​​Резистограф IML - безкомпромисна прецизност за обследване на дървесната плътност и здравина

Публикувано:
Категории: ВОДЕЩИ НОВИНИ И РЕВЮТА​

Какво представлява система за тестване на дървесина IML RESI PoweDrill?

Електронна бормашина, със потребителски интерфейс, за сложни измервания.

 

Резистограф IML RESI PowerDrill e електронно устройство за изследване на дървета и дървени конструкции за наличие на скрити пукнатини и загниване, осигурявайки надеждни и значими измервания. Чрез него може да се провери състоянието и здравето на обследвания обект, за да се направи анализ дали той е потенциално опасен и подлежи на отстраняване или реконструкция. Резистограф IML RESI PowerDrill представлява акумулаторен уред, с алуминиев корпус, който има дигитално устройство с LCD дисплей и контролни бутони за навигация в менюто. Тест и анализ на дървесина се извършва посредством тънко свредло, което се забива в дървения материал. Спрямо скоростта и съпротивлението при проникване, специален софтуер в резистограф IML RESI PowerDrill анализира, записва резултата и показва графика на дигиталния екран.

 

 

Измервания и резултати с резистограф IML RESI PowerDrill

Голямото предимство на IML-RESI PD е не само записът на съпротивлението при пробива, но също и на скоростта, с която свредлото прониква. Следователно има две измервателни криви, които се показват на една графика. Това позволява на оператора да получи много по-ясна картина и по-лесно да идентифицира различните видове и етапи на загниване в дървесината.

 

Съпротивление при пробиване и триене

При провеждане на измерване, пробивна игла, която е с ширина 3 милиметра и дебелина на върха 1.5 милиметра прониква в дървесината. Колкото по-дълбоко пробива, това създава по-голямо триене. Съгласно тази съпротивителна сила, кривата на измерване се изменя във възходяща тенденция. Когато иглата премине през по мек участък или кухина, това се индексира със спад във фрафиката.

 

Скорост на пробиване

Резистограф IML-RESI PD измерва както съпротивлението върху иглата, така и скоростта на проникването ѝ, като се отчита силата, необходима за пробиване на дървесината. Практически и научни експерименти доказват, че триенето не оказва влияние върху правилното определяне на скоростта. 

 

 

 

Нагледен пример за работата на резистограф IML RESI PowerDrill

Следните примери ще помогнат за изясняване на резултатите от обследване, чрез изобразяване на кривата на триене и кривата на  силата в една графика.

 

Пример 1: Тропическа дървесина с дефект

Кривата на съпротивление (в зелено) показва постоянно нарастваща тенденция в амплитуда, дължаща се на триене на свредлото. При дълбочина 35.5 сантиметра линията прави лек ход надолу, което означава, че има дефект в дървесината. Въпреки това, точна интерпретацията е трудна въз основа на повишеното триене. Графиката за скоростта на проникване (в синьо) започва да намалява след 31-вия сантиметър и спада до 0 след 35-ия. Това показва далеч по-напредналата деградация на дървесината, което означава, че дървото е загнило.

 

Пример 2: Акация с дефект

Кривата на силата за проникване (синя) намалява по-ясно на 21.5 см от кривата на съпротивлението на свредлото (зелено). Кривата на съпротивлението на сондажа не намалява под 60%. Участъка, където не се отчита никаква сила за проникване (синьо), предполага кухина или много напреднало гниене. Разликата между амплитудите на кривата на съпротивлението на свредлото (зелено) и кривата на силата на проникване (синя) се получава от триенето на иглата.

 

 

Заключение

Практиката и научните тестове показват, че измерването на захранващата сила се влияе много малко от триенето на свредлото. Измерванията на твърда дървесина с ранен етап на разпадане доказват увеличаването в кривата на захранващата сила. Обследването на дървета и дървени конструкции с резистограф IML PowerDrill е най-точния метод, благодарение на двата параметъра, комбинирани в обща графика.

Споделете това съдържание

Добави коментар

Трябва да се регистрирате
Щракнете тук, за да се регистрирате

Продуктът е добавен към желани продукти
Виж Всички Любими
Продуктът е добавен за сравнение.
Виж Всички