа, плавно превключване на скоростта на изпомпване и относително ниска цена. Ако ви трябва циркулационна помпа със сух ротор, трябва да знаете, че смазването и охлаждането на ротора изисква специално масло. Тя най-често се използва при голям обем вода и се отличава с висок коефициент на полезно действие. Изисква редовно техническо обслужване.

хидрофорен разширителен съдТрадиционно циркулационните помпи намират широко приложение в неголеми вилни къщи и технически помещения с голяма площ. Ако имате нужда от такава, обмислете добре какъв е обемът на отопляемата сграда, каква е дължината на системите и др.

Заключение

Всеки тип помпа има своето предназначение. Затова е необходимо внимателно да прецените условията, в които ще я използвате. Изборът на помпа не е лесна задача за хора, които нямат технически познания. Препоръчваме да се допитате до опитен консултант с инженерно образование, за да инвестирате парите си разумно в уред, който ще ви бъде от практическа полза. Ние можем да ви дадем ценни съвети и за правилното инсталиране на помпата и поддръжката й.




Полезно четиво: 

Хидрофор за къща: Основни съвети при избор

Видове помпи за вода - предназначение и специфики

Дренажна или фекална помпа?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание