Как да изберем градинска техника?

Публикувано: 2021-01-29 09:02:23
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

храсторез

Всеки собственик на къща с двор знае колко приятно е да се прибере у дома, да излезе на моравата и да се наслади на красивата си градина. Поддръжката и оформянето й изискват умения и знания и понякога се превръщат в трудоемко занимание, но крайният резултат си заслужава усилията. Когато градината е добре подредена, чиста и уютна, може да прекарвате часове в нея, независимо от сезона.  

Градинската техника - най-важният елемент за градината ни

Никой не е казал, че градинарската работа трябва да е трудно и мъчно занимание. Напротив, мнозина я определят като средство за релаксация и освобождаване от натрупания стрес в ежедневието

Препоръчва се като начин за медитация и поддържане на физическия тонус. За да постигнете този резултат, струва си да си да опознаете огромното разнообразие от градинска техника, призвана да облекчи работата на градинаря и да му доставя удоволствие от грижата за тревата, храстите и дърветата.   

Има три периода през годината, когато градинската работа е в своя пиков период –  пролетта, лятото и есента. За да отмятате задачите по двора с безгрижна лекота и бързина, имате нужда от подходяща градинска техника. Когато е подбрана с вещина, тя е незаменим помощник!

Състоянието на градината през лятото и есента зависи пряко от машините, които използвате. Препоръчително е да разполагате с набор от различни инструменти и техника, за да може да извършвате всяка една задача по най-удачния начин. 

През летния сезон полезни са:

  • цепачките и резачките за дърва
  • дробилките за клони
  • комбинираните системи
  • храсторезите, с които може да обработвате излишната дървесина, изпопадалите клони и др. 
  • Процеса на почистване допълнете с:
  • качествен листосъбирач
  • духалка за листа

Оформянето на храстовидната и тревна растителност най-лесно ще отметнете с:

През есента градината има нужда от по-различна грижа. Тогава природата е в преходен период и е важно да се погрижите за растителните видове, за да ви радват отново напролет. При избора на градинска техника обърнете внимание на моделите, които са устойчиви на резките промени в температурата на околната среда и нивото на влажност. 

дробилка за клони

Ключов фактор за есенния градински инвентар е производителността. Тогава е добре да обработите почвата с аератор, мотофреза, култиватор или мотоблок. От полза ще ви бъдат и пръскачките.

Как да изберем градинска техника?

Няколко са характеристиките, които са определящи, когато търсите качествена градинска техника. На първо място трябва да се съобразите със спецификите на терена, който ще поддържате – площ, конфигурация, релеф, тип почва и т.н.

Ако разполагате с неголяма дворна площ с няколко овощни дръвчета, а останалата част от терена е поляна, вие нямате нужда от мощна градинска техника. Ще са ви необходими косачка за трева, тример за трева, дробилка за клони и градински инструменти според вашите предпочитания.

Ако на двора си имате отделено място за отглеждане на зеленчуци, препоръчително е да имате мотофреза или мотоблок, към който може да прикачите инвентар. Те ще ви отменят в прекопаването на градината – процедура, която се извършва традиционно няколко пъти през годината.

Независимо колко голямо е дворното пространство, полезен инвентар винаги са:

  • електрическите и бензиновите резачки за дърва
  • листосъбирачите
  • духалките за листа
  • хидрофорите
  • напоителните системи

С резачка за дърва ще премахнете всички излишни или изпочупени клони и може да подготвяте огрев за зимата. Листосъбирачите и духалките за листа са удобен инструмент за бързо почистване на градината и събиране на опадалата шума. С качествен хидрофор ще си осигурите непрекъснато водопадаване, а напоителната система е важна за безупречния вид на тревата и живия плет, отглеждането на земеделски култури и поддържането на нивото на влагата в почвата.

След като вече сте наясно кои са най-пълноценните помощници на градинаря, нека да кажем няколко думи за самата градинска техника. Много производители активно развиват технологиите, по които създават своите машини. Те работят по високи стандарти, разработват модерни системи за безопасна употреба и се ангажират с опазването на околната среда. 

Когато пристъпвате към покупка на техника за градината, нека тя е продукт на утвърден производител с доказано качество и гаранционна политика. Освен това тя трябва да бъде практична и функционална, да е лесна за употреба и да е икономична. Трябва да бъде годна за ремонтиране и да има дълъг експлоатационен живот.

мотофреза и мотблок

През последните години градинската техника се разработва по нови стандарти – тя е:

  • по-безопасна за употреба
  • по-щадяща околната среда
  • По-удобна
  • по-лесна за използване
  • по-производителна. 

Работи се активно върху автоматизирането й, като все повече навлизат косачките роботи. Те успешно се справят с поддръжката на тревата, отменяйки своите собственици в изпълнението на една задача, която се повтаря многократно през годината. 

И накрая, каква да бъде градинската техника – акумулаторна, електрическа, бензинова или дизелова? 

Информирайте се допълнително за достойнствата и недостатъците на всеки един вид, като се допитате до търговски консултанти с нужната квалификация. Дизеловите и бензиновите модели например са предпочитани, когато няма достъп до електрозахранване

В този случай трябва да следите разхода на гориво и да презареждате своевременно. Те са оптимално решение, когато поддържате по-големи площи и не бива да сте ограничени от дължината на кабела на електрическата им алтернатива.

Откъде да я закупим?

Традиционният начин на пазаруване изисква да посетите физически магазин и да изберете търсения от вас продукт сред наличните модели. Той позволява на място да тествате машината, да я сравните визуално с други модели и да придобиете представа за качеството й на изработка. Възможно е и да премерите машината – нещо, което ще ви е от полза, ако купувате гръбна пръскачка например.

Минусът на физическите магазини е, че често те не могат да поберат богатото разнообразие от машини, които пазарът предлага. Това означава, че модели, които заслужават вашето внимание, ще останат встрани от вашия поглед. 

В този случай онлайн магазинът е по-добър вариант. В него ще откриете много повече производители и техни продукти. Ако търговецът си е свършил работата добре, той ще ви предложи достатъчно снимков и видео материал, от който да добиете ясна представа за качеството на изработка, функционалностите и приложенията на машината. В допълнение към това може да получите информация от описанията на продуктите и може да ги сравните със сходни предложения.

Неоспорим плюс на онлайн магазините е възможността лесно да сортирате продуктовия асортимент – може да търсите по категория, марка и ценови диапазон.

Независимо какъв подход изберете – да посетите физически магазин или да пазарувате онлайн, за да купите желаната от вас градинска техника, обърнете внимание на търговеца, сертификатите, които е получил, и политиката му на работа с производителите и дилърите на машини, както и възможността му да осигури качествено сервизно обслужване и компетентна консултация.  




Полезно четиво:

Градинска техника за домашна или професионална употреба?

Как да подготвим градинската техника за работа?

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание