Хидрофор за къща: Основни съвети при избор

Публикувано: 2023-03-27 06:45:04
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Помпи за вода Rss feed

Водоснабдяването на къща, която се намира далеч от добре устроените градски и селски зони, изисква внимателна оценка на автономните източници на вода и грамотен избор на качествен хидрофор. Тъй като подземните източници се характеризират с липса на налягане, е наложителна покупката на регулираща станция за доставка на вода - помпена станция или още хидрофор за къща

В следващите редове ще поговорим за основните съвети, които можем да получите, когато ви предстои избор на водна помпа. Отсега трябва да знаете, че ключово е да бъдат съобразени спецификите на помпеното оборудване, съвместимостта между частите му, източника на вода (например кладенец, резервоар, водопровод) и мястото на монтаж. За изграждането на помпена станция обикновено се избира равен терен, разположен под мокро помещение или навън. Ако изберете хидрофорът да е в дома ви - например в тоалетната или под верандата, осигурете добра шумоизолация. 

Фактори при покупка на хидрофор за къща

Едно от най-важните неща, които трябва да съобразите, е устройството на самата водна помпа. На пазара се предлагат два вида хидрофори - мембранни и безмембранни. Мембранните хидрофори са снабдени с еластична херметична мембрана. Нейната функция е да разделя отсеките с вода и сгъстен въздух.При хидрофорите от безмембранен тип водата и сгъстеният въздух се намират в един резервоар. 

Следващата важна характеристика е свързана с два основни фактора за работата на водната помпа - промяната на налягането и обема на използваната вода. Говорим за количеството автоматични включвания и изключвания за един час - този показател може да бъде различен. 

хидрофори помпа

Вижте още: Как да изберем хидрофор

Ако се замислите по въпроса, може да добиете представа как налягането влияние на стартирането на помпата. Ако потребителят отвори крана на чешмата, обемът на водата в устройството започва да намалява. Оттук се увеличава възглавницата със сгъстен въздух. Тъй като налягането се понижава, помпата автоматично се включва и започва да изпомпва вода, докато обемът на въздуха намалее. Тогава релето изключва помпата. Обикновено максималният показател за налягане се залага от производителя. Работата на релето може да се регулира самостоятелно. 

Когато избирате хидрофор, задължително вземете предвид средното потребление на вода от домакинството.

Как се изчислява потреблението на вода на домакинството?

То се изчислява на база количеството вода, изразходвано за час. По груби сметки едно четиричленно семейство с малка къща се нуждае от хидрофор с капацитет 2-3 куб. метра на час. За по-многобройно семейство в голяма къща, например на два етажа, е препоръчително да потърсите помпа с поне 8 куб. метра на час

Към този базисен пример трябва да вземете предвид и начина на живот на хората - имат ли малки деца, какви домакински уреди и удобства използват (пералня, съдомиялна, вана и т.н.), има ли в градината автоматизирана система за поливане и т.н. 

хидрофор за къща помпа за вода

Друг важен момент е максималното налягане, генерирано от хидрофора. То се настройва ръчно в момента на инсталиране на системата и се съобразява с всички устройства, включени във водоснабдителната система (бойлери и др.)

Когато клиентите ни искат да купят водна помпа, винаги ги питаме какъв източник на вода ще използват. При избора на хидрофор е много важно, дали той е кладенец, водопровод, резервоар или нещо друго. За да вземете вода от кладенец, имате нужда от мощна помпа, която може да работи в непрекъснат режим.

водна помпа хидрофорВ идеалния случай хидрофорите за къщи са оптимално решение, когато водата за домакинството се взима от плитки кладенци и от езера, когато имате нужда от вода за поливане

В самото начало споменахме един от ключовите фактори при покупка на хидрофор - мястото на инсталиране. Съвременните помпи с компактен размер позволяват те да бъдат поставени почти навсякъде - на терасата, в тоалетната, в антрето или пък под мивката в кухнята. Тъй като нивото на шума по време на работа може да варира, препоръчително е да обърнете внимание на този показател и при нужда да осигурите допълнителна шумоизолация. 

Съвет: Преди да пристъпите към инсталирането на помпена станция, запознайте се с изискванията и препоръките на производителя. Информация по този въпрос може да получите и от търговските консултанти в онлайн магазин koledzhikov.bg

Някои от правилата засягат площта на помещението и неговата височина, както и минималното отстояние на водната помпа от стената. Препоръчително е температурата в помещението да не е минусова. Ако има кабели, лампи или друг тип инсталация, задължително е те да бъдат с високо ниво на защита срещу влага. За да осигурите добро охлаждане на двигателя, е необходимо помещението да е проветриво. 

Препоръка: Когато хидрофорът е прекалено шумен, може да го изнесете извън къщата. Трябва да оформите добре изолирана и запечатана дупка в земята. Често за целта се използват бетон, армирана мрежа, полистирол и други материали, които се използват за изолация и херметизиране. 

Заключителни думи

Макар изборът на хидрофор за къща да изглежда на пръв поглед сложен, с него може да се справи всеки собственик на дом. Необходимо е да отчетете средния разход на вода и да имате представа за конструктивните особености на водопровода. Ако имате колебания на кой модел хидрофор да се спрете, не се колебайте да ни потърсите

Съвременните помпи за вода се отличават с икономичност, компактни размери и висока производителност. При покупката на модел добре се запознайте с инструкциите към него. 



Полезно четиво: 

Видове помпи за вода - предназначение и специфики

Дренажна или фекална помпа?

Помпи за вода HONDA - сила и издръжливост

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание