Как да изберем барбекю за нашия двор

Публикувано: 2021-11-01 08:08:01
Категории: Барбекюта и пушилни за месо Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Барбекюто е уред за приготвяне на месо, риба, зеленчуци и дори тестени изделия (например пица, хлебчета и др.). То по специфичен начин приготвя храната, което го прави любимо на мнозина. 

При правилно печене продуктите остават сочни и ароматни. Приготвена по този начин, храната е отлично допълнение към празничната атмосфера по време на семеен пикник, събиране с приятели, семейството или колеги

Разглеждайки богатата гама барбекюта на пазара, може да ви се стори трудно да се спрете на едно от тях. В следващите редове ще разясним спецификите на всеки един модел, който се предлага в магазини Коледжиков

Характеристика на видовете

В категорията "Барбекюта BBQ" ще откриете широк асортимент от барбекюта, грилове, пещи, пушилни за месо и др. За домашна употреба най-търсени са следните няколко вида.

Барбекюта на газ

пушилня за месоТе са подходящи и за излети сред природата и при тях няма нужда от почистване на пепел и въглища. Удобство за потребителя е, че температурата на готвене се регулира лесно.

Барбекюта на дървени въглища

Дървените въглища е препоръчително да се използват за стационарни барбекюта, но някои потребители нямат проблем да готвят с тях и с мобилен модел. Съществен недостатък на този вид е, че не всеки умее бързо да разпалва дървата. Необходимо е да се изчака да се разгорят и да се превърнат във въглени. 

Комбинирани барбекюта (на въглища и газ)

Барбекютата, които могат да работят с въглища и газ, са добър избор, ако искате да разполагате с алтернативен вариант за захранване

Електрически барбекюта

Електрическите барбекюта са удобни и по-безопасни за използване. Те са предпочитани за терасата или дома. Не са подходящи за излети, тъй като достъп до контакти там няма. Един от начините да преодолеете този недостатък е да вземете със себе си и генератор за ток.

Какво приложение имат и с какво се различават?

Съвременните барбекюта позволяват да приготвяте храна по различни начини: 

  • Печене
  • Задушаване
  • Опушване
  • На грил и др. 

Изборът на подходящия за вас модел зависи от отговорите, които ще дадете на три въпроса: 

  • За колко души ще готвите? 
  • Ще го използвате само на открито или и на закрито?
  • Колко често ще го използвате? 

Колкото повече хора искате да нахраните, толкова по-голяма трябва да бъде площта за печене. Малките барбекюта са предвидени за приготвяне на порции за двама, максимум трима души. 

барбекю weberАко имате навика да каните приятели или да събирате цялата рода и не искате да държите никой гладен, препоръчваме ви да изберете някое от големите барбекюта в асортимента на онлайн магазина. 

Например някой модел на:

  • NAPOLEON
  • WEBER 
  • BROIL KING 
  • CHAR-GRILLER 
  • PRIMO 
  • KAMADO JOE 
  • PLANCHA COMBO и др. 

Ако планирате да използвате градинско барбекю максимум 5-6 пъти на година, може да изберете бюджетен модел. Обикновено той е изработени от стомана. Във всички останали случаи препоръчваме да потърсите по-скъпо, съответно висококачествено барбекю, което е от неръждаема стомана, чугун или керамика

За излети сред природата са подходящи барбекютата с тегло до 64 кг. Ако търсите модел за селска къща или вила, може да изберете който искате модел. Тук по-определящ е факторът гориво. Електрическите и газовите модели са по-лесни за поддръжка. Същевременно едно барбекю на дървени въглища ще направи храната ви много по-ароматна. 

Изборът на допълнителни приспособления и аксесоари зависи от предпочитанията ви. Ако ще печете пиле например, потърсете барбекю, което позволява печене на шиш. 

Марки и модели

В магазин Коледжиков може да изберете перфектното за вас градинско барбекю измежду двадесетина марки, утвърдени производители на пазара. 

Имате нужда от насока? Започваме! 

Удачен пример за компактно електрическо барбекю за терасата на къщата е WEBER Q1400 DARK GREY. Може да го използвате и на балкона на апартамента или пък във външната кухня на двора. 

Снабдено е с удобни дръжки и има достатъчна мощност (2000W), за да готвите бързо. Тъй като конструкцията на барбекюто е с висока топлоустойчивост, то дори може да бъде използвано, поставено директно на масата за хранене. 

Друг модел на WEBER с компактни размери, но по-голяма площ за готвене, е Q2400. Това електрическо барбекю представлява усъвършенствана версия на Q1400

барбекю вебер

Моделът OUTDOORCHEF CITY ELECTRO също принадлежи към компактния клас. Той има 7 степени на регулиране на температурата на печене. Високата му стойка позволява да готвите удобно, докато релаксирате в двора на къщата.

Ако сте готови за нещо по-различно от типично барбекю, представяме ви пушилните за месо. Конкретно ще ви споменем два модела. Единият е на BRADLEY SMOKER с 6 полици. 

С тази пушилня за месо няма нужда да имате опит в готвенето. Процесът е опростен и позволява да овкусявате по различни начини храната си. В допълнение производителят предлага богата гама бисквитки с разпалващи апетита съставки: клен, чили, кимион, череша, бира, дъб и много други

Докато пушилните за месо на BRADLEY SMOKER са електрически, моделът FORNETTO RAZZO 18" RED се захранва с дървени въглища. С него майсторски ще печете, опушвате и гриловате морски дарове, зеленчуци, риба, месо и т.н. Идеален избор за готвене на открито

За търсещите барбекю с два варианта на захранване препоръчваме комбинираните модели на NAPOLEON. Един от най-търсените на пазара е ROGUE R425, който може да работи на газ или с дървени въглища и се различава от модела ROGUE R425SB по това, че не е снабден със страничен котлон. 

В по-високия ценови клас внимание заслужава комбинираното барбекю PRESTIGE P500. То е снабдено с 4 горелки, задна инфрачервена горелка, електронно Jet Fire запалване и странична горелка SIZZLE ZONE. И трите модела на канадската марка са подходящи за използване на двора на къщата. 

Поглеждайки към продуктовата гама на WEBER, ще откриете още няколко впечатляващи градински барбекюта - Q1200 BLACK LINE, Q2200 BLACK LINE и SPIRIT E-210 CLASSIC. Те са на газ. 

Първият модел е подходящ за приготвяне на храна за семейството. Вторият е с по-голяма площ, по-бързо загрява и с него ще нахраните едновременно повече хора. 

градинско барбекю

Газовото барбекю WEBER SPIRIT E-210 CLASSIC е перфектен избор, ако искате да си направите подарък, който да ви радва дълго време. С двата си плота той ви гарантира комфортно готвене и място за всички необходими аксесоари. 

Ако търсите газово барбекю, което е удобно за транспортиране и има атрактивна визия, разгледайте моделите на O-GRILL. Предлагат се в синьо, червено, бежово, черно, зелено, бронзово, сиво и оранжево. 

Независимо на кое барбекю O-GRILL се спрете, получавате уред с нисък разход на гориво, удобни ръкохватки за пренасяне, термометър на горния капак, скара от чугун, по която няма да се залепва храната, и компактни размери. 

Идеално барбекю за плажа, парка, къмпинга или на двора е моделът OUTDOORCHEF 420 G MINI CHEF. С него може да приготвяте любимата си пица по всяко време. Страниците от двете страни са плюс, който ще оцените високо. 

А сега погледнете към WEBER SMOKEY JOE - барбекю на въглища, с което ще направите почивката си на плажа още по-приятна. Побира се без проблем в багажника на колата! 

Друг подходящ модел за двора ви е KAMADO JOE CLASSIC JOE. С това керамично барбекю на въглища ще приготвяте храната си по класически метод. Ако харесвате добре опушените меса, заложете на него. Моделът се доставя в комплект с аксесоари и позволява да размествате скарата така, че да печете на две нива. 

Ценови диапазони

За да отговори на потребностите на своите клиенти магазин Коледжиков предлага различни видове барбекюта в широк ценови диапазон. Най-евтините газови барбекюта стартират от 415 лв. (O-GRILL 500) и достигат до над 12 000 лв. 

Ако търсите евтино барбекю на въглища, това, което може да ви предложим, са модели на WEBER и CHAR-GRILLER. Те изискват бюджет от 220 до 350 лв. Най-скъпите барбекюта на дървени въглища струват между 4 300 и 6 000 лв. 

При тях виждаме модели на утвърдени марки като:

  • KAMADO JOE
  • PRIMO
  • WEBER
  • BROIL KING 
  • NAPOLEON 

Най-евтините комбинирани барбекюта са на NAPOLEON. За тях ще трябва да платите между 1155 и 2000 лв. Най-скъпите модели, които са предназначени за професионална употреба и са високо ценени от професионалните готвачи, вървят на цени от 4 000 лв. нагоре

барбекю

Електрическите барбекюта са удобни за използване и поради това предпочитани от много потребители. Най-евтините модели започват от около 500 лв. Най-скъпите барбекюта на ток в магазин Коледжиков са дело на PLANCHA и WEBER. Те са на цени между 2000 и 3000 лв. 

Друг начин да приготвяте храната у дома и на вилата предлагат пушилните за месо и риба. Те може да бъдат електрически, газови или на дървени въглища. Най-евтината електрическа пушилня струва 1 150 лв.

Ако сте привърженици на въглищата, разгледайте продуктите на FORNETTO. Пушилните на марката може да бъдат закупени само за 900 лв. За по-скъп модел трябва да доплатите още около 250 лв. 

Пушилните за месо и риба на газ са по-скъпи. Един от нашите модели - BROIL KING VERTICAL GAS SMOKER например, струва 1 450 лв. 

Предимства и недостатъци

Когато говорим за предимства и недостатъци, то този въпрос може да бъде субективен. Не всеки потребител се нуждае от това, което друг търси в едно барбекю. Поради това решихме да ви информираме кои са плюсовете и минусите в зависимост от това, от какво е изработен уредът за готвене

Керамично барбекю

Мобилното керамично барбекю има красив дизайн и икономично разходва горивото, тъй като под капака му храната се готви от всички страни. То може да бъде използвано и като пушилня за месо и риба

Дълготрайността на материала гарантира, че ще го използване продължително, стига да полагате необходимите грижи за него. Керамичните барбекюта може да се счупят при силен удар или да се напукат, ако не спазвате препоръките на производителя за приготвяне на храната. 

Барбекю от чугун

Барбекютата от чугун се нагряват малко по-бавно от стоманените, но тяхно предимство е, че задържат топлината дълго време. За мнозина по-добър начин за приготвянето на храна няма. 

Барбекю от неръждаема стомана 

Ако сте се спрели на барбекю от неръждаема стомана, трябва да знаете, че това е най-качественият и скъп вариант от стоманените модели. Материалът издържа на нагряване и ще свърши чудесна работа на всеки, който иска да използва барбекюто постоянно. 

барбекюта

Защо от Коледжиков?

В магазини Коледжиков ще откриете качествени барбекюта на изгодна цена. Постарали сме се да ви предложим различни видове в широк ценови диапазон. 

Може да избирате измежду барбекюта на газ, на ток и дървени въглища. Пушилните за месо все повече набират популярност и това не е случайно. С тях може да приготвяте по специфичен начин неустоимо вкусна храна

А за да бъде готвенето процес, който ви носи само положителни емоции, предлагаме различни аксесоари за барбекю:

  • странични кутии за опушване
  • тави за въглища
  • адаптери за студено опушване
  • генератори за дим
  • газови бутилки и др.
От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание