Често задавани въпроси при използване на аератор или скарификатор

Публикувано: 2022-07-04 06:10:01
Категории: Аератори за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Поляна, на която може да ходиш бос и да полегнеш по всяко време, е идеалното място за релаксация. Тя предразполага към прекарване на време на открито и е отлично продължение на уюта и комфорта, който сте създали в дома си.

За да имате зелена, гъста и равномерна трева на поляната, препоръчваме да включите в поддръжката й използването на аератор и скарификатор.

В магазини Коледжиков ще откриете богат избор на модели на производители от цял свят. Всеки един от тях има своите специфики и предимства.

Днес обаче няма да говорим за конструктивните характеристики на аераторите и скарификаторите, техните цени и професионално или хоби приложение, а ще дадем отговори на често задавани въпроси на наши клиенти. Те ще ви помогнат да се ориентирате какви са утвърдените практики при използването на този тип градинска техника. Например, колко пъти да аерирате тревата, имате ли нужда от скарификатор, кога да очаквате видими резултати и т.н.

Кога трябва да се прави аерация на тревата?

Опитните озеленители знаят, че е препоръчително аериране и скарификация да се провеждат два пъти на година. В началото на пролетта, за да подготвите почвата за сезона, и през есента за окончателно почистване на почвата.

аератор

По време на обработката се отстраняват мъхове и суха трева и се насища почвата с кислород. За есенното третиране е важно да избегнете настъпването на студовете. Планирайте използването на аератор или скарификатор за топлите дни, така тревата няма да остане с открити корени.

Дава ли добри резултати аерацията при всички видове трева?

Може да използвате аератора за всякакъв вид трева. Така ще подобрите съществено здравето и качеството й.

Как да разбера, че поляната ми има нужда от аериране?

Глинести почви, утъпкани почви след преминаване на тежки транспортни средства или пък поляни с висока плътност на остаряла и суха трева.

И при трите случая препоръчваме да използвате аерирането, за да върнете отличния вид на тревната настилка.

Друг признак за наложителна намеса е задържането на вода след дъжд или поливане на тревата.

Колко често може да се аерира поляната?

Почвите с високо съдържание на глина са предразположени към натрупването на суха трева. Тогава е необходимо да провеждате аериране два пъти годишно.

В зони с по-песъчливи почви до еднократна процедура в рамките на година ще доведе до оздравяване на тревната настилка и естествено подобряване на плодородието на почвата. Ако забележите обаче, задържането на вода след дъжд, необходимо е да минете пак с аератор.

Кога да очаквам резултат от аерирането?

В зависимост от състоянието на поляната и торенето, резултатите може да останат невидими след първата процедура дори след 8-10 седмици. Това не бива да ви заблуждава. През този период протичат съществени промени, които са свързани с кореновата система.

Оптимални резултати от усилията си може да очаквате след втората и третата процедура. Най-вече на втората година, когато вече ще сте обработили затревения терен за трети път.

С аератор може ли да се стимулира по-бърз растеж на тревата?

Поддържаната поляна се отличава с гъста трева, която расте бързо и има ярък и плътен цвят.

голям аераторАко искате да ускорите растежа на тревата, може да включите в поддръжката на двора допълнително торене и поливане. Ако първото аериране на тревата е дало резултат, има ли нужда от второ?

Добрите резултати сега не са повод да спирате да се грижите за почвата и тревата. Те показват, че сте на прав път и усилията, които сте вложили досега, не са отишли напразно.

За ефективно аериране каква трябва да бъде честотата на въртене на ножовете?

Всеки производител залага честота на въртене и разположение на ножовете, които дават оптимален резултат. Тези стандартизирани параметри гарантират, че ще обработите терена с нужната честота и на подходящата дълбочина.

Смята се, че колкото по-надълбоко и по-наблизо са прорезите, толкова по-добре, но трябва да се внимава вместо да аерирате тревата, да не изорете почвата и тогава от ефекта ще получите дефект!

Колко време отнема възстановяването на тревата?

Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора - състояние на почвата, поливане, климатични условия, кога сте косили за последен път и т.н. Горе-долу очаквайте новата тревна настилка след две седмици. Може да ускорите процеса, като торите и поливате според нуждите на терена.

Когато навън е горещо и сухо от доста време, може ли да се аерира?

В такива условия препоръчваме да не посягате към аератор или скарификатор. Една обработка може да провокира поява на доста плевели и увеличаване на скоростта, с която се изпарява водата от моравата. Това допълнително ще изсуши кореновата система.

Необходимо ли е да сеем трева по време на аериране?

Сеенето на трева е най-продуктивно и полезно през втория пълен сезон на растеж. Така предходните процедури по аериране на полята ще са постигнали оптимален резултат на подобряване на условията.

Може ли да се тори, след като се аерира?

Това е добра идея. Наторяването след аерация ще даде максимален резултат. В идеалния случай насочете подхранващите вещества към кореновата система. Така ще стимулирате по-бързото и по-пълноценното им усвояване.

Торенето през периода на аериране осигурява добри резултати в дългосрочен план.

Кога има резон да използваме скарификатор за отстраняване на плевелите?

Когато кореновата система и тревната настилка са се възстановили от аерирането, може да използвате скарификатор. Тази градинска машина умело се справя с отстраняването на плевели, мъх и стара трева.

Тук разликата в конструкцията играе решаващо значение. Както знаете, аераторът има ножове, с които прави прорези в почвата. Скарификаторът на свой ред има пружинни ножове. Те не навлизат в целостта на почвата, а работят на повърхността на моравата.

За максимален резултат настройте точната дълбочина на работа на скарификатора.

Трябва ли ми скарификатор, ако имам аератор?

Разчесването и отстраняването на старата трева е препоръчително при запуснати дворове, чиято тревна настилка е буквално задушена от суха и мъртва трева. Тази процедура не може да се осъществи с аератор. За целта имате нужда от скарификатор.

Полива ли се поляната след аериране?

Да, препоръчително е. Водата ще спомогне за стартиране на процеса на възстановяване на кореновата система и наторяването.

Няколко съвета, които ще ви бъдат от полза при работа с аератор и скарификатор

  • Ако дълго време не сте разрохквали почвата, има вероятност ножовете на машината да не могат да проникнат в нея. Затова използвайте режим, при който разрезите ще достигнат до 3-4 см дълбочина.
  • За премахването на мъх, листа и суха трева, настройте работна дълбочина до 2-3 см.
  • Използвайте максималната дълбочина на работа на аератора, само ако почвата е предварително обработена.
  • Препоръчително е да използвате скарификатор след като прокара първата трева през пролетта. Тогава са видими голите места и може да определите проблемните зони.
  • Планирайте дълбока обработка на почвата през есента. Следващите месеци ще са плодоносни и ще доведат до подобряване на здравословното състояние на почвата и кореновата система.
  • Ако почвата е с високо съдържание на глина, препоръчваме да аериране по-често. За подобряване на условията за използване на аератор, желателно е почвата да е влажна.

Ако не сте открили отговор на въпроса си, екипът на магазин Коледжиков е на Ваше разположение за още съвети, препоръки и разясняване на предназначението и принципа на работа на скарификаторите и аераторите.




Може би се интересувате още и от:

Какво предсталява мулчирането и с какво е полезно? 

Как да изберем косачка за трева?

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание