Да подготвим тревата за косене след зимата

Публикувано: 2024-04-01 06:00:26
Категории: Аератори за трева Rss feed , Градинска техника Rss feed , Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Пръскачки Rss feed , Сеялки Rss feed

косене на трева по поляната

След есента и зимата поляната ви със сигурност не изглежда в най-доброто си състояние. За да започнете сезона на косене, препоръчваме да я огледате и да й поставите оценка. Има ли по нея плешиви места? Има ли зони, които бихте искали да подобрите спрямо предходното лято? Когато сте оценили състоянието на тревата, сте готови да пристъпите към възстановяването й. 

Първи стъпки за възстановяване на тревата 

Най-подходящото време за възстановяване на тревната настилка е, когато тревата пониква. Ще забележите, че на места тя е все по-малко зелена и гъста. 

Като начало вземете градинско гребло и започнете да прибирате останалите листа, клони и други остатъци от тревата. Движете греблото по дължина и ширина. По този начин ще почистите поляната, а почвата леко ще се разрохка. 

Второ, разрохкайте горния слой на почвата. Когато тя е плътна, няма да е достатъчно да минете по нея с градинско гребло. Може да използвате вила, за да направите дупки, или аератор. Това е специална машина, която има няколко разновидности на пазара. С нея лесно ще вкарате кислород в почвата и ще стимулирате израстването на здрава и зелена трева. 

Към първото косене след зимата може да не пристъпвате веднага. Почвата трябва добре да изсъхне, за да може колелата на косачката да не затъват в калта и да не навредят на тревата. Препоръчваме да изчакате тревата да косене на тревадостигне височина до десетина сантиметра. След това пристъпете към косене. 

Не забравяйте да подхраните новорастящата трева

Красивата трева изисква адекватно торене. През пролетта всички растения имат нужда от подхранване. За целта може да използвате торове, богати на азот. На вас оставяме да изберете дали да бъдат течни или сухи. Първите може да нанесете с пръскачка или лейка. Вторите, които често са под формата на гранули, казват, че позволяват да се разпределят по-равномерно. Колкото до количеството тор, проучете препоръките на опаковката. Добре е да се тори след косене, ако то се провежда след края на зимата, или след аериране или скарифиране. Може да наторите и след обичайното разчесване на тревата с градинско гребло. Пролетното подхранване е ключово за растенията. С него стимулирате възстановяването на тревата и може да повлияе профилактично срещу болести. 

Следващата стъпка е сеенето на трева. Ако по поляната има голи места, сега е моментът да се справите с тях. За да постигнете оптимален резултат, заравнете добре терена. През зимата може да са се образували ями. Ако си спомняте каква трева сте засели преди време, използвайте същата. 

В името на плътната и приятно зелена трева следващата задача пред вас изисква да се справите с плевелите. Те се развиват къде ли не. На пазара ще откриете различни градински инструменти, с които да плевите ефективно. В някои случаи е необходимо да се използват и хербициди. Може да разнесете препарата с пръскачка по листата на плевелите. 




Може би се интересувате още и от:

Как да изберем косачка за трева?

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

Как да косим тревата през лятото

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание