Дренажна или фекална помпа?

Публикувано: 2022-06-13 06:57:18
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Помпи за вода Rss feed

На съвременния пазар ще откриете голямо разнообразие от помпи за вода. В зависимост от своята конструкция и принцип на работа те имат различно предназначение. Едни например са подходящи за пренос на чиста вода, а други са способни да засмукват и подават слабо замърсени течности. Конкретната приложимост на дадена помпа изисква изборът й да бъде направен компетентно. В противен случай рискувате тя бързо да излезе от употреба. 

В магазини Коледжиков предлагаме богат асортимент от водни помпи. Сред тях ще откриете различни модели за канализация. Това са устройства, които са способни да задвижват мръсна вода, гъсти течности и фекалии. Те са пригодени да засмукват и подават вода, съдържаща примеси с различна големина, включително пясък, глина, камъчета и др

помпа за вода

Помпите за мръсна вода се делят основно на две групи: дренажни и фекални. И двата вида може да се използват за изпомпване на вода от мазета, кладенци и др. Принципът им на работа е еднакъв. Снабдени са с електродвигател и помпен механизъм, който изпомпва мръсотията, която преминава през филтъра на входа. Конструкцията им обаче се различава. Точно това ги прави подходящи за различен тип приложения. 

Основни разлики между фекалните и дренажните помпи

Освен по сферите на приложения, тези два типа водни помпи се отличават и по ред други характеристики. 

  • Материал

Често фекалните помпи имат по-здрава конструкция. Тя може да бъде от стомана или чугун. Дренажните помпи може да откриете и изработени от пластмаса, устойчива на удари и други повреждания. 

  • Мощност

Традиционно фекалната помпа е с по-голяма мощност от дренажната. Този показател може да достигне 40 кВт. В такива случаи засмукването на водата може да бъде от дълбочина до 20 метра. 

  • Филтър

На входа на дренажните помпи се поставя филтър, през който едрите частици не може да преминат. 

  • Изисквания към температурата на водата

Дренажните водни помпи може да работят само с хладка вода, докато фекалните - дори с гореща. 

  • Цена 

Поради своята по-проста конструкция, дренажните помпи са по-евтини от фекалните. 

Кога имаме нужда от дренажна помпа? 

Дренажните помпи може да се използват за отводняване на помещения, изпомпване на басейни и канализационни ями, за понижаване на нивото на подземни води, за подаване на вода към декоративни фонтани и др. Те са пригодени за транспортиране на не особено чиста вода, която съдържа дребни частици. Биват два вида:

  • Повърхностни (поставят се частично във водата)
  • Потопяеми (потапят се изцяло във водата)

Характерно за повърхностните дренажни помпи е, че не се потапят във водата, тъй като това може да извади от строя мотора им. Сред основните им преимущества са компактност и мобилност

дренажна помпа гардена

Потопяемата дренажна помпа на свой ред намира широко приложение в бита. Отличава се от повърхностната по това, че се поставя непосредствено в канализация, кладенец или сондаж. Спуска се до самото дъно на източника на вода. Конструктивно устройството е снабдено със специален поплавък, чието предназначение е да контролира нивото на течността. В случай на критично спадане на нивото, помпата автоматично се изключва. Тя ще възстанови работата си, когато количеството на водата се увеличи. 

Как работи една дренажна помпа? 

По конструкция дренажната помпа наподобява много обикновената. Тя обаче е снабдена със защитни елементи, които предпазват от повреждане на работното колело в случай на удар с камък, твърди частици и др. Устройството се състои от електрически двигател, работно колело (диск с няколко перки) и допълнителни елементи, сред които са терморегулатор и поплавък за автоматично включване и изключване. 

Двигателят стартира въртенето на работното колело и водата постъпва в специална камера. Перката създава необходимото налягане на входа и изхода и водата започва да се движи в желаната посока. Дренажната помпа може да се използва за придвижване на вода в хоризонтално и вертикално направление. 

Как да изберем дренажна помпа? 

При покупка на дренажна помпа е препоръчително да обърнете внимание на няколко характеристики - здравина на материала, производителност, тип изключване (поплавък или автоматично), сфера на приложение и височина на напора. 

Кога имаме нужда от фекална помпа? 

Фекалните помпи може да бъдат професионални или битови. Те се използват за мръсна вода с примеси. Професионалната фекална помпа е по-мощна и е пригодена за работа с по-гъсти смеси, които съдържат частици с диаметър над 12 мм. Обикновено тя пропуска безпрепятствено пясък, влакнести вещества и др. Поради това основно се използва в силно замърсени места. 

фекална помпаАко търсите фекална помпа за битова употреба, потърсете модел с подходяща мощност. Препоръчително е да се допитате до специалист за съвет, за да му обясните в какви условия ще бъде използвана. Много важно е да знаете какъв приблизително е размерът на частиците във водата. Този параметър е определящ за мощността на всяка помпа. 

Добре е да знаете, че на пазара се предлагат монофазни водни помпи (които работят при напрежение 220V) и трифазни (380V). Има модели с вграден нож, който надробява постъпващите в помпата твърди частици и примеси. Тази система предпазва от запушване. 

В магазини Коледжиков ще откриете и помпи, които са предназначени за мръсна вода с агресивни химикали - например отпадни води от химически и металургични предприятия, киселини, разтворители и др. 

Как да изберем фекална помпа? 

фекална помпа с ножПомпите за фекални води може да бъдат без или с поплавък. В първия случай се използват за отводняване на мазета и кладенци. Може да послужат и за отпадни води. Тогава обаче се понижава производителността им. 

Фекалната помпа с поплавък работи в автоматичен режим. Неговата роля е да спре мотора в случай на критично понижаване на нивото на водата. Може да бъде вграден или отделно стоящ.

За къща много често клиентите търсят помпа за фекални води с нож или режеща перка. Тя се потапя на дълбочина до 10 метра

Когато избирате фекална помпа, съобразете се с няколко характеристики: периодичност на използване, дълбочина на резервоара, в който ще бъде поставена, оптимална мощност, диаметър, интервал между източванията и др. Проучете внимателно производителя. Уверете се, че той е надежден и има добра репутация сред потребителите и търговците. 

Заключение 

Фекалните помпи са практични и може да се използват в доста сфери - от изпомпване на фекалии от канализацията до отводняване на изби, мазета, терени, басейни и др. Обикновено са по-мощни от дренажните и имат по-здрав корпус. Благодарение на устойчивостта си на износване, ще служат дълги години. Това ги прави предпочитание от промишлеността и селското стопанство и в бита. 

На свой ред дренажните помпи също имат своето специално място на пазара. Те имат по-проста конструкция и може да ги закупите на по-ниска цена. Когато имате нужда от водна помпа за наводнено от дъждовете мазе или искате да отводните градината или езерце, може да използвате именно дренажна. 

Оставаме на Ваше разположение, ако имате въпроси или търсите мнение за някоя от дренажните и фекалните помпи в магазина. 



Полезно четиво: 

Помпи за вода Honda - сила и издръжливост

Как да изберем хидрофор? 

Градинска техника и градинско оборудване от първа нужда

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание