Как да изберем косачка за трева?

Публикувано: 2023-07-17 06:24:34
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Косенето на тревата е едно от основните занимания през топлите дни от годината. За да имаме идеална поляна, ключово условие е да разполагаме с качествена косачка. Нейното качество обаче не бива да бъде единственият критерий, който ни ръководи при избора й. Много важно е да се съобразим с редица фактори. Например с характеристиките на терена, честотата на косене, нашите възможности и други обстоятелства, които може да не зависят от самите нас. 

акумулаторна косачка за трева Щил

За да изберете косачка за трева, която да отговори на потребностите ви, днес ще преминем през няколко основни въпроса, свързани с нея. Ще разгледаме кои са ключовите характеристики на машината и каква е ползата от тях. Накрая ще ви дадем няколко съвета за работа с косачка и нейната поддръжка. 

Какво представлява косачката за трева?

Косачката за трева се използва за косене и в най-общия случай представлява платформа с твърда рама, на която е закрепен силов агрегат. По височината на долната част на корпуса може да се ориентирате, доколко машината е проходима, т.е подходяща за сложни и неравни участъци. Основни компоненти на косачката са още:

  • режещ механизъм - най-често се състои от няколко ножа
  • ръкохватка с елементи за управление 
  • двигател - той може да бъде електрически, бензинов или дизелов
  • колела - евтините косачки най-често са с пластмасови колела, а по-скъпите - с гумени. По диаметъра им може да съдите за възможността на машината да преодолява препятствия

Видове косачки за трева

как да изберем косачкаКосачките за трева се поделят на няколко групи според критерия, по който се разглеждат. В следващите редове ще посочим какви може да бъдат те, за да можете по-лесно да се ориентирате сред огромния избор на пазара. 

Косачки според типа двигател

Без съмнение едни от най-мощните косачки за трева на пазара са бензиновите. Те са оборудвани с двигател с вътрешно горене (ДВГ) и се захранват с горивна смес от бензин и масло. Конструкцията им се отличава с допълнителна скоростна кутия и трансмисия. Освен това има резервоар за гориво, на което се дължат по-големите габарити на бензиновите косачки. 

Вижте още:

Как да косим тревата през лятото

Как да се отървем от високата трева с косачка GRILLO HWT 700

EUROSYSTEMS M 90 - палцова косачка за висока трева и бурени

EGO Power+ ZT4201E-L Zero Turn - акумулаторна косачка за трева на бъдещето

Типично за бензиновата косачка за трева, наричана още моторна, е, че може да бъде със самоход и осигурява висока производителност, благодарение на мощността на режещия механизъм. Предвид наличието на резервоар, често тя е доста тежка, което за някои потребители е проблем с оглед лесното управление. Препоръчваме да изберете бензинова косачка, която градината ви е с площ 500 кв.метра и повече. 

Почти безшумни, но по-малко мощни, електрическите косачки за трева са предпочитани поради компактните си размери и по-ниско тегло. С тях сте ограничени от местоположението на източника на захранване и трябва да внимавате кабелът да не се скъса (в храсти или други препятствия). Препоръчваме да купите електрическа косачка, ако дворът ви е по-малко от 500 кв. метра. В такива случаи рядко дължината на кабелът е проблем. 

Алтернатива на електрическите косачки са акумулаторните. При тях запазвате подвижността си из градината, тъй като не се захранват с кабел, а с батерии. Акумулаторната косачка е модерно и практично решение, с което може да си гарантирате свобода на придвижване и повече мощност. 

На пазара се предлагат и ръчни косачки. Те се задвижват от физическата сила на потребителя, тъй като не са снабдени с двигател. Несъмнено предимство на ръчната косачка за трева е, че с нея може да се работи при всякакви условия и температура на въздуха. Тя е икономична от гледна точка на разходите за гориво и поддръжка. Подходяща е обаче предимно за косене на млада трева. Не се препоръчва за растителност с жилави стебла или пък млади храсти. 

Косачки според начина на придвижване 

Косачките за трева традиционно са снабдени с колела, което им позволява да се придвижват успешно по различни терени. Със сигурност ще срещнете много модели и е добре да може да различавате тяхното предназначение. 

съвет за избор на косачка за треваПреимущество на колесните косачки е, че с тях може да режете тревата на една височина и може да вървят ръка за ръка с голям набор от допълнителни функции - кош за трева, мулчиране и т.н. В зависимост от предназначението може да избирате измежду доста варианти. За спортни игрища и други големи тревни площи често търсени са тракторните косачки. Ако искате да разчистите буренясал терен, разгледайте косачките за висока трева и палцовите (ножови) косачки. Ако се занимавате професионално с поддръжка на градини и паркове, хвърлете поглед и на Zero Turn косачките за трева. Те са с нулев ъгъл на завиване, което им позволява да са супер маневрени и да окосявате перфектно около дървета и храсти.  

Друга ключова категория са косачките райдери. Те се отличават с висока производителност и се използват за поддръжка на големи терени - паркове, стадиони, игрища и т.н. За оператора е предвидена седалка, от която той удобно може да направлява машината. Предимство на косачките райдери са, че може да косите големи площи за единица време, снабдени са традиционно с обемни кошове за окосената трева и е по силите им да се справят с дебела растителност. 

На пазара ще срещнете и косачки роботи. Те са модерно решение за къщи с дворове. Позволяват да ги управлявате от дистанция и с тях отпада необходимостта да обхождате имота, за да го поддържате. 

косачка робот

Критерии при избор на косачка 

Критериите при избор на косачка за трева варират от потребител на потребител. За да изясните за себе си - какво точно търсите, ние ще очертаем основните характеристики, които е добре да имате предвид. Такива са например:

Принцип на работа 

Косачките може да имат различен режещ механизъм. Познати са три вида - барабанен, роторен и дисков. За равни терени може да предпочетете косяща машина с барабанен механизъм. С нея ще постигнете идеален срез, дори когато пред ножовете попадат по-груби стебла. Когато теренът е неравен, срещат се ями или други дефекти, за предпочитане са косачките с роторен механизъм. При тях режещият диск или ножовете позволяват регулиране на височината на косене. 

С кош или без?

При покупка на косачка е добре да помислите дали тя да бъде с кош или без. Някои модели са със странично или задно изхвърляне на окосената трева. Много потребители, които избират косачка без кош, залагат на странично изхвърляне, тъй като по този начин след това не газят върху окосеното. Ако може да косите и да се движите редом до машината, не е проблем тя да бъде и със задно изхвърляне. 

Вижте още:

Какъв модел косачка робот Navimow да избера?

Ревю: С акумулаторна косачка GreenWorks GD60LM51HP се коси чисто, тихо и удобно

Самоходна бензинова косачка Щил RM 655 RS за безупречен двор

Тракторни косачки SECO - изборът за сезон 2023

съвет за покупка на косачка за треваКосачките с кош са по-удобни, но и по-масивни и тежки. Последните две характеристики до известна степен ги правят по-малко маневрени. Същевременно докато косите, тревата се събира в коша, с което отпада задължението след това да събирате окосеното. При избор на косачка попитайте каква да бъде вместимостта на коша предвид големината на градината ви. Може да избирате и от какъв материал да бъде изработен той - пластмасов или платнен. 

Любопитно: Окосената трева може да използвате като компост или да я изсушите за фураж за домашни животни. 

Каква да бъде мощността на косачката за трева?

Мощността на косачката е сред най-важните критерии при покупка. За да се ориентирате, ще ви дадем няколко насоки. 

За неголеми терени може да изберете електрическа/акумулаторна косачка с мощност 1,5 kW или бензинова с до 3 к.с. Тези модели са компактни и маневрени. Може да ви осигурят работна ширина до 40 см. 

За косене на средни по големина терени разгледайте косачките с мощност 1.5-2 kW или 3-5 к.с. С тях успешно ще се справяте с по-дебела и стара растителност. 

За големи терени препоръчително е да изберете машина с мощност над вече посочените. Тук вече говорим и за по-голяма работна ширина - например около 80 см.  

Самоходна косачка или без самоход? 

Самоходът е функция, която има своите предимства, когато искате машина с по-висока проходимост и възможност да се използват на сложни терени. Косачките без самоход се придвижват от физическата сила на оператора. Техните ножове се задвижват от завъртането на колелата. Отличават се с по-леко тегло, компактни размери и по-висока производителност в сравнение с ръчните косачки. 

Ако търсите косачка със самоход, допитайте се до продавач-консултантите какъв тип е той. Може да бъде заден, преден или на четирите колела. Всяка една от тези разновидности има своите предимства и недостатъци. 

Производителност, размери и тегло 

Производителността на косачката е показател, който указва каква площ може да окосите за единица време. Традиционно той се измерва в кв.м/час и пряко зависи от мощността на двигателя. 

Характеристики като размери и тегло е важно да бъдат отчетени, тъй като те се отнасят до физическите възможности на оператора. Ако не можете да владеете машина без кой знае какви усилия, съществува риск да се нараните или да не постигнете желания резултат от косенето. За възрастни хора и жени например предпочитани са малките и средните по големина косачки за трева. Те са леки, маневрени и удобни за управление. 

чешка тракторна косачка секо

Има ли значение какъв е материалът на корпуса на косачката? 

Материалът, от който е изработен корпусът на косачката, се отразява на цената й. Например евтините модели често имат лек корпус, тъй като той е произведен от пластмаса. При тях е препоръчително да избягвате удари в камъни и други остри предмети. 

съвет за покупка на косачкаКосачките за трева с корпус от алуминий също леки, но са по-устойчиви на механични повреди. Те са и защитени срещу корозия. Може да ги използвате в сурови климатични условия. 

Най-здравият материал за косачки е стоманата. Задължително е тя да бъде с покритие срещу корозия. 

Видове ножове за косачка

Режещият механизъм на косачките за трева може да е различен и има своето практично приложение. Може да изберете модел със стандартно широко острие с едностранно заточване или пък с нож, който мулчира окосената трева и равномерно я разпределя по терена. Някои косачки, например като GRILLO HWT 600 WD, косят с корда. 

Как да изберем косачка според особеностите на градината ни? 

Разнообразието от косачки за трева на пазара е добре дошло. За да се възползвате обаче от него, е необходимо да отчетете особеностите на вашата градина. Сред най-важните са:

  • вид трева 

Оценете тревната настилка и скоростта на растеж на тревата. Ако тя се състои преимуществено от меки къси стебла (няма храсти), може да купите ръчна или електрическа/акумулаторна косачка. Колкото по-разнородна е растителността и срещате високи и дебели стебла, толкова по-голяма е вероятността да имате нужда от по-мощна машина. 

  • височина на тревата

Повечето косачки за трева позволяват да бъдат настройвани в определен диапазон на работната височина. Запознайте се с него в списъка от характеристики към всеки модел. 

  • размер на терена 

Малките терени може да се поддържат с ръчна косачка. Ако имате дворно пространство с площ над 500 кв. метра, потърсете самоходна косачка с бензинов двигател. За още по-големи терени препоръчваме косачки райдери, тракторни косачки и др. Нелош вариант са и косачките роботи. 

  • релеф

От релефа на поляната зависи какъв модел косачка ще ви свърши работа. Косачките роботи например изискват перфектно състояние на терена. 

Заключителни думи 

Внимателният избор на косачка за трева е гаранция, че ще разполагате с градински уред, който ще покрие очакванията ви. В горните редове обсъдихме кои са ключовите неща, на които трябва да обърнете внимание. Сега в заключение ще ви дадем няколко съвета и ще подчертаем важността на производителя. 

косачка с функция мулчиране

За да използвате косачката си дълго време, препоръчваме да се запознаете в самото начало с препоръките на производителя по отношение на правилата за безопасна употреба, поддръжка и съхранение. Винаги оглеждайте ножовете. Те трябва да бъдат заточени и равни. Наличието на предпазител, който стопира изрезките трева, е гаранция, че няма да имате инциденти. 

Ако имате електрическа косачка, редовно обследвайте целостта на захранващия кабел. Не е желателно да косите с нея по време на дъжд или след като е паднала росата. 

Тъй като косачките с ДВГ са шумни и отделят газове, носенето на защитни очила, маска и антифони е препоръчително. 

По отношение на всеки вид косяща машина важи изискването за редовно профилактика. 

Накрая ще завършим с акцент върху избора на производител. На всеки пазар има поне няколко, които са утвърдени в своя ценови клас. Ако имате нужда от професионална косачка или бюджетен модел, може да потърсите съвет от нас. Ние с радост ще ви помогнем да откриете оптималното решение за вас. 




Може би се интересувате още и от:

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

SECO – тракторни косачки, произведени в Чехия!

Как да косим мокра трева

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание