Как да съхраняваме акумулаторните инструменти през зимата

Публикувано: 2023-09-25 06:55:38
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Настъпването на хладното и влажно време подсказва, че трябва да се погрижим за акумулаторните инструменти. Правилното им съхранение е предпоставка за дългогодишна служба и оптимална работа. Оставянето на акумулаторните инструменти в среда с ниска температура например е сериозна грешка. Затова днес ще разгледаме основните правила при подготовката им за предстоящите студени месеци

Температурите навън падат: Подготовка на акумулаторните инструменти 

През зимата влажността на въздуха се повишава. Тогава и слънцето е по-слабо, което увеличава риска от повреждане на инструментите на батерии. Може да се повредят както материалите, от които е изработен корпусът им (метал, пластмаса и др.), така и елементи от механизма им. Един от начините да избегнете проблем е като ги почистите. Може да намерите конкретни препоръки в ръководството за употреба на акумулаторния уред. Основните стъпки обикновено включват - отстраняване с микрофибърна кърпа на мазни петна, листа, трева или друг тип замърсяване. След като се уверите, че инструментът е напълно подсушен, може да пристъпите към поставянето му в закрито помещение. Препоръчително е то да бъде сухо и проветриво. При някои акумулаторни уреди може да има и изискване за напръскване със защитен спрей на всички части от метал. 

Основни правила за съхранение на градински акумулаторни инструменти 

В края на активния сезон за градинската техника е добре да сте вече запознати с основните правила за съхранение на акумулаторните резачки, храсторези, косачки за трева, листосъбирачи, духалки за листа, кастрачки и др. Можем да ви дадем няколко насоки, които ще ви бъдат от полза. 

акумулаторна кастрачкаИзвадете батерията от инструмента и го оставете да се зарежда. Щом нивото на заряд достигне 50%, поставете инструмента в калъф за съхранение или подходящо сухо място. За целта може да използвате градинска барака, гараж и др. 

Ако прибирате резачки, кастрачки или друг тип режещ уред, може отсега да заточите ножовете, веригите и остриетата и да ги смажете с грес. 

За да ви дадем пример как се съхраняват правилно през зимата акумулаторни градински машини, ще ви запознаем с препоръките за акумулаторните косачки EGO. 

Пример: Как да съхраняваме акумулаторна косачка EGO

Ниските температури и влажното време създават неблагоприятни условия за акумулаторните машини. Може да ги преодолеете с няколко конкретни стъпки. 

  • Уверете се, че батерията и предпазният ключ са извадени и отделението за батерията е затворено.
  • Премахнете остатъците от трева, пръстта и други следи от всички части на косачката. За целта е желателно да носите ръкавици или да свалите остриетата. Отстраняването на замърсяванията може да свалите на ръка или с помощта на духалка за листа. След това забършете с влажна кърпа или четка. 
  • Забършете с кърпа цялата косачка. 
  • Наточете остриетата до степен на готовност за следващата пролет. 
  • При някои акумулаторни косачки EGO е препоръчително веднъж на сезон да смазвате предните и задните лагери. 
  • Накрая покрийте машината с покривало за допълнителна защита срещу ниските температури и влагата. Не е препоръчително то да е от найлон, тъй като той има свойството да задържа влагата и може да стимулира корозия или поява на ръжда. 

Кое е най-подходящото място за съхраняване на акумулаторна косачка? 

акумулаторна косачка

За да съхраните косачката в оптимално състояние, включително батериите, препоръчваме да изберете място на партерен етаж, което е проветриво и сухо и чийто покрив не тече. Уверете се, че позицията на машината не създава условия обитателите на дома да се спънат в нея или наранят по друг начин. 

Съхранявайте батерията отделно на топло и сухо място. Ако нямате възможност да я държите у дома, опаковайте я по начин, който акумулаторна духалка щиля предпазва от минусови температури и влага. Може да проверявате периодично нейното състояние. 

Защо трябва да съхраняваме правилно своята акумулаторна косачка EGO?

Високото качество на материалите, които се използват за производството на косачките и другите продукти на EGO, ги прави надеждни и издръжливи. То обаче не е извинение да пренебрегвате неблагоприятното въздействие на някои климатични условия. През студените месеци съществува риск от ръждясване на стоманените елементи. Ръждата ги прави по-крехки и податливи на счупване. Колкото до алуминиевите части, те може да корозират, когато са изложени на висока влага. 

Преди да приберете акумулаторната косачка, не пропускайте да я почистите цялостно. Растителните остатъци може да пренесат спори и бактерии, когато я въведете отново в експлоатация през пролетта. 

Заключение

Минусовите температури и високата влага създават условия, които представляват риск не само за акумулаторните градински машини, но и за електрическите. Правилната грижа за тях е профилактика срещу повреди и допълнителни разходи. Ако имате нужда от акумулаторна косачка за трева, може да се доверите на Коледжиков ЕООД. Имаме над 30 години опит във вноса, продажбата и сервизното обслужване и можем да ви дадем ценни съвети за оптимална експлоатация и съхранение. В продуктовия ни асортимент предлагаме богат избор на производители на акумулаторна техника. 




Може би се интересувате още и от:

Градинска техника под наем - предимства и недостатъци

Как да изберем градинска техника?

Готов ли е дворът ви за зимата?

Кой е най-мощният акумулаторен гайковерт?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание